Bőrös malackaraj: igazi újévi csemege. Ki ne hagyd, mert a mondás az járja, hogy a malac kitúrja a szerencsédet (szárnyas és hal tilos, mert ezekkel elrepül illetve elúszik és akkor majd bánhatod.

Bőrös malackaraj nyitőkép

Bőrös malackaraj

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók

6 főre

  • 1 – 1,5 kg bőrös malackaraj
  • 1 kanál sertészsír
  • fűszerek: só, bors, majoránna, kevés kakukkfű
  • kevés sör

Bevásárlólista

  • 1,5 kg bőrös malackaraj
  • 1 doboz sör

Emlékeztető: zsír, só, bors, majoránna, kakukkfű

Előkészítés

1 nappal a sütés előtt:

  1. A húst letisztítod, megmosod.
  2. A bőrét kivéve az egész felületét megfűszerezed, a fűszereket jól bedörzsölöd a húsba.

    Fűszerezve

    Fűszerezve

  3. A zacskó száját lezárod.

    Fűszerekkel pácolva

    Fűszerekkel pácolva

A sütés napján:

  1. A malackaraj bőrét bevagdalod hosszanti és kereszt irányban úgy, hogy kb. 2×2 cm-es kockák alakuljanak ki a felületen.

    Malac karaj bevagdalt bőrrel

    Malac karaj bevagdalt bőrrel

  2. A húst megsózod – a bőrös oldalán a hasadékokban is.
  3. A zsírt egy olyan tepsiben felolvasztod és felforrósítod, amelyikbe belefér a malackaraj. Lehetőleg legyen hozzá rács.
  4. A karaj minden oldalát átsütöd. Ez a két rövid oldalon kissé nehéz lesz, de a képen láthatod, hogy nem lehetetlen. Ha nem áll meg, kézzel tartsd függőleges helyzetben.
    Kéreg sütés 1

    Kéreg sütés 1

    Kéreg sütés 2

    Kéreg sütés 2

    Kéreg sütés 3

    Kéreg sütés 3

  5. Amikor ezzel készen vagy, a húst a rácsra (ha nincs rács, a tepsi aljára helyezed úgy, hogy a bőrös oldal felfelé legyen.
  6. A tepsibe vizet öntesz. A belőle keletkező gőzben fog a hús párolódni.
  7. Alufóliával letakarod.

    Fóliával letakarva

    Fóliával letakarva

  8. 180 fokon párolod addig, ameddig a hús már majdnem megpuhul. Időnként nézd meg, és ha szükséges, pótold a pároláshoz szüksége vizet.
  9. Ezután vedd le a fóliát, fejezd be a sütést. A bőrös oldalt időnként locsold meg sörrel. Akkor van készen, amikor a hús teljesen puha, a bőre pedig ropogós lesz. A sütés végén – ha van a tűzhelyedben, néhány percig meg is grillezheted.

    Sütés sütőben

    Sütés sütőben

  10. Emeld ki a tepsit a sütőből, tedd rá egy deszkára és pihentesd 15-20 percig, mielőtt felszeleteled. Ezzel a hús elkészült.

    Malackaraj sütve

    Malackaraj sütve

  11. Amíg a hús sül, készítsd el a köreteket, klasszikusan krumplipürét, párolt lila káposztát és párolt almát. Felséges lakoma lesz.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Elősütés: 5 perc
  • Párolás: 120 perc
  • Sütés: 20 perc
  • Pihentetés: 20 perc

Összesen: 180 perc

Bőrös malackaraj tálalása

Tálald klasszikus köretekkel: krumplipürével vagy petrezselymes krumplival, párolt lilakáposztával és almával.

Bőrös malackaraj tálalva 1

Bőrös malackaraj tálalva 1

Bőrös malackaraj tálalva 2

Bőrös malackaraj tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás