Turmixgép a konyhában: az egyik leghasznosabb és legsokoldalúbb háztartási kisgép. Több feladatot képes elvégezni, de a gyümölcs- és zöldségturmixok, valamint a krémlevesek készítésénél szinte nélkülözhetetlen.
Turmixgép a konyhában
Az írás tartalmi részei:
- A turmixgépek alaptípusai
- A közepes teljesítményű turmixgépekkel elvégezhető műveletek
- A közepes teljesítményű turmixgépekkel nem végezhető műveletek
A turmixgépek alaptípusai
Amikor turmixgépekről beszélünk, tudnunk kell, hogy azok messze nem egyformák. Jelenlegi áruk 20000 és 100000 Ft között van. Ez az árkülönbség azt mutatja, hogy nem ugyanazon feladatokra lehet őket használni. Ebben az írásban – szándékom szerint egy átlagos turmixgéppel elvégezhető műveletekkel foglalkozom, mivel feltételezem, hogy a legtöbb háztartásban ezek találhatók meg. .
A turmixgépek használhatóságát alapvetően a teljesítményük, az aprító kés és a tartály anyaga, valamint a tartozékok mennyisége határozzák meg.
A teljesítményadatok:
- alacsony teljesítményű, kb. 450 watt
- közepes teljesítményű kb. 1200 watt
- magas teljesítményű kb. 1600 watt
Az aprító kés lehet
- rozsdamentes acél
- nemesacél
A tartály anyaga lehet:
- speciális üveg
- speciális műanyag
A tartozékok lehetnek:
- To Go (hordozható) palack
- aprító
A közepes turmixgépek
Tulajdonságok – általában:
- Teljesítmény: 1200 watt
- Fokozatok száma: 2
- Kés: négy szárnyú, nemesacél
- Fordulatszám: 30000/perc
- Tartály térfogata: 1,5 liter
- Tartály anyaga: speciális üveg
- Étellel érintkező műanyag részek: BPA mentesek
- Alkatrészek mosogatógépben mosogathatók
- Alaptartozék: nyomófa
- Egyéb tartozékok: TO GO (hordozható) palack, aprító-daráló
- Árfekvése: közepes (40 000 – 50 000 Ft /2024)
Készíthetők :
- kevert hideg és meleg italok (egyes típusokkal jég is törhető)
- gyümölcs- és zöldségturmixok
- krémlevesek, hígabb szószok
- az aprító-daráló tartozékkal: zöldség- és fűszernövények aprítása (pl. pesztó), dió-, kávé őrlése
- a ToGo palackbn előállítható és abban szállítható italok
Nem végezhető műveletek
Az általában használatos turmixgépekkel – tartozékok nélkül – nem célszerű fagylalt készítése és az alábbi anyagok turmixolása, darálása:
- magok
- fagyott gyümölcsök
- jég
- húsok
Turmixgép a konyhában – saját tapasztalatok
Nekem egy középkategóriás turmixgépem és egy botmixerem is van. Az a tapasztalatom, hogy a hígabb ételek (pl. krémlevesek egy része, italok, turmixok) készítéséhez a turmix gép, sűrűbb anyagok (mártások, pürék) pépesítéséhez a botmixer az alkalmasabb. Igaz ez abban az esetben is, ha krémleveseknél sűrűbb anyagból indulunk ki és azt utólag hígítjuk. Az én gépem pl. magok és jég készítésére nem alkalmas. Mutatok viszont példákat, amelyek készítésénél bátran használhatsz egy középkategóriás turmixgépet:
Ételek, képek és leírás: Pap Zsuzsa