Konyhai kések: fontos téma. A jó kés feltétele annak, hogy az ételek előkészítő munkáit és az étkezést megelőző szeletelést ne bosszankodva, hanem örömmel végezd. Ez az írás abban segít Neked, hogy – ha eddig még nem tetted meg – tájékozott légy a kések világában. Olvasd el akkor is, ha még csak két késed lapul a konyhafiókodban, de akkor is, ha annyi van belőle, hogy alig férnek el a tároló helyükön.
A konyhai kések fajtái
Séf kés (szakács kés): a séfek kése:
Egy jó séf kés minden felvág: húst, zöldségeket szeletel és darabol. Élének hossza 20 cm. Nem túl nehéz, de nem is könnyű, jól kiegyensúlyozott.
Mivel elég nagy a mérete, sokan idegenkednek a használatától. Pedig érdemes megtanulni, mert csodákat lehet vele művelni. Jamie Oliver lehet a legjobb tanítód ebben:
Sandoku kés:
Lehet, hogy még nem találkoztál vele. Ez a japán séfek kése. Éle egyenes, az életlen oldala łvelt. A japán szakácsok mindenre használják:
Hámozó kés:
A konyhai munkák második legfontosabb darabja. Könnyű, kényelmes fogni. Hámozásra, rossz zöldség vagy gyümölcsdarabok kivágására célszerű használni. Élmérete: 9 -12 cm.
Filéző kés:
Vékony, hegyes végű kés, húsok kicsontozására, filézésre, szeletelésére való. Élmérete: 16 – 26 cm lehet.
Kenyérvágó kés:
Hosszú, legalább 20 cm-es és recézett éllel, amely speciálisan kenyérvágásra lett kialakítva.
Zöldségvágó kés:
Ha a séf kés túl nagy neked, akkor ezt használhatod. Közepes méretű, könnyebb és vékonyabb. .
A konyhai kések kiválasztása
A konyhai kés legyen:
- jó minőségű (mindenféle rissz-rossz késben soha nem lesz örömed és utálni fogod használni – minőség itt is megtérül
- ne legyen nagyon nehéz, de ne is legyen súlytalan
- álljon kézre, legen jól fogható (így lesz biztonságos)
- nem árt, ha szép.
Ha csak két jó kést engedhetsz meg magadnak, legyen az egy séf és egy hámozó kés. A séf késsel húst is szeletelhetsz, kenyeret is vághatsz. Harmadikként egy filéző kést ajánlok. A kenyérvágó kés és az egyéb speciális kések (mert ilyenek is vannak) csak ezek után következzenek. Akármilyen jó minőségűek a késeid, azért nem árt, ha van otthon egy késéleződ és megtanulod a használatát.
Meg kell említenem, hogy mostanában divatba jöttek a kerámia kések, amelyek élüket hosszú ideig megtartják megfelelő tárolás mellett. Ezt elősegítendő, tokban kaphatók. Ritkán ugyan de meg kell őket éleztetni, hacsak nem szerzel be hozzájuk egy élezőt, amelynek azonban elég borsos az ára.
Az áruházban késeket itt találsz: