Tokányok: szinte beláthatatlan ételcsoport néhány alapvető jellemzővel és igen széleskörű további alkotóval. Az eredmény szinte beláthatatlan mennyiségű ételt eredményezett, néhány jellegzetes képviselővel.

Borsos tokány 1

Borsos tokány 1

Tokányok

A magyar konyha legősibb húsételei közé tartoznak. Az ételnevek az alap hozzávalók mellett más gyakori alapanyagokat, valamint egyedi összetevőket is tartalmaznak.

Tokányok hozzávalói

Alap hozzávalók

Minden tokánynak alkotói:

  • csíkokra vágott hús (sertés, marha, baromfi)
  • sertés-zsír
  • vöröshagyma és fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, majoránna

További gyakori hozzávalók

Több tokányféle alkotói:

  • füstölt szalonna
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • piros fűszerpaprika

 Speciális hozzávalók:

Egy-egy tokányétel alkotói:

  • kolbász
  • gomba
  • zöldborsó
  • csemege uborka

Közös jellemzők

Az étel közös jellemzői az alábbiak:

  • csíkokra vágott hús
  • sűrű szaftjának alapját a hagyma képezi  és gyakran tejfölös habarás egészíti ki
  • fűszerei. só, bors, majoránna
  • a hús puhítása pörkölés nélkül, párolással történik
  • köretkén szerepelhet mellette: nokedli és különféle tészták, krumpli különféle módokon elkészítve, párolt rizs.

Tokányok fajtái

Részben már megtalálhatók, és a továbbiakban felkerülnek majd az oldalaimra az alábbi legismertebb tokány-féleségek:

  • borsos tokányok (marha- vagy sertéshús, zöldpaprika, paradicsom)

    Borsos tokány 2

    Borsos tokány 2

  • csikós tokányok (sertéshús, szalonna, zöldpaprika, paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tejföl)

    Csikós tokány

    Csikós tokány

  • hentes tokányok ((sertéstarja, szalonna, csemegeuborka)
  • debreceni tokány (marhahús, szalonna, debreceni, zöldpaprika, paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tejföl)
  • erdélyi tokány (sertéshús, szalonna, zöldpaprika, paradicsom – gyakran zöldbab)
  • többféle húsból készült tokányok (hétvezér tokány: marha-, sertés-, borjúhús, szalonna, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, liszt, tejföl)
  • bakonyi (gombás) tokány (szalonna, zöldpaprika, paradicsom, gomba)
  • zöldborsós tokány (sertéshús, szalonna, zöldpaprika, petrezselyem, liszt, zöldborsó)

    Zöldorsós tokány

    Zöldorsós tokány

  • tejfölös tokány (sertéshús, szalonna, fűszerpaprika, liszt, tejföl – esetleg mustár)

    Tejfölös tokány

    Tejfölös tokány

Megjegyzések:

Kérlek, ne kövezz meg, ha a fentiektől eltérő hozzávalókat találsz egy-egy tokány receptnél, mert szinte „mindenki máskép csinálja” – a variációk száma (a mennyiségeket is beleértve) szinte végtelen. A módszer azonban általában azonos.

Az étel elkészítéséhez a legmegfelelőbb eszköz egy nagyobb serpenyő.

Köretek

A tokányok köretei sokkal változatosabbak, és nem olyan szigorúan kötöttek, mint a pörköltnél. A témában kutakodva az alábbi, igen nagy számú köretet találtam. Melyik tokányhoz mit készítesz: a te döntésed.

 

Az ételeket, képeket és leírást készítette Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás