Hűtő tisztítása: azért szükséges rendszeresen, hogy a benne tárolt élelmiszerek minél jobb állapotban és minél hosszabb ideig fogyaszthatók maradjanak.
Hűtő tisztítása
Akkor célszerű elvégezni, amikor éppen viszonylag kevés élelmiszer van mind a fagyasztó- mind a hűtő térben. Természetesen a takarításnak és tisztításnak van idő-optimuma, amely háztartásonként némileg eltérő, de 4 – 6 hetenként mindenképpen szükséges.
A hűtő tisztítása 4 alaplépésre bontható:
- Az élelmiszerek kiszedése és elhelyezése a takarítás befejezéséig.
- A hűtő leolvasztása
- A hűtő takarítása kívül és belül
- Az élelmiszerek visszarakása a tárolás szabályainak figyelembevételével.
Az élelmiszerek kiszedése és elhelyezése
A ma használatos hűtők rendszerint fagyasztó résszel van együtt és a kettő üzemeltetése nem választható szét. Ezért az átmeneti elhelyezés is ennek megfelelően kell, hogy történjen.
- Az első teendő a hűtő áramtalanítása. Ez részben célszerű, hogy a hűtő ne fogyasszon több elektromos energiát, másrészt a nedves felületek tisztítása biztonságtechnikai okokból is áramtalanított állapotban indokolt.
- A fagyasztott élelmiszerek elhelyezésére szükség lesz egy (vagy két) lehűtött akukkal rendelkező hűtőtáskára annak érdekében, hogy a fagyasztott élelmiszerek ne engedjenek fel. Visszafagyasztásuk ugyanis egészségügyi szempontból nem javasolt.
- A hűtő részben tárolt élelmiszerek tárolása a lakás hűvösebb helyén, télen akár az erkélyen történhet. Célszerű élelmiszer csoportokban elhelyezni, akkor könnyebb és gyorsabb lesz a visszarakodás.
Leolvasztás
Ha várnád, hogy a keletkezett jeges részek leolvadjanak, nagyon hosszú idő lenne szükséges és nem biztos, hogy az élelmiszerek károsodás nélkül kibírnák ezt a hosszú időt. Ezért általában némi praktikát célszerű alkalmazni a leolvadás gyorsítására. Ennek – az én ismereteim szerint két módja van: egy lassúbb és egy gyorsabb megoldás:
- A leoldódás segítése forró vízzel. Ha forró vízzel teli lábosokat helyezel a hűtő polcaira, a meleg pára meggyorsítja a jégrétegek leolvadását. Lehet, hogy egy idő után a vizet cserélni kell, mert lehűl.
- A másik megoldás – az előzőnél gyorsabb. Előkapod a hajszárítót és azzal melegíted a hűtő jegesedett részeit. Ezzel a módszerrel a kiolvadás hamar megtörténik. (Vigyázz, ne ácsorogj kicsurgott vízben, ha hajszárítóval dolgozol.)
Megjegyzések:
- A lehullott jégdarabokat távolítsd el.
- Amíg a hűtő leolvad, elvégezheted a további munkákat vagy azok egy részét.
A hűtő tisztítása
A hűtő tisztítását 3 lépésben tudod megtenni:
- a mozgatható részek tisztítása
- a hűtő belsejének kitisztítása
- a hűtő külső részeinek tisztítása.
A mozgatható részek tisztítása:
Először mindent kiszedsz a hűtőből, ami mozgatható. A polcokat és az ajtón található tartókat is. Meleg mosogatószeres szivaccsal lemosod, majd meleg vízzel leöblíted. Eltörlöd és félre teszed, hogy teljesen megszáradjanak.
A hűtő belső részeinek tisztítása:
A hűtő belső részeit citromsavas vízzel , majd híg szódabikarbónás oldattal áttörlöd. (Ez elvileg az elszíneződött foltokat is leszedi. Ne feledkezz el arról, hogy az ajtókon levő tömítések is tisztításra szorulnak. Utána vizes szivaccsal a savas-lúgos oldat maradványait eltávolítod, majd szárazra törlöd.
A hűtő külsejének letisztítása:
A hűtő hátoldalán levő rácsot kis porszívóval vagy mikroszálas portörlővel portalanítod. Oldalait és ajtajait lemosod, száraz törlővel letörlöd. (A hátoldal letakarítását – mivel az a hűtő elmozdításával jár – elég évente négyszer elvégezned.
A kiszedhető részeket visszarakod. A hűtő belsejében még elhelyezhetsz egy szagtalanítót.
Élelmiszerek visszarakása:
Használj tároló dobozokat!
Az élelmiszerek elhelyezése alulról fölfelé:
- Legalsó tartók: zöldségek, gyümölcsök.
- Negyedik polc: hús- és húskészítmények, kész ételek.
- Harmadik polc: tejtermékek.
- Második és legfelső polc: a többi élelmiszer.
- Ajtóra szerelt tartók: italok, felbontott üvegek, petrezselyemzöld vizespohárban, tubusok, egyéb dolgok.
Megjegyzés:
A hűtő takarítása nem valami felemelő munka, de a végeredmény kárpótol.
Írta: sok éves tapasztalat alapján Pap Zsuzsa