Bőrös malackaraj: igazi újévi csemege. Ki ne hagyd, mert a mondás az járja, hogy a malac kitúrja a szerencsédet (szárnyas és hal tilos, mert ezekkel elrepül illetve elúszik és akkor majd bánhatod.
Bőrös malackaraj
Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók
6 főre
- 1 – 1,5 kg bőrös malackaraj
- 1 kanál sertészsír
- fűszerek: só, bors, majoránna, kevés kakukkfű
- kevés sör
Bevásárlólista
- 1,5 kg bőrös malackaraj
- 1 doboz sör
Emlékeztető: zsír, só, bors, majoránna, kakukkfű
Előkészítés
1 nappal a sütés előtt:
- A húst letisztítod, megmosod.
- A bőrét kivéve az egész felületét megfűszerezed, a fűszereket jól bedörzsölöd a húsba.
Fűszerezve
- A zacskó száját lezárod.
Fűszerekkel pácolva
A sütés napján:
- A malackaraj bőrét bevagdalod hosszanti és kereszt irányban úgy, hogy kb. 2×2 cm-es kockák alakuljanak ki a felületen.
Malac karaj bevagdalt bőrrel
- A húst megsózod – a bőrös oldalán a hasadékokban is.
- A zsírt egy olyan tepsiben felolvasztod és felforrósítod, amelyikbe belefér a malackaraj. Lehetőleg legyen hozzá rács.
- A karaj minden oldalát átsütöd. Ez a két rövid oldalon kissé nehéz lesz, de a képen láthatod, hogy nem lehetetlen. Ha nem áll meg, kézzel tartsd függőleges helyzetben.
Kéreg sütés 1
Kéreg sütés 2
Kéreg sütés 3
- Amikor ezzel készen vagy, a húst a rácsra (ha nincs rács, a tepsi aljára helyezed úgy, hogy a bőrös oldal felfelé legyen.
- A tepsibe vizet öntesz. A belőle keletkező gőzben fog a hús párolódni.
- Alufóliával letakarod.
Fóliával letakarva
- 180 fokon párolod addig, ameddig a hús már majdnem megpuhul. Időnként nézd meg, és ha szükséges, pótold a pároláshoz szüksége vizet.
- Ezután vedd le a fóliát, fejezd be a sütést. A bőrös oldalt időnként locsold meg sörrel. Akkor van készen, amikor a hús teljesen puha, a bőre pedig ropogós lesz. A sütés végén – ha van a tűzhelyedben, néhány percig meg is grillezheted.
Sütés sütőben
- Emeld ki a tepsit a sütőből, tedd rá egy deszkára és pihentesd 15-20 percig, mielőtt felszeleteled. Ezzel a hús elkészült.
Malackaraj sütve
- Amíg a hús sül, készítsd el a köreteket, klasszikusan krumplipürét, párolt lila káposztát és párolt almát. Felséges lakoma lesz.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Elősütés: 5 perc
- Párolás: 120 perc
- Sütés: 20 perc
- Pihentetés: 20 perc
Összesen: 180 perc
Bőrös malackaraj tálalása
Tálald klasszikus köretekkel: krumplipürével vagy petrezselymes krumplival, párolt lilakáposztával és almával.

Bőrös malackaraj tálalva 1

Bőrös malackaraj tálalva 2
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa