Kapros nokedli: kissé más, mint a megszokott nokedli. A kapor különlegessé teszi. Tálalhatod köretként kevésbé fűszeres húsokhoz, de készíthetsz kapros tojásos nokedlit is, az is finom lesz.

Kapros nokedli köret

Kapros nokedli

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 adag körethez

  • 2 bögre liszt (6 dl)
  • 1 bögre víz (3 dl)
  • 2 tojás
  • 1 csokor kapor
  • 2 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt (2 bögre), vaj, só

Megjegyzések:

  • Leírhattam volna a hozzávalókat súlyban is, de úgy gondoltam, a bögrés kiméréssel megkönnyítem a dolgodat, így mérleget nem is kell használnod. Ha éppen nem 3 dl-es a bögréd, az sem baj, mivel a tojás mennyisége a nokedliban nem túl lényeges, lehet több vagy kevesebb.
  • A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől is, ezért lehet kicsit több vagy kevesebb.
  • Ha két személyre készíted, vedd a fenti mennyiségek felét.
  • Ha rögtön tálalod, a vajat nem is kell rátenned.

Előkészítés

  • A kapor leveleket leszeded a szárról és felaprítod.
    Kapor

    Kapor

    Felaprított kapor

    Felaprított kapor

  • Felteszel forrni vizet egy nagyobb (3 – 5 literes) lábasban. Energiatakarékos megoldás: ha van, a víz felforralásához használj vízforralót!

Kapros nokedli készítése

  1. Egy tálba kiméred a két bögre lisztet,  hozzákeversz 1 mokkás kanálnyi sót.
  2. Beleütöd a 2 db tojást.
  3. Keverés közben részletekben hozzáadod a vizet. Ne a mennyiséghez ragaszkodj, hanem figyeld a tészta sűrűségét. A képen láthatod, hogy közepesen sűrű tésztát kell készítened, amely nem folyik át a nokedli szaggatón, de azért viszonylag könnyen átnyomható rajta.

    Nokedli tészta

    Nokedli tészta

  4. Egy lábosban olvaszd meg a vajat, tedd bele a kaprot és keverd bele.

    Aprított kapor vajban megfuttatva

    Aprított kapor vajban megfuttatva

  5. Öblítsd le a szaggatót és helyezd a forrásban levő víz edényének peremére.
  6. Tedd rá a tészta negyedét és nyomd át a lyukakon. Más típusú szaggatóval is dolgozhatsz. Ha kerek nokedli szaggatód van, főzőkanalat tudsz használni, ha csúszkás, akkor természetesen azt.
  7. Várd meg, amíg a nokedlik feljönnek  a víz tetejére.
  8. Szedd ki egy szűrőkanállal és keverd el a kapros vajban.
  9. Ismételd meg a kifőzést a tészta többi részével. Amikor készen vagy, a kapros nokedli is elkészült.

    Kapros nokedli készen

    Kapros nokedli készen

Elkészítési idő:

  • Kapor tisztítása, felaprítása: 5 perc
  • Tészta összekeverése: 5 perc
  • Nokedli szaggatás és kifőzés 2 részletben: 5 perc
  • Kiszedés, tálalás: 5 perc

Összesen: 20 perc

Kapros nokedli tálalása

Jól illik pörkölthöz vagy paprikáshoz, tokányokhoz,.

Kapros nokedli tálalva 1

Kapros nokedli tálalva 1

Kapros nokedli tálalva 2

Kapros nokedli tálalva 2

 

Képek: saját készítésű nokedlik saját felvételei.

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás