Böjtös ételek: a böjti időszakokra. A böjt nem más, mint testi és szellemi tisztítókúra, amely nálunk általában karácsony és húsvét előtt, valamint a pénteki napokon szokásos.
A böjt fogalma és fajtái
Mielőtt a böjtös ételekre rátérnék, összefoglalok néhány gondolatot a böjtről, amelyek többnyire vallásos eredetűek, és a mai életünkben is megszívlelhetők és be is tarthatók – természetesen egyéni döntés szerint. Meg kell jegyezni, hogy manapság az egyes vallások a böjtökről nem egyformán vélekednek és ajánlásaik és különbözőek.
Mi a böjt?
A böjt nem egyenlő az étkezéssel, csupán a táplálkozás korlátozását jelenti. Testi és szellemi tisztítókúra, amely mind testi, mind szellemi állapotunkra jótékony hatással van.
Élettani hatása:
A böjt élettani hatását az alábbiakban foglalhatjuk össze:
- tehermentesíti az anyagcsere folyamatokat
- a táplálkozás korlátozása elősegíti a szervezet tartalékainak felhasználását (rendszerint fogyást is eredményez)
- méregtelenítő és salaktalanító hatása van
- gyulladáscsökkentő.
Szellemi hatása:
- idegrendszer nyugtató
- nyugtató hatása következtében alkalmas arra, hogy gondolatainkat a napi problémák helyett szellemi épülésünk felé fordítsuk
- a vallásos emberek a böjti időszakokban az előttünk levő példák alapján keresik az élet értelmét.
Böjti időszakok és napok:
A vallásos, vagy egészségük érdekében böjtölő emberek évente két évszakban: tavasszal és ősszel böjtölnek: húsvét és karácsony előtt 40 – 40 napon át, valamint a pénteki (esetleg még más) napokon. Ezt egy kis önkényes áttétellel azonosíthatjuk a tavaszi és őszi méregtelenítő kúrákhoz.
A 40 napnak és a pénteknek vallás-történeti eredete van, de erre most nem térnék ki. A böjtökről részletesen olvashatsz a Wikipédiában.
A pénteki napokhoz kapcsolódó böjt napjainkban azt a szokást jelenti, hogy pénteken nem eszünk húst. Korábban – a múlt évszázad 60-as éveivel bezárólag ez úgy nézett ki, hogy a húsevés szinte csak a vasárnapokra korlátozódott. Az életszínvonal javulásával egyre többet költhettünk élelmiszerekre is, és ma már szinte naponta fogyasztunk húst valamilyen formában. A pénteki húsmentes napot is már kevesen tartják be. (A heti menü javaslataimban viszont péntekre húsmentes ételt szoktam javasolni – az egészséged érdekében.)
Böjtös ételek
Régen a böjtölés a „kenyéren és vízen” történő napi kétszeri étkezést jelentette. Ma már ennél sokkal megengedőbbek vagyunk. Összeállítottam neked egy ételsort – amelyben különféle húsmentes ételek szerepelnek – hogy legyen miből válogatni, ha húsmentes ételeket keresel. Ezek:
- levesek
- főzelékek
- tészták
- zöldséges ételek
- saláták
- halak (igen, húsmentesnek tekinthető)
A képek alatt linkeket találsz, amelyek segítségével a megfelelő receptet találod meg. Lássuk hát:
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa