Bajai halászlé gyufa tésztával: gyors halászlé, mivel nincs passzírozva. A halhús gyorsan fő, mindössze fél óra kell a főzéshez. Halszeletekből háromnegyed óra után tálalhatsz.
Bajai halászlé recept
Elkészítési idő (a hal tisztítása nélkül): 45 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 1 kg ponty szelet
- 0,4 kg kárász szelet
- 2 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál sertés vagy baromfi zsír
- 4 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- 2 – 4 kiskanál csípős piros fűszerpaprika
- 3 db csípős zöldpaprika
- só
- 20 – 25 dkg gyufatészta a tálaláshoz
Megjegyzések:
- Ha nincs gyakorlatod a halbontásban, vásárolj halszeleteket. (Sok fölösleges mérgelődétől szabadítod így meg magad.) A kétféle hal jobb ízt ad az ételnek. Halbelsőséget is vásárolhatsz, akkor a kárászból 20 dkg is elég lesz.
- Lehet még beletenni 1 – 1 db zöldpaprikát és paradicsomot és 1 dl száraz fehér bort.
- A gyufatészta frissen készíthető, de a szárított változatot is lehet használni. A friss házitészta készítéséhez segítséget kaphatsz annyi kiegészítéssel, hogy a gyufatészta készítésénél a tésztakészítő géphez a megfelelő feltétet kell használnod.
- Ez a halászlé nincs passzírozva, ezért sokkal gyorsabban elkészül, mint a passzírozott alapléből készült halászlevek.
Előkészítés
- A halszeleteket egy órával a főzés előtt leöblíted és megsózod.
- Ha belsőséget vásároltál, azt is leöblíted és megsózod.
- A hagymát apróra vágod.
- Ha teszel bele zöldpaprikát, azt kicsumázod és félbe vágod, a paradicsomot apróra darabolod.
Bajai halászlé elkészítése
- Egy nagy (6 literes) lábasba belerakod a hagymát, a halszeleteket, a zöldpaprikát, a paradicsomot, 2 db csípős zöldpaprikákat. (A harmadikat tedd félre a tálaláshoz.) Ha belsőséget is vásároltál, akkor azt még ne tedd a lábasba.
- Felöntöd 2 liter vízzel, de legalább annyival, hogy a víz lepje el a hozzávalókat.
- 20 percig erősen forralva főzöd.
- Amíg a hozzávlók főnek, kifőzheted a gyufatésztát.
- 20 perc forralás után beleteszed a fűszerpaprikákat, a belsőségeket és elkevered.
- Ha szükséges még, megsózod.
- Még 5 percig forralod, ezzel a halászlé elkészült.
Elkészítési idő:
Hozzávalók megtisztítása, feldarabolása és lálbasba rakása: 15 perc
- Főzés 1: 20 perc
- Főzés 2: 5 perc
- Tálalás 5 perc
Összesen: 45 perc
Bajai halászlé tálalása
A kifőtt gyufatésztát tányérokba szeded. Rámered a forró halászlét ügyelve arra, hogy minden tényéba mindenből kerüljön.
Az ételt és képeket készítette: Pap Zsuzsa