Vegyes zöldség krémleves
Vegyes zöldség krémleves
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 8 db kínai kel külső levél (a belső részből készíts salátát)
- 2 db közepes krumpli
- 1/4 fej karfiol (a többiből lehet pl. rántott karfiol)
- 1 db sárgarépa
- 4 db újhagyma
- 2 szelet kenyér
- 2 dl 20 %-os tejszín
- 8 dl csirke alaplé
- 4 szelet bacon szalonna
- fűszerek: só, fehér bors, őrölt kömény, majoránna
Bevásárlólista
- 1 fej kínai kel
- 2 db közepes krumpli
- 1 fej kisebb karfiol
- 1 db sárgarépa
- 1 csomó újhagyma
- 2 dl 20 %-os tejszín
- 1 csomag bacon
Emlékeztető: csirke alaplé, só, fehér bors, őrölt kömény, majoránna
Megjegyzés:
- Ez a leves több kombinációban maradék zöldségekből is elkészíthető, és akkor nem kell hozzá ennyi zöldséget vásárolnod. Anyagilag is kedvezőbb.
Előkészítés
- A kínai kelt csíkokra vagdosod
- A krumplit kockákra vágod
- A karfiolt rózsákra szeded
- A sárgarépát és az újhagymát felszeleteled
Vegyes zöldség krémleves készítése
- A zöldségeket a kínai kel kivételével – az alaplében felteszed főni.
- Negyedóra után hozzáteszed a kínai kelt, az őrölt köményt és a majoránnát.
- Összekevered és addig főzöd, amíg minden megpuhul.
- Közben megpirítod a kenyérszeleteket, kockákra vágod és ropogósra sütöd a bacont.
- A megfőtt zöldségeket a lével együtt turmixgépben pépesíted.
- A turmixolt zöldséget kiöntöd egy lábosba, hozzáteszed a fehér borsot, a tejszínt és összekevered. (ez nálam 2 lépésben történt, de fölösleges volt).
- Megkóstolod, ha szükséges, sót teszel bele és a kívánt hőmérsékletre melegíted. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Zöldségek főzése: 35 perc
- Turmixolás, tejszín hozzákeverése, felmelegítés: 20 perc
Összesen: 70 perc
Vegyes zöldség krémleves tálalása
A levest tányérokba, (tálkákba, nagy csészékbe) mered. tetejére teszed a kenyérkockákat és a sült szalonnát. Petrezselyemmel díszítheted.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa