Tejszínes brokkoli krémleves: mint az ételek nagy része, tejszínnel ez a leves is „megbolondítható” – lágyabb és krémesebb lesz tőle, igaz, táplálóbb is, ami fogyókúra esetében nem éppen előnyös.
Tejszínes brokkoli krémleves
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 nagy fej friss brokkoli (a zöld rózsák legyenek élénk zöldek – ha sárga a rózsák teteje, a zöldség már száraz)
- 0,5 kg krumpli
- 2 dl tejszín (min. 20 %-os)
- só, frissen őrölt bors (ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 1 nagy fej friss brokkoli
- 0,5 kg krumpli
- 2 dl tejszín
Emlékeztető: só, frissen őrölt bors
Előkészítés
- A brokkoli fás szár-részeit levágod (tönkretenné az ételt) – ez a hulladék pl. komposztálható is.
- A többi szár-részt is levágod, leöblíted, félre teszed.
- A nagyobb karfiol rózsákat szétszeded kisebb darabokra. Leöblíted.
- A krumplit megtisztítod, kockákra vágod.
Tejszínes brokkoli krémleves készítése
- A krumplit és a brokkoli szárakat hideg sós vízben felteszed főni egy akkora lábosban, amelybe később a brokkoli rózsák is beleférnek.
- Amikor a krumpli és a brokkoli szárak már majdnem puhák, hozzá teszed a brokkoli rózsákat is ügyelve arra, hogy ez utóbbiak nagyon gyorsan megpuhulnak.
- Amikor ez megtörtént, a rózsák egy részét kiszeded, hideg (akár jeges) vízbe teszed, hogy a szép üde színük megmaradjon.
- A többi zöldségről – ha sok – a folyadék egy részt leöntöd és félre teszed.
- A zöldségeket botmixerrel széttöröd, majd pürésíted. Ha szükséges, a félretett főző víz egy részét visszatöltöd, hogy a leves sűrűsége és térfogata megfelelő legyen.
- Belekevered a teszín háromnegyed részét. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Főzés: összesen: 35 perc
- Pürésítés, pépesítés, tejszín belekeverése: 5 perc
Összesen: 45 perc
Tejszínes brokkoli krémleves tálalása
A levest szétosztod tányérokba vagy csészékbe. A brokkoli rózsákat (kissé átmelegítve) a tetejére rakod (nem fognak elmerülni – ha mégis, akkor a leves kissé híg lett – legközelebb ügyelj a megfelelő sűrűségre.). A maradék tejszínt a leves tetejére öntögeted.
A tejszín nélkül készült brokkoli krémleves változatot a másik oldalamon találod.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa