Túrós batyu: az egyik legfinomabb péksütemény. Általában péküzletekben szokás vásárolni, de otthon is elkészítheted egyszerű kelt tésztából. Pénztárcakímélő fogás.

Túrós batyu

Túrós batyu

Elkészítési idő:

Hozzávalóik

20 db süteményhez

A tésztához:

  • 50 dkg liszt (lehet sima és rétesliszt 1:1 arányban)
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor (az élesztő felfuttatásához)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 db tojás + 1 db a tészta sütés előtti kenéséhez
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  •  5 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

Előkészítés

  • A hozzávalókat kiszeded a hűtőből, hagyod szobahőmérsékletre felmelegedni.

Túrós batyu készítése

  1. A lisztet egy nagyobb tálba szitálod. Beleteszed a sót, a cukrot és alaposan összekevered.

    Tészta hozzávalói

    Tészta hozzávalói

  2. Közepébe mélyedést készítesz. (Ha van kelesztő tálad, dolgozz abban.)
  3. A tejet langyosra melegíted.
  4. Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatod, a liszthez adod.
  5. A többi tejben feloldod a vajat és a tojással együtt a liszthez teszed.

    Tészta készítése 1

    Tészta készítése 1

  6. A hozzávalókat összekevered, összegyúrod és kb. 15 perc alatt megdagasztod.
    Tészta készítése 2

    Tészta készítése 2

    Tészta készítése 3

    Tészta készítése 3

  7. Letakarva keleszted addig, amíg a tészta készeres nagyságúra kel.

    Tészta készítése 4

    Tészta készítése 4

  8. Amíg a tészta kel, elkészíted a tölteléket: a túrót szűrőszitán áttöröd, a többi hozzávalóval összekevered. A túrókrém készítését részletesen egy másik oldalamon találod. Abban a tojásfehérje habbá verve kerül a töltelékbe.

    Töltelék hozzávalói

    Töltelék hozzávalói

  9. Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúrólapra borítod, Téglalap alakúra nyújtod. A téglalap mérete 32×40 cm legyen, mert így tudsz belőle 20 db 8×8 cm-es négyzet alakú lapokat vágni. (Én ezt egy kisebb deszkán készítettem 2 részletben.)
  10. A tésztát feldarabolod, a tölteléket egyenletesen elosztva rárakod. (Az elosztást úgy tudod könnyen megtenni, hogy a tölteléket a tálban elsimítod, négy részre osztod és minden részből 5 töltelék kupacot készítesz.

    Tészta töltése

    Tészta töltése

  11. A tészták négy sarkát kicsit megnyújtod, középen összefogod, egyet csavarsz rajta és a 20 db batyut elkészíted. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakod (a sütő tepsije éppen megfelelő méretű lesz).

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  12. Tojással megkened kétszer, majd 190 fokos sütőben 20-25 percig sütöd. Ha nagyon pirulna, vedd a hőmérsékletet alacsonyabbra, vagy takard le a süteményt alufóliával.

    Sütés után

    Sütés után

Elkészítési idő:

  • Tészta összeállítása, dagasztása: 25 perc
  • Kelesztés, közben a töltelék elkészítése: 45 perc
  • Batyuk készítése: 15 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 110 perc

Túrós batyu tálalása

A süteményeket tálra vagy tányérokra teszed. Tetejére porcukrot szitálsz.

Túrós batyu tálalva 1

Túrós batyu tálalva 1

Túrós batyu tálalva 2

Túrós batyu tálalva 2

 

A recept forrása (némi változtatással): Szabi, a pék honlapja

Recept módosítás, képek és leírás: Pap Zsuzsa.