Tejszínes brokkoli krémleves: mint az ételek nagy része, tejszínnel ez a leves is „megbolondítható” – lágyabb és krémesebb lesz tőle, igaz, táplálóbb is, ami fogyókúra esetében nem éppen előnyös.

Tejszínes brokkoli krémleves

Tejszínes brokkoli krémleves

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 nagy fej friss brokkoli (a zöld rózsák legyenek élénk zöldek – ha sárga a rózsák teteje, a zöldség már száraz)
  • 0,5 kg krumpli
  • 2 dl tejszín (min. 20 %-os)
  • só, frissen őrölt bors (ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 1 nagy fej friss brokkoli
  • 0,5 kg krumpli
  • 2 dl tejszín

Emlékeztető: só, frissen őrölt bors

Előkészítés

  • A brokkoli fás szár-részeit levágod (tönkretenné az ételt) – ez a hulladék pl. komposztálható is.
  • A többi szár-részt is levágod, leöblíted, félre teszed.
  • A nagyobb karfiol rózsákat szétszeded kisebb darabokra. Leöblíted.
  • A krumplit megtisztítod, kockákra vágod.

Tejszínes brokkoli krémleves készítése

  1. A krumplit és a brokkoli szárakat hideg sós vízben felteszed főni egy akkora lábosban, amelybe később a brokkoli rózsák is beleférnek.

    Krumpli és brokkoli főzése

    Krumpli és brokkoli főzése

  2. Amikor a krumpli és a brokkoli szárak már majdnem puhák, hozzá teszed a brokkoli rózsákat is ügyelve arra, hogy ez utóbbiak nagyon gyorsan megpuhulnak.
  3. Amikor ez megtörtént, a rózsák egy részét kiszeded, hideg (akár jeges) vízbe teszed, hogy a szép üde színük megmaradjon.
  4. A többi zöldségről – ha sok – a folyadék egy részt leöntöd és félre teszed.
  5. A zöldségeket botmixerrel széttöröd, majd pürésíted. Ha szükséges, a félretett főző víz egy részét visszatöltöd, hogy a leves sűrűsége és térfogata megfelelő legyen.
    Pürésítés 1

    Pürésítés 1

    Pürésítés 2

    Pürésítés 2

    Pürésítés 3

    Pürésítés 3

  6. Belekevered a teszín háromnegyed részét. Ezzel a leves elkészült.

    Brokkoli rémleves alap

    Brokkoli rémleves alap

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Főzés: összesen: 35 perc
  • Pürésítés, pépesítés, tejszín belekeverése: 5 perc

Összesen: 45 perc

 Tejszínes brokkoli krémleves tálalása

A levest szétosztod tányérokba vagy csészékbe. A brokkoli rózsákat (kissé átmelegítve) a tetejére rakod (nem fognak elmerülni – ha mégis, akkor a leves kissé híg lett – legközelebb ügyelj a megfelelő sűrűségre.). A maradék tejszínt a leves tetejére öntögeted.

Tejszínes brokkoli krémleves tálalva 1

Tálalva 1

Tejszínes brokkoli krémleves tálalva 2

Tálalva 2

A tejszín nélkül készült brokkoli krémleves változatot a másik oldalamon találod.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás