Zöldséges lencseleves: a csülök fűszeres főzőlevével készítve fenomenális. A zöldségek még egy kicsit hozzátesznek, és így még finomabb lesz étel. Próbáld ki!
Zöldséges lencseleves
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 20 dkg lencse
- 1,5 liter fűszeres füstölt csülök főzésénél használt főzőlé (fűszerek: hagyma, fokhagyma, szemes bors, babérlevél)
- kb. 20 dkg főtt csülök (maradék)
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1/8-ad közepes zeller
- 1 evőkanál a csülökléről leszedett zsírból (lásd előkészítés)
- 2 evőkanál liszt
- 1 db csípős paprika (feltételesen)
Bevásárlólista
- 20 dkg lencse
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db közepes zeller
Emlékeztető: feltételesen: só, liszt, piros fűszerpaprika, csípős paprika
Előkészítés
- A csülöklét hagyod hűlni hideg helyen. A zsír feljön a tetejére. Ezt óvatosan leszeded, és egy részét felhasználod a leves berántásához, a többit félreteszed és később használod fel.
- A lencsét kétszeres mennyiségű vízben beáztatod. (A lencse ugyan sokkal gyorsabban megfő, mint a bab, de ha be van áztatva, akkor gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt megfő, mint a zöldség, így együtt fel lehet tenni főzni.) Áztatás után többször leöblíted.
- A csülöklét felmelegíted (hogy szűrhető legyen) és egy kb. 4 literes lábosba szűröd. Megkóstolod. Ha nem elég sós (ilyen ritkán szokott lenni), ízlés szerint megsózod. Ha túl sok, egy részét kiveszed és felhígítod.
- A zöldségeket felkockázod, vagy karikázod (méretüktől függően).
Zöldséges lencseleves készítése
- A lencsét és a zöldségeket a leszűrt csülöklébe teszed.
- Felforralod és addig főzöd, amíg minden puha lesz benne.
- Közben a lisztből, a csülökzsírból és piros paprikából rántást készítesz. Lehúzod a tűzhely szélére és hagyod hűlni.
- Amikor a levesben már minden puha, levével felengeded a rántást, a levesbe öntöd.
- Hozzáadod a főtt csülökdarabokat.
- Az egészet felforralod. Ezzel az étel elkészült.
Megjegyzések:
- A rántás helyett készíthetsz tejfölös habarást, úgy is nagyon finom lesz.
- Ha még tartalmasabbra szeretnél, főzz bele csipetkét.
Elkészítési idő:
a lencse áztatási ideje és a csülöklé zsírtalanítása nélkül)
- Előkészítés: 10 perc
- Főzés: 30 perc
- Berántás, felforralás 10 perc
Összesen: 50 perc
Zöldséges lencseleves tálalása
A levest tányérokba mered. Tejfölt is kínálhatsz hozzá.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa