Farsangi ételek: nemcsak farsangkor készülhetnek, de ilyenkor – a nagy mulatságok és eszem-iszomok idején jöhet belőlük, ami belefér – illetve belénk fér. Mit számít az az egy-két kiló, utána úgyis jön a böjt.

Farsangi fánk

Farsangi ételek

Mikor van itt az ideje a farsangi ételek készítésének?

Az első napja január 7-e, azaz a vízkereszt ünnepét követő nap, utolsó napja pedig a húsvét előtti 40 napos böjtöt megelőző keddi nap, népies nevén húshagyókedd. Mivel a húsvét mozgó ünnep, a farsangi időszak hossza is ennek megfelelően változik. Utolsó három napja (vasárnap, hétfő, kedd) ad alkalmat a legnagyobb farsangi mulatságokra: a karneválokra és az ősi hagyományokon alapuló tél-búcsúztatókra.

Milyen farsangi ételeket készíthetünk?

Az ételek nagyon változatosak, és három nagy ételcsoportba tartoznak

  • tartalmas és másnaposság űző levesek
  • gazdag, gyakran alkohollal készült húsételek
  • kiváló édességek

Nézzük hát ezeket sorjában a teljesség igénye nélkül:

Tartalmas és másnaposság űző levesek

Mivel tél közepén járunk, és régebben ilyenkor a zöldségek már csak korlátozottan voltak a kamrákban, a jól eltartható burgonya, a hüvelyesek és a savanyított káposzta volt (és ma is az) ezeknek a leveseknek a fő alkotója és természetesen a húsfélék sem maradhattak ki belőlük.

Tartalmas levesek:

Gulyásleves

Babgulyás

Lencsegulyás

Másnaposság űző levesek:

Korhely leves kolbásszal

Savanyúkáposzta leves

A levesek főzőséhez szükséged lesz majd egy nagy fazékra, hogy mindenkinek jusson bőven.

Gazdag farsangi ételek húsokból

Főszerepben tündökölnek a sertéshús ételek, mivel régebben ilyenkor szokták levágni a háztartásokban a második disznót, volt hát hús, hurka-kolbász bőven. A húsételek (csirke, marha) gyakran alkohollal készültek.

Sült kolbász

Csülök pékné módra

Kocsonya

Finom édességek

Ilyenkor felvonul az édességek széles skálája. A háziasszonyok megcsillogtatják tudásukat és különféle jobbnál jobb édességek kerülnek az asztalra, főszerepben a fánkokkal és szemet-gyönyörködtető és ízlelő bimbókat elvarázsoló csodákkal.

Farsangi fánk

Csöröge fánk

  • Képviselő fánk, indiáner

Indiáner

  • Flódni

Flódni

Kókuszgolyó

Farsangi szokások, mulatságok

Kiegészítésként megemlítek néhányat a farsang idején szokásos szokások, mulatságok közül:

  • bálok (szinte mindenütt)
  • karneválok, álarcosbálok (leghíresebb a velencei karnevál)
  • télbúcsúztatók (Magyarországon leghíresebb a mohácsi busójárás)

 

Az ételeket, a képeket és a recepteket készítette: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás