A kenyérlángos régi magyar étel. A kenyérsütéssel egy időben készítették úgy, hogy a kenyér tésztájából félretettek annyit, amennyi lángost készíteni szándékoztak, Amíg a  kenyér sült, megformázták a tésztát, rátették a feltéteket, majd amikor a kenyér megsült, betették a kemencébe és megsütötték. Sokáig azt gondoltuk, hogy otthon nem is lehet kenyérlángost sütni. Ennek érdekében nem is történt semmi. Nem így a pizzasütés körül. Ott bezzeg elkezdtek gondolkodni azon, hogyan készíthetnének olyan eszközöket, amelyekkel az otthoni sütés megvalósítható.Van már több is. Ebben az írásban bemutatok egyet, amelyet kipróbáltam mind a pizza, mind a kenyérlángos készítésére. Mindkettő nagyon finom lett.

Kenyérlángos lila hagymával

 

A kenyérlángos tészta és feltét készítése

Hozzávalók:

A tésztához

1 db 32 cm-es kenyérlángoshoz, Ha kétszeresét készíted, egymás után is megsütheted, vagy egyiket a néhány napig a hűtőben tárolhatod. .Ha még nem késztettél, először ezzel a kisebb mennyiséggel próbáld ki:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 – 2 evőkanál olíva olaj (nem feltétlenül kell)
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só.

A feltéthez

  • 1 dl tejtöl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 db nagyobb lila hagyma
  • 5 dkg sajt

Tészta és feltét készítés:

  • Fél deci langyos vízben feloldod a cukrot, belemorzsolod az élesztőt és félreteszed.
  • A lisztet beleszitálod egy tálba. Hozzákevered a sót és közepébe mélyedést készítesz.
  • Amikor az élesztő felhabosodott, beleteszed a tészta közepébe, hozzáteszed még az olajat és a maradék langyos vizet.
  • Összedolgozod, kb. 10 perc munkával homogén tésztává gyúrod. Az összedolgozás kezdetén használhatsz egy erősebb villát, akkor a kezedre nem ragad annyi tészta. Utána kézzel dolgozol tovább. Amikor kész vagy, a tésztát cipóvá formázod
  • A cipót az edény fedelével vagy konyharuhával letakarod. Addig hagyod kelni, amíg kétszeresére dagad a tészta (ez kb. másfél óráig tart).

 

Kenyérlángos tészta

 

Amíg a tészta kel, előkészíted a feltétet:

  • A 2 gerezd fokhagymát szétzúzva a tejfölhöz kevered.
  • A szalonnát csíkokra vágod, majd egyik oldalán bevagdalod.
  • A lila hagymát karikákra vágod.
  • A sajtot megreszeled.

A megkelt tésztára ráütsz, hogy kimenjen belőle a levegő és alaposan átdolgozod, majd letakarva ismét félreteszed kelni addig, amíg a tészta ismét kétszeresére nő. A kelesztés vége felé bekapcsolod asütőt 250 fokra (előmelegítés)

A kenyérlángos formázása

  • A pizza sütőt vékonyan beolajozod.
  • A tésztát kiveszed a tálból, és két kézzel kör alakúra formázod, (a széle mindig vastagabb marad, mint a közepe) majd a tepsibe fekteted.

A feltét elkészítése

  • A fokhagymás tejfölt a tésztára kened.
  • Rárakod egyenletesen elosztva a szalonna szeleteket, a lila hagyma karikákat
  • reszelt sajttal megszórod.

 

Kenyérlángos tészta tejföllel

 

Kenyérlángos feltéttel

 

A kenyérlángos sütése

  • A 250 fokra előmelegített sütőben sütöd 10 percig, utána a hőmérsékletet leveszed 180 fokra és további 10 percig ezen a hőmérsékleten sütöd. Ez nem szentírás, kis mértékben változhat a sütődtől függően.

 

Kenyérlángos készen

 

Megjegyzés: 

Az igazi az lenne, ha a kenyérlángost nem az edényben készítenéd el, hanem sütésre előkészítve tennéd a serpenyőbe. Ez egy peremmel ellátott serpenyőnél elég nehéz feladat. Kell hozzá pizza lapát és szilikon fogókesztyű, ezért én úgy döntöttem, hogy a serpenyő előmelegítésétől eltekintek, mivel vékony anyagról van szó, amely gyorsan átmelegszik. A kenyérlángos így is nagyon jó lett. Ha ragaszkodsz az előmelegített serpenyőhöz, és elég ügyes is vagy, be kell szerezned a megfelelő eszközöket: pizza lapátot és szilikon védőkesztyűt. Nálunk mindkettőt megtalálod.

 

Kenyérlángos tálalása

  • Cikkekre vágod és tányérokra rakod. A szeleteléshez alkalmas eszköz a pizzaszeletelő.

Amennyiben még nem készítettél kelt tésztát, ajánlom, olvasd el a pizza készítésről szóló cikkemben a Pizzasütés rejtelmei és 3 mumusa részeket.

 

Kenyérlángos lila hagymával

 

Kenyérlángos szeletelve

 

Nézd meg a kerek pizzasütő tepsit!

Érdekelhet még a kenyérsütés:

Kenyér

Dagasztás nélküli kenyér

 

Kenyérlángos képek: saját készítésű kenyérlángos saját felvételei

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás