Csikós tokány: a tokányok egyik jeles képviselője. Ahány ház, annyi szokás, ez közülük egyik, az enyém. Az alap alkotókat – lásd Tokányok – hagyd meg, a többit te is variálhatod tovább.
Csikós tokány
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 60 dkg sertés apróhús
- 5 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg zsír
- 1 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- 1/2 db közepes paradicsom
- 1/2 db zöldpaprika (nálam ez kápia paprika volt)
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl
- , majoránna, só
Megjegyzés:
- A képeken 2 adag készítését látod.
Bevásárlólista
- 60 dkg sertés apróhús
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db közepes hagyma
- 1 db közepes paradicsom
- 1 db zöldpaprika (nálam ez kápia paprika volt)
Emlékeztető: zsír, liszt, fokhagyma, bors, majoránna, piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A húst ceruzavastagságú csíkokra darabolod.
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát és a fokhagymát felaprítod.
- A paprikát és paradicsomot apró kockákra vágod.
Csikós tokány készítése
- A zsírt egy nagyobb serpenyőbe teszed. Hozzárakod a szalonnát és annak zsírját kiolvasztod. (Utána tetszésed szerin kiszeded, vagy az ételben hagyod.)
- Ráteszed a hagymát és üvegesre párolod.
- A párolás vége előtt hozzáadod a fokhagymát is.
- Hozzáadod a zöldpaprikát és paradicsomot, borsot szórsz rá és kevés vízzel kb. 20 percig tovább párolod. A vizet szükség szerint pótold.
- Hozzáadod a húst. Az alappal összeforgatod. Hozzáadod a piros fűszerpaprikát és a majoránnát.
- Víz hozzáadásával és folyamatos pótlásával addig párolod, amíg a hús puha lesz. Ez kb. 30 percet vesz majd igénybe. Ez alatt az idő alatt elkészítheted a köretet, a nokedlit.
- Amikor a hús már puha, a tejfölből és lisztből habarást készítesz. Felhígítod a párolt hús forró levével, majd az ételhez öntöd.
- Felforralod és el is készültél.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Alap elkészítése: 30 perc
- Hús párolása: 30 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 90 perc
Csikós tokány tálalása
A nokedlit tányérokra rakod. Tetejére halmozod a tokányt. Fejes salátát is kínálhatsz hozzá.
Ez az étel sok tekintetbe hasonló a tejfölös tokányhoz.
.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa