Böjtös ételek: a böjti időszakokra. A böjt nem más, mint testi és szellemi tisztítókúra, amely nálunk általában karácsony és húsvét előtt, valamint a pénteki napokon  szokásos.

Hagymaleves

A böjt fogalma és fajtái

Mielőtt a böjtös ételekre rátérnék, összefoglalok néhány gondolatot a böjtről, amelyek többnyire vallásos eredetűek, és a mai életünkben is megszívlelhetők és  be is tarthatók – természetesen egyéni döntés szerint. Meg kell jegyezni, hogy manapság az egyes vallások a böjtökről nem egyformán vélekednek és ajánlásaik és különbözőek.

Mi a böjt?

A böjt nem egyenlő az étkezéssel, csupán a táplálkozás korlátozását jelenti. Testi és szellemi tisztítókúra, amely mind testi, mind szellemi állapotunkra jótékony hatással van.

Élettani hatása:

A böjt élettani hatását az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  • tehermentesíti az anyagcsere folyamatokat
  • a táplálkozás korlátozása elősegíti a szervezet tartalékainak felhasználását (rendszerint fogyást is eredményez)
  • méregtelenítő és salaktalanító hatása van
  • gyulladáscsökkentő.

Szellemi hatása:

  • idegrendszer nyugtató
  • nyugtató hatása következtében alkalmas arra, hogy gondolatainkat a napi problémák helyett szellemi épülésünk felé fordítsuk
  • a vallásos emberek a böjti időszakokban az előttünk levő példák alapján keresik az élet értelmét.

Böjti időszakok és napok:

A vallásos, vagy egészségük érdekében böjtölő emberek évente két évszakban: tavasszal és ősszel böjtölnek: húsvét és karácsony előtt 40 – 40 napon át, valamint a pénteki (esetleg még más) napokon. Ezt egy kis önkényes áttétellel azonosíthatjuk a tavaszi és őszi méregtelenítő kúrákhoz.

A 40 napnak és a pénteknek vallás-történeti eredete van, de erre most nem térnék ki. A böjtökről részletesen olvashatsz a Wikipédiában.

A pénteki napokhoz kapcsolódó böjt napjainkban azt a szokást jelenti, hogy pénteken nem eszünk húst. Korábban – a múlt évszázad 60-as éveivel bezárólag ez úgy nézett ki, hogy a húsevés szinte csak a vasárnapokra korlátozódott. Az életszínvonal javulásával egyre többet költhettünk élelmiszerekre is, és ma már szinte naponta fogyasztunk húst valamilyen formában. A pénteki húsmentes napot is már kevesen tartják be. (A heti menü javaslataimban viszont péntekre húsmentes ételt szoktam javasolni – az egészséged érdekében.)

Böjtös ételek

Régen a böjtölés a „kenyéren és vízen”  történő napi kétszeri étkezést jelentette. Ma már ennél sokkal megengedőbbek vagyunk. Összeállítottam neked egy ételsort – amelyben különféle húsmentes ételek szerepelnek – hogy legyen miből válogatni, ha húsmentes ételeket keresel. Ezek:

  • levesek
  • főzelékek
  • tészták
  • zöldséges ételek
  • saláták
  • halak (igen, húsmentesnek tekinthető)

A képek alatt linkeket találsz, amelyek segítségével a megfelelő receptet találod meg. Lássuk hát:

Sárgarépa-narancs saláta

Sárgarépa-narancs saláta

Saláta kölessel

Saláta kölessel

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás