Hamburger zsemle vásárolható készen is, de néha nagy csalódást okozhat az áruházak polcain található termék. Sokkal finomabb a hamburger a házilag készített hamburger zsemlével. Ne gondold, hogy nehéz és hosszadalmas. Hacsak nincs megbízható forrásod, azt ajánlom, készítsd el magad, mert nagyban növeli a házilag készített hamburger minőségét és élvezeti értékét.

Hamburger zsemle tányéron

 

Elkészítési idő

  • előkészítés: 10 perc
  • dagasztás: 15 perc
  • formázás, zsemlék megkenése, berakás a sütőbe 10 perc
  • kelési idők: összesen kb. 90 perc (passzív idő: ezalatt mást csinálhatsz)
  • sütési idő: 25 perc

összesen 150 perc (2,5 óra, ebből a munkához szükséges idő 1 óra)

Hamburger zsemle recept

Hozzávalók

4 db hamburger zsemléhez

  • 30 dkg liszt
  • 1 lapos evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanálnyi szezám mag

Előkészítés

  • A tejfölt vedd ki a hűtőből.
  • A lisztet, sót és az 1 evőkanál cukor felét keverd össze egy nagyobb tálban.
  • A tojást üsd fel és egy kis tálkában villával keverd össze. 2 evőkanálnyit tégy félre a zsemlék kenéséhez.
  • Egy bögrében a meglangyosított tejbe old fel a cukor másik felét, majd morzsold bele az élesztőt.

Elkészítés

  1. A tálban levő lisztbe készíts mélyedést. Tedd bele a maradék tojást, a tejfölt, az olajat és az élesztős keveréket.
    Kelt tészta hozzávalók tálban

    Kelt tészta hozzávalók tálban

    Hozzávalók összekeverése

    Hozzávalók összekeverése

  2. Keverd össze, majd dolgozd össze (dagaszd). A tészta legyen egyenletes, dagasztás közben kissé hólyagos. Erre kb. 15 perc kell.

    Kelt tészta dagasztás után

    Kelt tészta dagasztás után

  3. Takard lel a tálat, és hagyd kelni a tésztát addig, amíg kétszeresére nő.

    Első kelesztés

    Első kelesztés

  4. Borítsd ki egy lisztezett deszkára, darabold 4 egyenlő részre.
    Megkelt tészta formázása 1

    Megkelt tészta formázása 1

    Kelt részta formázása 2

    Kelt részta formázása 2

  5. Egyenként formázd és gömbölyítsd a zsemléket.

    Kelt tészta formázva

    Kelt tészta formázva

  6. Takard le.

    Kelt tészta második kelesztés

    Kelt tészta második kelesztés

  7. Kapcsold be a sütőt alsó-felső sütésre, 170 fokra.
  8. Hagyd a tésztát ismét kétszeresére kelni.

    Kelt tészta sütés előtt

    Kelt tészta sütés előtt

  9. Rakd át sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a félretett tojással, szórd meg szezám maggal.

    Kelt tészta megkenve, szezámmaggal

    Kelt tészta megkenve, szezámmaggal

  10. Tedd a sütőbe és süsd kb. 20 – 25 percig. Akkor kész, amikor a szemlék szépen megpirultak.
    Hamburger zsemlék - megsütve

    Hamburger zsemlék – megsütve

    Hamburger zsemle megsütve

    Hamburger zsemle megsütve

  11. Szedd ki rácsra, hagyd kihűlni, majd felhasználásig takard konyharuhába. Ha csak másnap használod fel, akkor tartsd a felhasználásig polietilén tasakban.

    Hamburger zsemlék

    Hamburger zsemlék

Ha ezt a hamburger zsemle receptet használod, garantáltan nem vásárolsz többet hamburger zsemlét.

Hamburger zsemle felhasználása

Elsősorban hamburger készítéséhez, de más, kenyérhelyettesítő célra is felhasználható.

 

Képek: saját készítésű hamburger zsemlék saját felvételei.