Túrós tészta házi tésztából: igazi finomság. Ha szereted a frissen kifőtt házi tésztát, szerezz be magadnak egy tésztagépet, mert azzal a tésztakészítés gyorsabbá és egyszerűbbé válik.
Túrós tészta házi tésztából – recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre, főételként – köretként fele mennyiségekkel dolgozz.
A tésztához:
- 400 g liszt
- 4 db tojás
- 1 lapos teáskanál só + a tészta kifőzéséhez
A rávalóhoz:
- 40 dkg túró
- 8 evőkanál tejföl
- 4 szelet füstölt szalonna
Megjegyzések:
- A tojások méretéből adódóan előfordulhat, hogy kevés víz is kell a tészta összeállításához.
- A tésztát összeállítani kézzel nagyon egyszerű, hacsak nincs mindentudó háztartási robotgéped.
- A gyúrást és formázást célszerű tésztagéppel végezni. Ha szereted a frissen készített házitésztát és gyakran készíted, jó, ha beszerzel egy tésztagépet. Nagyon sok munkától kíméled meg magad. (Esetleg kérheted, hogy családtagjaid ajándékozzanak meg vele születésnapodon, vagy karácsonyra.)
- A képek fél adag tészta készítését tartalmazzák.
Előkészítés
- A tojásokat a tészta készítése előtt egy fél órával kiveszed a hűtőből.
- Kiméred a lisztet.
- Egy pohárban odakészítesz még vizet.
- Előveszed a gyúrólapot és nyújtófát.
Házi tészta elkészítése
- A lisztet beleteszed egy tálba, kissé megsózod, közepébe mélyedést készítesz. Beleütöd a tojásokat és villával, vagy kézzel összeállítod a tésztát úgy, hogy egy tömbbe összeálljon.
- Pihentesd 20 percig.
- Felszereled a tésztagépet. Nagyon egyszerű művelet. Rögzítsd egy alkalmas helyre és tedd fel rá a tekerő kart. Állítsd be úgy, hogy a sima hengerek között távolság a lehető legnagyobb legyen.
- Alakítsd a tésztát hosszúkásra. Olyan széles legyen, hogy beférjen a tésztagép hengerei közé.
- Engedd át a tésztát a hengerek között többször. Közben előfordulhat, hogy hosszában össze kell majd hajtani. Minden átengedés között lisztezd meg, ha szükséges (ez akkor kell, ha a tészta még könnyen összeragad, és nem tudod a rétegeket szétválasztani.
- Amikor a tészta már szép egyenletes, válaszd kétfelé és egyszerre csak az egyik tésztával dolgozz.
- Szűkítsd a hengerek közötti részt folyamatosan addig, amíg a vastagságát már megfelelőnek találod. (Közben gondolj arra, hogy kifőzésnél a tészta megduzzad.) Ne felejtsd el közben belisztezni. A tészta mindig hosszabb lesz. Felvághatod több részre.
- Ezután engedd át a tésztát a metélt készítő hengereken.
- Tedd a tésztát szárító állványra, egy két oldalán feltámasztott fa rúdra,vagy akár egy tálcára (én ez utóbbit tettem, két tálca kellett a szárításhoz). Ha tálcát használsz, ne felejtsd el belisztezni, mielőtt ráteszed a tészta lapokat.
- Dolgozd fel ugyanígy a másik tészta darabot is.
- A kész tésztát szikkasztás után darabolt fel olyan hosszú darabokra, amit még könnyen tudsz két kézzel kezelni a gépen.
- Állítsd a tésztagépet a metélt funkcióra és engedd át rajta a tésztacsíkokat.
- A kész tésztát tedd egy nagyobb tálcára és alaposan lisztezd be, hogy össze ne ragadjanak a metéltek.
- Ha van tésztaszárító állványod, vagy valami jó alkalmatosságod, a metélteket akaszd fel arra felhasználásig, akkor biztosan nem fognak összeragadni.
Túrós tészta házi tésztából – elkészítés
- Felteszed a tészta főzővizét melegedni (gyorsíthatod vízforralóval). A fenti tésztamennyiség kifőzéséhez 5 – 6 liter víz kell, literenként 1 teáskanál sóval. Ha nincs nagy edényed, főzd ki a tésztát két részletben.
- A túrót 4 evőkanál tejföllel jól összedolgozod.
- A szalonnát kockára vágod, egy kisebb edényben kiolvasztod, kissé meg is pirítod.
- Amikor a víz már lobogva forr, beleteszed a tésztát (vagy a felét). Hamarosan feljön a víz tetejére (3 perc alatt megfő).
- Szűrőanállal kiszeded (leöblíteni isten ments!) és egy tálba teszed.
Elkészítési idő:
- Összeállítás: 5 perc
- Pihentetés: 20 perc
- Gyúrás géppel: 10 perc
- Formázás géppel: 10 perc
- Szikkasztás: 10 perc
- Feldarabolás, kifőzés: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Túrós tészta házi tésztából – tálalás
A kívánt tészta mennyiséget tányérokra teszed. Ráteszed a mefelelő mennyiségű tejfölös túrót (a maradék tejfölt tálald mellé). Rászórod a szalonna kockák arányos részét, majd megöntözöd szalonnazsírral. Fenséges lesz!
A tésztát és képeket készítette: Pap Zsuzsa