Tokányok: szinte beláthatatlan ételcsoport néhány alapvető jellemzővel és igen széleskörű további alkotóval. Az eredmény szinte beláthatatlan mennyiségű ételt eredményezett, néhány jellegzetes képviselővel.
Tokányok
A magyar konyha legősibb húsételei közé tartoznak. Az ételnevek az alap hozzávalók mellett más gyakori alapanyagokat, valamint egyedi összetevőket is tartalmaznak.
Tokányok hozzávalói
Alap hozzávalók
Minden tokánynak alkotói:
- csíkokra vágott hús (sertés, marha, baromfi)
- sertés-zsír
- vöröshagyma és fokhagyma
- fűszerek: só, bors, majoránna
További gyakori hozzávalók
Több tokányféle alkotói:
- füstölt szalonna
- zöldpaprika
- paradicsom
- piros fűszerpaprika
Speciális hozzávalók:
Egy-egy tokányétel alkotói:
- kolbász
- gomba
- zöldborsó
- csemege uborka
Közös jellemzők
Az étel közös jellemzői az alábbiak:
- csíkokra vágott hús
- sűrű szaftjának alapját a hagyma képezi és gyakran tejfölös habarás egészíti ki
- fűszerei. só, bors, majoránna
- a hús puhítása pörkölés nélkül, párolással történik
- köretkén szerepelhet mellette: nokedli és különféle tészták, krumpli különféle módokon elkészítve, párolt rizs.
Tokányok fajtái
Részben már megtalálhatók, és a továbbiakban felkerülnek majd az oldalaimra az alábbi legismertebb tokány-féleségek:
- borsos tokányok (marha- vagy sertéshús, zöldpaprika, paradicsom)
- csikós tokányok (sertéshús, szalonna, zöldpaprika, paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tejföl)
- hentes tokányok ((sertéstarja, szalonna, csemegeuborka)
- debreceni tokány (marhahús, szalonna, debreceni, zöldpaprika, paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tejföl)
- erdélyi tokány (sertéshús, szalonna, zöldpaprika, paradicsom – gyakran zöldbab)
- többféle húsból készült tokányok (hétvezér tokány: marha-, sertés-, borjúhús, szalonna, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, liszt, tejföl)
- bakonyi (gombás) tokány (szalonna, zöldpaprika, paradicsom, gomba)
- zöldborsós tokány (sertéshús, szalonna, zöldpaprika, petrezselyem, liszt, zöldborsó)
- tejfölös tokány (sertéshús, szalonna, fűszerpaprika, liszt, tejföl – esetleg mustár)
Megjegyzések:
Kérlek, ne kövezz meg, ha a fentiektől eltérő hozzávalókat találsz egy-egy tokány receptnél, mert szinte „mindenki máskép csinálja” – a variációk száma (a mennyiségeket is beleértve) szinte végtelen. A módszer azonban általában azonos.
Az étel elkészítéséhez a legmegfelelőbb eszköz egy nagyobb serpenyő.
Köretek
A tokányok köretei sokkal változatosabbak, és nem olyan szigorúan kötöttek, mint a pörköltnél. A témában kutakodva az alábbi, igen nagy számú köretet találtam. Melyik tokányhoz mit készítesz: a te döntésed.
- Nokedli
- Kapros nokedli
- Petrezselymes nokedli
- Kifőtt tészta
- Tarhonya
- Puliszka
- Főtt krumpli
- Petrezselymes párolt rizs
Az ételeket, képeket és leírást készítette Pap Zsuzsa