Zöld kávé: nem más, mint a pörköletlen kávé, zöldes színű. Olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek a 230 fokon történő pörkölésnél elbomlanak, nem tartalmazza viszont azokat az aroma és illatanyagokat, amelyek éppen a pörköléskor keletkeznek a kávéban. Az aromás italt éppen ezért isszuk. A pörkölés nélküli kávé viszont más hasznos anyagokat tartalmaz, amelyeknek hatásai részben vitatottak.
A zöld kávé hatása
A tények:
- a benne levő koffein lassabban szívódik fel, ezért élénkítő hatása tovább tart
- antioxidánsok (a szervezetben levő, egészségre ártalmas szabad gyököket lekötik)
A vitatott hatás: a fogyasztás
- csökkenti a vékonybélben a glükóz felszívódását, ezáltal csökkenti a szervezet vércukor szintjét
- serkenti az anyagcserét
- csökkenti a szénhidrátok zsírrá alakulását
- fentiek alapján a cukorbetegekre is jó hatással van.
A fogyasztó hatás azért vitatott, mert klinikai vizsgálatok nem igazolják.
Fogyasztásra kínált leggyakoribb formái
- zöld kávé kivonat, amelyet zöld kávé kapszula formájában hoznak forgalomba
- különféle keverékekben, amelyekben más anyagok is vannak
- instant formában, különféle keverékekben
A fogyasztó őrület lecsengésben van
Megjegyzés:
Ezeket az informácókat az interneten talltam, több helyről szedegettem össze és minden tudományos pontosságot nélkülöznek, ezért csak tájékozódásra ajánlom az itt leírtakat. A képek a Google képtárából valók.