Csikós tokány: a tokányok egyik jeles képviselője. Ahány ház, annyi szokás, ez közülük egyik, az enyém. Az alap alkotókat – lásd Tokányok – hagyd meg, a többit te is variálhatod tovább.

Csikós tokány

Csikós tokány

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg sertés apróhús
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg zsír
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1/2 db közepes paradicsom
  • 1/2 db zöldpaprika (nálam ez kápia paprika volt)
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • , majoránna, só

Megjegyzés:

  • A képeken 2 adag készítését látod.

Bevásárlólista

  • 60 dkg sertés apróhús
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 db zöldpaprika (nálam ez kápia paprika volt)

Emlékeztető: zsír, liszt, fokhagyma, bors, majoránna, piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A húst ceruzavastagságú csíkokra darabolod.

    Csíkokra vágott hús

    Csíkokra vágott hús

  • A szalonnát felkockázod.

    Felkockázott szalonna

    Felkockázott szalonna

  • A hagymát és a fokhagymát felaprítod.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

  • A paprikát és paradicsomot apró kockákra vágod.

    Feldarabolt paprika és paradicsom

    Feldarabolt paprika és paradicsom

Csikós tokány készítése

  1. A zsírt egy nagyobb serpenyőbe teszed. Hozzárakod a szalonnát és annak zsírját kiolvasztod. (Utána tetszésed szerin kiszeded, vagy az ételben hagyod.)

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. Ráteszed a hagymát és üvegesre párolod.
  3. A párolás vége előtt hozzáadod a fokhagymát is.

    Hagyma és fokhagyma párolása

    Hagyma és fokhagyma párolása

  4. Hozzáadod a zöldpaprikát és paradicsomot, borsot szórsz rá és kevés vízzel kb. 20 percig tovább párolod. A vizet szükség szerint pótold.
    Paprika és paradicsom hozzáadása

    Paprika és paradicsom hozzáadása

    Tokány alap

    Tokány alap

  5. Hozzáadod a húst. Az alappal összeforgatod. Hozzáadod a piros fűszerpaprikát és a majoránnát.
    Hús hozzáadása és fűszerezése

    Hús hozzáadása és fűszerezése

    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

  6. Víz hozzáadásával és folyamatos pótlásával addig párolod, amíg a hús puha lesz. Ez kb. 30 percet vesz majd igénybe. Ez alatt az idő alatt elkészítheted a köretet, a nokedlit.
  7. Amikor a hús már puha, a tejfölből és lisztből habarást készítesz. Felhígítod a párolt hús forró levével, majd az ételhez öntöd.
  8. Felforralod és el is készültél.

    Csikós tokány készen

    Csikós tokány készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Alap elkészítése: 30 perc
  • Hús párolása: 30 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 90 perc

Csikós tokány tálalása

A nokedlit tányérokra rakod. Tetejére halmozod a tokányt. Fejes salátát is kínálhatsz hozzá.

Csikós tokány tálalva 1

Csikós tokány tálalva 1

Csikós tokány tálalva 2

Csikós tokány tálalva 2

Ez az étel sok tekintetbe hasonló a tejfölös tokányhoz.

.

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás