Túrós tészta házi tésztából: igazi finomság. Ha szereted a frissen kifőtt házi tésztát, szerezz be magadnak egy tésztagépet, mert azzal a tésztakészítés gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

Túrós tészta

Túrós tészta házi tésztából – recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre, főételként – köretként fele mennyiségekkel dolgozz.

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 4 db tojás
  • 1 lapos teáskanál só + a tészta kifőzéséhez

A rávalóhoz:

Megjegyzések:

  • A tojások méretéből adódóan előfordulhat, hogy kevés víz is kell a tészta összeállításához.
  • A tésztát összeállítani kézzel nagyon egyszerű, hacsak nincs mindentudó háztartási robotgéped.
  • A gyúrást és formázást célszerű tésztagéppel végezni. Ha szereted a frissen készített házitésztát és gyakran készíted, jó, ha beszerzel egy tésztagépet. Nagyon sok munkától kíméled meg magad. (Esetleg kérheted, hogy családtagjaid ajándékozzanak meg vele születésnapodon, vagy karácsonyra.)
  • A képek fél adag tészta készítését tartalmazzák.

Előkészítés

  • A tojásokat a tészta készítése előtt egy fél órával kiveszed a hűtőből.
  • Kiméred a lisztet.
  • Egy pohárban odakészítesz még vizet.
  • Előveszed a gyúrólapot és nyújtófát.

Házi tészta elkészítése

  1. A lisztet beleteszed egy tálba, kissé megsózod, közepébe mélyedést készítesz. Beleütöd a tojásokat és villával, vagy kézzel összeállítod a tésztát úgy, hogy egy tömbbe összeálljon.
    Liszt, só és tojások

    Liszt, só és tojások

    Tészta alapanyagok összekeverve

    Tészta alapanyagok összekeverve

    Tészta alapanyagok összegyúrva

    Tészta alapanyagok összegyúrva

  2. Pihentesd 20 percig.
  3. Felszereled a tésztagépet. Nagyon egyszerű művelet. Rögzítsd egy alkalmas helyre és tedd fel rá a tekerő kart. Állítsd be úgy, hogy a sima hengerek között távolság a lehető legnagyobb legyen.
  4. Alakítsd a tésztát hosszúkásra. Olyan széles legyen, hogy beférjen a tésztagép hengerei közé.
  5. Engedd át a tésztát a hengerek között többször. Közben előfordulhat, hogy hosszában össze kell majd hajtani. Minden átengedés között lisztezd meg, ha szükséges (ez akkor kell, ha a tészta még könnyen összeragad, és nem tudod a rétegeket szétválasztani.
    Tészta átgyúrása tésztagépen 1

    Tészta átgyúrása tésztagépen 1

    Kinyújtott tészta összehajtása

    Kinyújtott tészta összehajtása

  6. Amikor a tészta már szép egyenletes, válaszd kétfelé és egyszerre csak az egyik tésztával dolgozz.
  7. Szűkítsd a hengerek közötti részt folyamatosan addig, amíg a vastagságát már megfelelőnek találod. (Közben gondolj arra, hogy kifőzésnél a tészta megduzzad.) Ne felejtsd el közben belisztezni. A tészta mindig hosszabb lesz. Felvághatod több részre.

    Tészta átgyúrása tésztagépen 2

    Tészta átgyúrása tésztagépen 2

  8. Ezután engedd át a tésztát a metélt készítő hengereken.
  9. Tedd a tésztát szárító állványra, egy két oldalán feltámasztott fa rúdra,vagy akár egy tálcára (én ez utóbbit tettem, két tálca kellett a szárításhoz). Ha tálcát használsz, ne felejtsd el belisztezni, mielőtt ráteszed a tészta lapokat.
  10. Dolgozd fel ugyanígy a másik tészta darabot is.
  11. A kész tésztát szikkasztás után darabolt fel olyan hosszú darabokra, amit még könnyen tudsz két kézzel kezelni a gépen.
  12. Állítsd a tésztagépet a metélt funkcióra és engedd át rajta a tésztacsíkokat.
  13. A kész tésztát tedd egy nagyobb tálcára és alaposan lisztezd be, hogy össze ne ragadjanak a metéltek.
  14. Ha van tésztaszárító állványod, vagy valami jó alkalmatosságod, a metélteket akaszd fel arra felhasználásig, akkor biztosan nem fognak összeragadni.

    Metélt tészta szárítása

    Metélt tészta szárítása

Túrós tészta házi tésztából – elkészítés

  1. Felteszed a tészta főzővizét melegedni (gyorsíthatod vízforralóval). A fenti tésztamennyiség kifőzéséhez 5 – 6 liter víz kell, literenként 1 teáskanál sóval. Ha nincs nagy edényed, főzd ki a tésztát két részletben.
  2. A túrót 4 evőkanál tejföllel jól összedolgozod.
    Túró és tejföl

    Túró és tejföl

    Túró és tejföl összekeverve

    Túró és tejföl összekeverve

  3. A szalonnát kockára vágod, egy kisebb edényben kiolvasztod, kissé meg is pirítod.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  4. Amikor a víz már lobogva forr, beleteszed a tésztát (vagy a felét). Hamarosan feljön a víz tetejére (3 perc alatt megfő).
  5. Szűrőanállal kiszeded (leöblíteni isten ments!) és egy tálba teszed.
    Tészta kiszedése 1

    Tészta kiszedése 1

    Tészta kiszedése 2

    Tészta kiszedése 2

Elkészítési idő:

  • Összeállítás: 5 perc
  • Pihentetés: 20 perc
  • Gyúrás géppel: 10 perc
  • Formázás géppel: 10 perc
  • Szikkasztás: 10 perc
  • Feldarabolás, kifőzés: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Túrós tészta házi tésztából – tálalás

A kívánt tészta mennyiséget tányérokra teszed. Ráteszed a mefelelő mennyiségű tejfölös túrót (a maradék tejfölt tálald mellé). Rászórod a szalonna kockák arányos részét, majd megöntözöd szalonnazsírral. Fenséges lesz!

Túrós tészta tálalva 1

Túrós tészta tálalva 1

Túrós tészta tálalva 2

Túrós tészta tálalva 2

 

A tésztát és képeket készítette: Pap Zsuzsa

 

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás