Jugó torta: igazi retró sütemény. Abban az időben volt divatban, amikor még volt Jugoszlávia, és röviden csak Jugónak hívta mindenki. Nem minden volt jó, ami onnan származott, de ez a torta az.
Jugó torta
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók
kb. 10×40, vagy 20×20 cm-es tortához, vagy más alakú, kb. 4 dm2 alapú tortához (téglalap alakú süteményeket is készíthetsz belőle)
A tortalaphoz:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál porcukor
- 5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál víz
- 1/2 csomag sütőpor
A krémhez::
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 3,5 dl tej
- 3,5 evőkanál liszt
- 1 rúd vanília
- 2 csomag vaníliás cukor
A csokoládé mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
Bevásárlólista
- 5 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg vaj
- 0,5 kg porcukor
- 0,5 liter tej
- 1 rúd vanília
- 2 csomag vaníliás cukor
Emlékeztető: liszt, kakaó
Előkészítés:
- A készítés előtt kb. 1 órával kiszeded a hűtően tárolt anyagokat.
Jugó torta készítése
Tortalap készítése
- A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztod. Vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérjébe, mert nem verődik fel.
- A fehérjéből és cukorból keményhabot versz. Beleteszel 2 csepp citromot vagy ecetet. Először habbá vered, majd a cukrot részletekben hozzáadva folytatod a habverést addig, amíg kemény lesz a hab.
- A sütőt előmelegíted 175 fokon.
- A tojások sárgáját összekevered és óvatosan hozzákevered a habhoz.
- Az átszitált lisztbe belekevered a kakaót és a sütőport, majd óvatosan hozzákevered a habhoz. Végül a 2 evőkanál vizet is hozzá kevered.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon sütöd. A tészta vastagságától függően ehhez 25 – 40 perc kell, de tűpróbával ellenőrizd le és állíts be a sütési időt. Amikor megsült, pihentesd a sütőben 10 – 15 percig.
- Szedd ki deszkára fordított helyzetben, akkor saját súlyától kiegyenlítődnek a vastagsági különbségek. Középen vágd ketté, vagy félbe és hagyd, hogy kihűljön.
Krém készítése:
- A tejet egy kisebb lábosba teszed. Belekaparod a vanília rúd belsejét. Hozzá kevered a lisztet és sűrű masszává főzöd.
- A vajat és a cukrot habosra kevered, majd a kihűlt tejes masszát részletekben hozzá kevered.
Csokoládé máz készítése:
- A vajat és a csokoládét vízfürdő fölött megolvasztod és összekevered.
A jugó torta összeállítása
- Egy megfelelő méretű tálon elhelyezed a tészta alsó lapját.
- Rákened a krém nagy részét az alaplapra, ráhelyezed a felső lapot, majd az oldalát is bekened a krémmel.
A csokoládé mázat rácsurgatod, nem baj, ha az oldalára is lefolyik, senkit nem fog zavarni.
Elkészítési idő:
- Torta tészta, krém, csokoládé máz készítése:100 perc
- Torta pihentetése sütés után 20 perc
- Torta töltése, bevonás csokoládé mázzal: 20 perc
Összesen: 140 perc
Tálalás
A levágott torta-szeleteket tányérokra teszed, ha éppen van otthon, menta levéllel díszítheted.
Torta, fotók és leírás készítése: Pap Zsuzsa