Tapadásmentes bevonat: szinte minden háztartásban jelen van, csak nem így hívjuk őket. Ha így mondom: teflon serpenyő, már mindenki tudja, hogy miről van szó. A tapadásmentes szót nem is kell magyarázni: nem tapad le az edény aljára az étel. A bevonat arra utal, hogy az edény anyaga valamilyen fém, amely belül (esetenként kívül is) olyan anyaggal van bevonva, amelyre a sütésfőzés közben nem ragad le sem a hús, sem a zöldség, sem más élelmiszer. Miért kell erről egyáltalán beszélni? – kérdezhetnéd. Az válaszolom, nem árt, ha ennél azért többet tudsz róluk.

Edénykészlet Sensorielle

 

Történet

A tapadásmentes bevonatok alapanyaga általában a teflon. Ezt a bevonatot az amerikai DuPont cég szabadalmaztatta még 1945-ben. Az első edényt 1954-ben gyártották Franciaországban mivel az ismert előnyös tulajdonságai (zsjradék nélkül lehet benne sütni, nem tapad le rá az étel) alkalmassá tették a konyhai felhasználásra és ma már szinte minden háztartásban megtalálható.

A kétezres években több olyan tanulmány jelent meg, amely szerint a teflon gyártásánál használt  perfluoroktánsav (PFOA) nyomokban a bevonatban marad és főzéskor a levegőbe vagy ételbe kerülve az egészséget károsíthatja. További probléma, hogy a teflon nem mérgező, stabil vegyület ugyan, de 260 C fok fölött instabillá válik, 350 fölött bomlik és PFOA keletkezhet belőle.

Mit tett az Európai Únió a tapadásmentes bevonat használatával kapcsolatban?

2008-ban az EU ennek hatására a PFOA-t a mérgező anyagok közé sorolta és meghatározta a perfluoroktan-származékokkal kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket (amelyben nem szerepel a tapadásmentes bevonatok gyártásának tiltása). .

Mit tettek az a tapadásmentes bevonattal ellátott edények gyártói?

A gyártók egy része komolyan vette ezt a kérdést és kiküszöbölte a gyártásnál a PFOA használatát. Ezek a gyártók hivatalosan is (gyártmányismertetők, használati utasítások) nyilatkozik arról, hogy terméke garantáltan PFOA mentes. Ilyen cégek például a Tefal és a Kitchen Craft, amelyeknek termékei áruházunkban megtalálhatók.

Tefal tanusítvány

 

Kitchen Craft MasterClass edények

Mit tehetsz Te mint felhasználó?

Ezekről az edényekről különféle vélemények, tévhitek és tények szerepelnek. A lehetőséged:

  • A vélemények és tévhitek alapján úgy döntesz, hogy inkább nem, mert abból nem lehet baj. Kidobod a meglévő darabokat és nem vásárolsz másikat (inkább veszel törékeny kerámiát, üvegedényt, súlyos öntöttvas lábost és lemondasz a tapadásmentes bevonatokkal ellátott edények minden előnyéről.
  • A tényeknek hiszel és betartod azokat az előírásokat, amelyek mellett a megfelelő minőségű tapadásmentes bevonatokkal ellátott konyhai edények biztonságosa használhatók. Ezeket az konkrét előírásokat a gyártók közlik a gyártmányismertetőkben, használati utasításokban.

Általánosságban a következő előírások betartása védi meg az egészségedet:

  • Jó minőségű edényeket vásárolj olyan gyártók termékeit, amelyek nyilatkoznak arról, hogy PFOA nincs a termékeikben.
  • Ne hagyd az edényt üresen a tűzhelyen felügyelet nélkül. (Emlékeztetlek, hogy a Tefal edényekben a hőkontroll pont jelzi, hogy mikor érték el a megfelelő hőmérsékletet.)
  • Ne használj fém eszközöket az edényben keverésre, étel forgatására (bár ez egyes gyártmányoknál megengedett). – Létezik műanyaggal bevont szálú kézi habverő is.
  • Mosogatásnál ne súrold, csak puha szivacsot és mosogatószert használj.
  • Amennyiben a bevonat mégis megsérül, lehet, hogy fájó szívvel, de válj meg tőle és vásárolj másikat.
  • Ne használd a tapadásmentes bevonattal ellátott edényeket a gyártók által meghatározott maximum hőmérséklet felett – ez általában 230 – 250 C fok. Ne készíts benne pl. gyors és erős pirítást igénylő ázsiai ételeket (e célra léteznek rozsdamentes acélból készült wokok. (Itt jegyzem meg, hogy a rozsdamentes acélból készült edényeknek is vannak felhasználási korlátai.)

Segítségként álljon itt egy adatsor a sütés-főzési hőmérsékletekről: 

  • Vízforralás: 100 fok
  • Süteménysütés: 160-220 fok
  • Húspirítás serpenyőben: 232 fok
  • Roston sütés, pirítás: 260-288 fok (ez már nem ajánlott)

Ebben az írásban arra törekedtem, hogy segítsek Neked a tapadásmentes bevonat illetve az evvel ellátott edények megfelelő használatában. Élj előnyeivel, de úgy használd, hogy egészségedet ne veszélyeztesd.

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás