Farsangi ételek: nemcsak farsangkor készülhetnek, de ilyenkor – a nagy mulatságok és eszem-iszomok idején jöhet belőlük, ami belefér – illetve belénk fér. Mit számít az az egy-két kiló, utána úgyis jön a böjt.
Farsangi ételek
Mikor van itt az ideje a farsangi ételek készítésének?
Az első napja január 7-e, azaz a vízkereszt ünnepét követő nap, utolsó napja pedig a húsvét előtti 40 napos böjtöt megelőző keddi nap, népies nevén húshagyókedd. Mivel a húsvét mozgó ünnep, a farsangi időszak hossza is ennek megfelelően változik. Utolsó három napja (vasárnap, hétfő, kedd) ad alkalmat a legnagyobb farsangi mulatságokra: a karneválokra és az ősi hagyományokon alapuló tél-búcsúztatókra.
Milyen farsangi ételeket készíthetünk?
Az ételek nagyon változatosak, és három nagy ételcsoportba tartoznak
- tartalmas és másnaposság űző levesek
- gazdag, gyakran alkohollal készült húsételek
- kiváló édességek
Nézzük hát ezeket sorjában a teljesség igénye nélkül:
Tartalmas és másnaposság űző levesek
Mivel tél közepén járunk, és régebben ilyenkor a zöldségek már csak korlátozottan voltak a kamrákban, a jól eltartható burgonya, a hüvelyesek és a savanyított káposzta volt (és ma is az) ezeknek a leveseknek a fő alkotója és természetesen a húsfélék sem maradhattak ki belőlük.
Tartalmas levesek:
Másnaposság űző levesek:
A levesek főzőséhez szükséged lesz majd egy nagy fazékra, hogy mindenkinek jusson bőven.
Gazdag farsangi ételek húsokból
Főszerepben tündökölnek a sertéshús ételek, mivel régebben ilyenkor szokták levágni a háztartásokban a második disznót, volt hát hús, hurka-kolbász bőven. A húsételek (csirke, marha) gyakran alkohollal készültek.
- Részeges csirke
- Vörösboros marhapörkölt
- Csülök pékné módra
Finom édességek
Ilyenkor felvonul az édességek széles skálája. A háziasszonyok megcsillogtatják tudásukat és különféle jobbnál jobb édességek kerülnek az asztalra, főszerepben a fánkokkal és szemet-gyönyörködtető és ízlelő bimbókat elvarázsoló csodákkal.
- Képviselő fánk, indiáner
- Flódni
Farsangi szokások, mulatságok
Kiegészítésként megemlítek néhányat a farsang idején szokásos szokások, mulatságok közül:
- bálok (szinte mindenütt)
- karneválok, álarcosbálok (leghíresebb a velencei karnevál)
- télbúcsúztatók (Magyarországon leghíresebb a mohácsi busójárás)
Az ételeket, a képeket és a recepteket készítette: Pap Zsuzsa