Túrós batyu: az egyik legfinomabb péksütemény. Általában péküzletekben szokás vásárolni, de otthon is elkészítheted egyszerű kelt tésztából. Pénztárcakímélő fogás.
Túrós batyu
Elkészítési idő:
Hozzávalóik
20 db süteményhez
A tésztához:
- 50 dkg liszt (lehet sima és rétesliszt 1:1 arányban)
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor (az élesztő felfuttatásához)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 8 dkg vaj
- 1 db tojás + 1 db a tészta sütés előtti kenéséhez
-
1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál búzadara
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 5 dkg mazsola
- 1 db citrom reszelt héja
Előkészítés
- A hozzávalókat kiszeded a hűtőből, hagyod szobahőmérsékletre felmelegedni.
Túrós batyu készítése
- A lisztet egy nagyobb tálba szitálod. Beleteszed a sót, a cukrot és alaposan összekevered.
- Közepébe mélyedést készítesz. (Ha van kelesztő tálad, dolgozz abban.)
- A tejet langyosra melegíted.
- Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatod, a liszthez adod.
- A többi tejben feloldod a vajat és a tojással együtt a liszthez teszed.
- A hozzávalókat összekevered, összegyúrod és kb. 15 perc alatt megdagasztod.
- Letakarva keleszted addig, amíg a tészta készeres nagyságúra kel.
- Amíg a tészta kel, elkészíted a tölteléket: a túrót szűrőszitán áttöröd, a többi hozzávalóval összekevered. A túrókrém készítését részletesen egy másik oldalamon találod. Abban a tojásfehérje habbá verve kerül a töltelékbe.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúrólapra borítod, Téglalap alakúra nyújtod. A téglalap mérete 32×40 cm legyen, mert így tudsz belőle 20 db 8×8 cm-es négyzet alakú lapokat vágni. (Én ezt egy kisebb deszkán készítettem 2 részletben.)
- A tésztát feldarabolod, a tölteléket egyenletesen elosztva rárakod. (Az elosztást úgy tudod könnyen megtenni, hogy a tölteléket a tálban elsimítod, négy részre osztod és minden részből 5 töltelék kupacot készítesz.
- A tészták négy sarkát kicsit megnyújtod, középen összefogod, egyet csavarsz rajta és a 20 db batyut elkészíted. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakod (a sütő tepsije éppen megfelelő méretű lesz).
- Tojással megkened kétszer, majd 190 fokos sütőben 20-25 percig sütöd. Ha nagyon pirulna, vedd a hőmérsékletet alacsonyabbra, vagy takard le a süteményt alufóliával.
Elkészítési idő:
- Tészta összeállítása, dagasztása: 25 perc
- Kelesztés, közben a töltelék elkészítése: 45 perc
- Batyuk készítése: 15 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 110 perc
Túrós batyu tálalása
A süteményeket tálra vagy tányérokra teszed. Tetejére porcukrot szitálsz.
A recept forrása (némi változtatással): Szabi, a pék honlapja
Recept módosítás, képek és leírás: Pap Zsuzsa.