Kapros nokedli: kissé más, mint a megszokott nokedli. A kapor különlegessé teszi. Tálalhatod köretként kevésbé fűszeres húsokhoz, de készíthetsz kapros tojásos nokedlit is, az is finom lesz.
Kapros nokedli
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 adag körethez
- 2 bögre liszt (6 dl)
- 1 bögre víz (3 dl)
- 2 tojás
- só
- 1 csokor kapor
- 2 dkg vaj
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt (2 bögre), vaj, só
Megjegyzések:
- Leírhattam volna a hozzávalókat súlyban is, de úgy gondoltam, a bögrés kiméréssel megkönnyítem a dolgodat, így mérleget nem is kell használnod. Ha éppen nem 3 dl-es a bögréd, az sem baj, mivel a tojás mennyisége a nokedliban nem túl lényeges, lehet több vagy kevesebb.
- A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől is, ezért lehet kicsit több vagy kevesebb.
- Ha két személyre készíted, vedd a fenti mennyiségek felét.
- Ha rögtön tálalod, a vajat nem is kell rátenned.
Előkészítés
- A kapor leveleket leszeded a szárról és felaprítod.
- Felteszel forrni vizet egy nagyobb (3 – 5 literes) lábasban. Energiatakarékos megoldás: ha van, a víz felforralásához használj vízforralót!
Kapros nokedli készítése
- Egy tálba kiméred a két bögre lisztet, hozzákeversz 1 mokkás kanálnyi sót.
- Beleütöd a 2 db tojást.
- Keverés közben részletekben hozzáadod a vizet. Ne a mennyiséghez ragaszkodj, hanem figyeld a tészta sűrűségét. A képen láthatod, hogy közepesen sűrű tésztát kell készítened, amely nem folyik át a nokedli szaggatón, de azért viszonylag könnyen átnyomható rajta.
- Egy lábosban olvaszd meg a vajat, tedd bele a kaprot és keverd bele.
- Öblítsd le a szaggatót és helyezd a forrásban levő víz edényének peremére.
- Tedd rá a tészta negyedét és nyomd át a lyukakon. Más típusú szaggatóval is dolgozhatsz. Ha kerek nokedli szaggatód van, főzőkanalat tudsz használni, ha csúszkás, akkor természetesen azt.
- Várd meg, amíg a nokedlik feljönnek a víz tetejére.
- Szedd ki egy szűrőkanállal és keverd el a kapros vajban.
- Ismételd meg a kifőzést a tészta többi részével. Amikor készen vagy, a kapros nokedli is elkészült.
Elkészítési idő:
- Kapor tisztítása, felaprítása: 5 perc
- Tészta összekeverése: 5 perc
- Nokedli szaggatás és kifőzés 2 részletben: 5 perc
- Kiszedés, tálalás: 5 perc
Összesen: 20 perc
Kapros nokedli tálalása
Jól illik pörkölthöz vagy paprikáshoz, tokányokhoz,.
Képek: saját készítésű nokedlik saját felvételei.