Spenótos túrós derelye: olasz, pármai eredetű recept. Könnyen elkészítheted, mert a tészta a mi egyik kedvencünkéhez, a barátfülééhez hasonló.

Spenótos túrós derelye

Spenótos túrós derelye

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A tésztához:

  • 20 dkg búza finomliszt
  • 2 db tojás (ha kicsik, kevés víz)
  • 2 csipet só
  • 2 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 15 dkg spenót
  • 1 – 2 kanál zsemlemorzsa
  • szerecsendió, só, bors

A tálaláshoz:

  • 5 dkg reszelt parmezán jellegű sajt

Bevásárlólista

  • 30 dkg túró
  • 15 dkg spenót
  • 2 db tojás
  • 5 dkg parmezán jellegű sajt

Emlékeztető: liszt, só, bors, szerecsendió, vaj

Megjegyzés:

  • A képek 2 adag készítését tartalmazzák.

Előkészítés

  • A lisztet szűrőszitán átszitálod
  • A túrót szűrőszitán áttöröd.

    Áttört túró

    Áttört túró

  • A spenótot diónyi vajon megpárolod, levét elpárologtatod, majd deszkán felaprítod.

    Párolt, aprított spenót

    Párolt, aprított spenót

.Spenótos túrós derelye készítése

Töltelék készítése:

  1. Ha kemény a túró, kevés tejföllel lazítod, hogy majd formázható legyen.
  2. A spenótot a túróhoz adod.

    Túró és spenót

    Túró és spenót

  3. Jól összedolgozod.
  4. Megsózod, kevés szerecsendiót reszelsz rá, kissé meg is borsozhatod.
  5. Ha túl nedves lenne a massza, kevés zsemlemorzsát keversz bele.

    Túró és spenót összekeverve

    Túró és spenót összekeverve

A tészta készítése:

  1. A 20 dkg lisztet összekevered a sóval, és leütöd bele a 2 db tojást.
  2. Villával összedolgozod.
  3. Kézzel összegyúrod.
  4. Becsomagolod frissen tartó fóliába és pihenteted a hűtőben legalább 30 percet.

    Pihentetett tészta

    Pihentetett tészta

  5. Kézzel vagy géppel átgyúrod és vékony kerek tésztalapot sodorsz kézzel, vagy hosszú csíkokat nyújtasz géppel.

Tészta összeállítása és kifőzése:

  1. A kinyújtott tészta formájának megfelelően a tészta felére töltelékhalmokat teszel, kb. 5 cm-es, egyenlő távolságra.
  2. A halmok közötti tésztacsíkokat kissé megvizezed, vagy tojásfehérjével bekened.
  3. Lefeded a tészta másik felével.
  4. A halmok közötti tésztát alkalmas eszközzel vagy kézzel lenyomkodod (elég erőteljesen, hogy főzéskor ne nyíljon szét).
  5. Derelyevágóval szétdarabolod.
    Tészta töltve

    Tészta töltve

    Tészta feldarabolva

    Tészta feldarabolva

  6. Egy nagyobb fazékban, gyöngyöző forró vízben kifőzöd. Amikor a tészta feljön a víz tetejére, el is készült: fogkemény lesz. Ha puhábbra szeretnéd, főzd egy kicsit tovább.

    Tészta kifőzése

    Tészta kifőzése

  7. A kifőtt derelyéket olvasztott vajra teszed és összekevered, hogy össze ne ragadjanak.

Elkészítési idő:

  • Tészta készítés: 15 perc
  • Tészta pihentetése, közben a töltelék elkészítése, sajt lereszelése : 30 perc
  • Tészta kinyújtása: 10 perc
  • Töltés: 10 perc
  • Kifőzés: 5 perc

Összesen: 70 perc

Spenótos túrós derelye tálalása

A derelyéket forrón tányérokra szeded, reszelt sajttal megszórod.

Spenótos túrós derelye tálalva 1

Spenótos túrós derelye tálalva 1

Spenótos túrós derelye tálalva 2

Spenótos túrós derelye tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

Forrás: Lajos Mari – Hemző Károly: Pizza és tészta

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás