Hideg őszibarack leves: igazi kedvenc lehet a nagy nyári melegekben. Ügyelj arra, hogy jóízű őszibarackot vásárolj hozzá. Gyorsan elkészül, de a hűtéshez idő kell.
Hideg őszibarack leves
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg sárga belű, jóízű őszibarack (kb. 8 db közepes méretű)
Őszibarack
- 4,5 dl víz
- 1 kis pohár tejföl
- 200 ml habtejszín
- 2 teáskanál liszt
- 2 kis db fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 1 db citrom vékonyan levágott héja
- 1/2 citrom leve (feltételesen)
- 2 teáskanál cukor (feltételesen)
Megjegyzés:
- Az őszibarack eredeti ízétől függ, hogy mennyi cukorral és citromlével ízesíted.
Bevásárlólista
- 80 dkg sárga belű, jóízű őszibarack (kb. 8 db közepes méretű)
- 1 kis pohár tejföl
- 200 ml habtejszín
- 1 db citrom
Emlékeztető: liszt, fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, porcukor
Hideg őszibarack leves – előkészítés
- A fahéjat, citromhéjat és szegfűszeget fél deci vízben főzd ki. Ezzel azt éred el, hogy a fűszerdarabok nem fognak úszkálni a kész ételben.
- Az őszibarackokat kimagozod, héját eltávolítod, kockákra vágod.
Őszibarack kockákra vágva
- A citromot mosd meg, közepéből vágj ki négy vékony szeletet, a többi rész héját és levét használ fel a receptben leírtak szerint.
Hideg őszibarackleves készítése
- Az őszibarack darabok turmixgépben csak vizet hozzáadva pürésíthetők. Ügyelj arra, hogy minden adaghoz arányosan adj egy kevés vizet., összesen 4 dl-t. Amikor ezzel készen vagy, szűrés után add hozzá a fűszeres vizet is.
Turmixolás
- Melegítsd fel a leves alapot.
Turmixolt őszibaracklé
- Közben készítsd el a habarást. Amikor a leves alap már felmelegedett, részletekben hígítsd fel vele a habarást annyira, hogy az jól önthetővé váljon.
- Öntsd bele a leves alapba, keverd össze. Ezzel a leves el is készült.
Tejföllel habarva
- Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy lehüljön.
Őszibarack krémleves készen
Megjegyzés:
- Amennyiben a habarást nem teszed bele, fűszeres ivólevet készítettél.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Habarás: 10 perc
- Hűtés: 2 óra
Összesen (hűtés nélkül): 25 perc
Hideg őszibarackleves tálalása
Mentalevéllel, citromkarikával tálalhatod (a képen bazsalikomot látsz). Ha tartalmasabbá és mutatósabbá szeretnéd tenni, készíts tejszínhabot a tetejére (előzőleg jól lehűtött habtejszínből felverve, kevés porcukorral ízesítve).

Őszibarack krémleves tálalva 1

Őszibarack krémleves tálalva 2
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa