Spenótos túrós derelye: olasz, pármai eredetű recept. Könnyen elkészítheted, mert a tészta a mi egyik kedvencünkéhez, a barátfülééhez hasonló.
Spenótos túrós derelye
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A tésztához:
- 20 dkg búza finomliszt
- 2 db tojás (ha kicsik, kevés víz)
- 2 csipet só
- 2 dkg vaj
A töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 15 dkg spenót
- 1 – 2 kanál zsemlemorzsa
- szerecsendió, só, bors
A tálaláshoz:
- 5 dkg reszelt parmezán jellegű sajt
Bevásárlólista
- 30 dkg túró
- 15 dkg spenót
- 2 db tojás
- 5 dkg parmezán jellegű sajt
Emlékeztető: liszt, só, bors, szerecsendió, vaj
Megjegyzés:
- A képek 2 adag készítését tartalmazzák.
Előkészítés
- A lisztet szűrőszitán átszitálod
- A túrót szűrőszitán áttöröd.
- A spenótot diónyi vajon megpárolod, levét elpárologtatod, majd deszkán felaprítod.
.Spenótos túrós derelye készítése
Töltelék készítése:
- Ha kemény a túró, kevés tejföllel lazítod, hogy majd formázható legyen.
- A spenótot a túróhoz adod.
- Jól összedolgozod.
- Megsózod, kevés szerecsendiót reszelsz rá, kissé meg is borsozhatod.
- Ha túl nedves lenne a massza, kevés zsemlemorzsát keversz bele.
A tészta készítése:
- A 20 dkg lisztet összekevered a sóval, és leütöd bele a 2 db tojást.
- Villával összedolgozod.
- Kézzel összegyúrod.
- Becsomagolod frissen tartó fóliába és pihenteted a hűtőben legalább 30 percet.
- Kézzel vagy géppel átgyúrod és vékony kerek tésztalapot sodorsz kézzel, vagy hosszú csíkokat nyújtasz géppel.
Tészta összeállítása és kifőzése:
- A kinyújtott tészta formájának megfelelően a tészta felére töltelékhalmokat teszel, kb. 5 cm-es, egyenlő távolságra.
- A halmok közötti tésztacsíkokat kissé megvizezed, vagy tojásfehérjével bekened.
- Lefeded a tészta másik felével.
- A halmok közötti tésztát alkalmas eszközzel vagy kézzel lenyomkodod (elég erőteljesen, hogy főzéskor ne nyíljon szét).
- Derelyevágóval szétdarabolod.
- Egy nagyobb fazékban, gyöngyöző forró vízben kifőzöd. Amikor a tészta feljön a víz tetejére, el is készült: fogkemény lesz. Ha puhábbra szeretnéd, főzd egy kicsit tovább.
- A kifőtt derelyéket olvasztott vajra teszed és összekevered, hogy össze ne ragadjanak.
Elkészítési idő:
- Tészta készítés: 15 perc
- Tészta pihentetése, közben a töltelék elkészítése, sajt lereszelése : 30 perc
- Tészta kinyújtása: 10 perc
- Töltés: 10 perc
- Kifőzés: 5 perc
Összesen: 70 perc
Spenótos túrós derelye tálalása
A derelyéket forrón tányérokra szeded, reszelt sajttal megszórod.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Forrás: Lajos Mari – Hemző Károly: Pizza és tészta