Zöldséges lencseleves: a csülök fűszeres főzőlevével készítve fenomenális. A zöldségek még egy kicsit hozzátesznek, és így még finomabb lesz étel. Próbáld ki!

Zöldséges lencseleves

Zöldséges lencseleves

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 20 dkg lencse
  • 1,5 liter fűszeres füstölt csülök főzésénél használt főzőlé (fűszerek: hagyma, fokhagyma, szemes bors, babérlevél)
  • kb. 20 dkg főtt csülök (maradék)
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1/8-ad közepes zeller
  • 1 evőkanál a csülökléről leszedett zsírból (lásd előkészítés)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db csípős paprika (feltételesen)

Bevásárlólista

  • 20 dkg lencse
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db közepes zeller

Emlékeztető: feltételesen: só, liszt, piros fűszerpaprika, csípős paprika

Előkészítés

  • A csülöklét hagyod hűlni hideg helyen. A zsír feljön a tetejére. Ezt óvatosan leszeded, és egy részét felhasználod a leves berántásához, a többit félreteszed és később használod fel.
  • A lencsét kétszeres mennyiségű vízben beáztatod. (A lencse ugyan sokkal gyorsabban megfő, mint a bab, de ha be van áztatva, akkor gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt megfő, mint a zöldség, így együtt fel lehet tenni főzni.) Áztatás után többször leöblíted.
    Lencse

    Lencse

    Lencse beáztatva

    Lencse beáztatva

  • A csülöklét felmelegíted (hogy szűrhető legyen) és egy kb. 4 literes lábosba szűröd. Megkóstolod. Ha nem elég sós (ilyen ritkán szokott lenni), ízlés szerint megsózod. Ha túl sok, egy részét kiveszed és felhígítod.
  • A zöldségeket felkockázod, vagy karikázod (méretüktől függően).

Zöldséges lencseleves készítése

  1. A lencsét és a zöldségeket a leszűrt csülöklébe teszed.

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. Felforralod és addig főzöd, amíg minden puha lesz benne.

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. Közben a lisztből, a csülökzsírból és piros paprikából rántást készítesz. Lehúzod a tűzhely szélére és hagyod hűlni.
  4. Amikor a levesben már minden puha, levével felengeded a rántást, a levesbe öntöd.
    Rántással

    Rántással

    Összekeverve

    Összekeverve

  5. Hozzáadod a főtt csülökdarabokat.
  6. Az egészet felforralod. Ezzel az étel elkészült.

    Zöldséges lencseleves készen

    Zöldséges lencseleves készen

Megjegyzések:

  • A rántás helyett készíthetsz tejfölös habarást, úgy is nagyon finom lesz.
  • Ha még tartalmasabbra szeretnél, főzz bele csipetkét.

Elkészítési idő:

a lencse áztatási ideje és a csülöklé zsírtalanítása nélkül)

  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Berántás, felforralás 10 perc

Összesen: 50 perc

Zöldséges lencseleves tálalása

A levest tányérokba mered. Tejfölt is kínálhatsz hozzá.

Zöldséges lencseleves tálalva 1

Zöldséges lencseleves tálalva 1

Zöldséges lencseleves tálalva 2

Zöldséges lencseleves tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás