Négysajtos tészta – narancsszínben: egyrészt a négy fajta sajt, másrészt a narancssárga tészta teszi az ételt különlegessé. Próbáld ki minél előbb!
Négysajtos tészta – narancsszínben
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- 3 csipet só
- 2 evőkanál sűrű paradicsompüré
- 1 teáskanál só a tészta kifőzéséhez
A sajtmártáshoz:
- 1 – 1,5 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg mozzarella sajt
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg karakteres ízű sajt (akár vegyesen)
- só, szerecsendió
Tálaláshoz:
- 5 dkg parmezán sajt
- 1 csokor petrezselyem
Megjegyzés:
A sajtmártáshoz kisebb sajtmaradékokat is felhasználhatsz.
Bevásárlólista
- 3 db tojás
- 1 db kis sűrű paradicsomkonzerv
- 2 dl tejszín
- 10 dkg mozzarella sajt
- 5 dkg parmezán sajt
- 10 dkg karakteres ízű sajt (akár vegyesen)
Emlékeztető: liszt, só, fokhagyma, szerecsendió
Előkészítés
- Készítsd el a narancssárga színű tésztát a leírás szerint.
- Reszeld le vagy vagdald össze a sajtokat.
Aprítsd össze a fokhagymát és egy-két szál kivételével a petrezselymet.
Megjegyzések:
- A narancs-színű tésztát akár hetekkel előbb is elkészítheted és szárítva tárolhatod.
- Ha nincs tésztagéped, a tészta hagyományos kézi módszerekkel is elkészíthető.
- Ha nincs időt vagy indíttatásod tésztát készíteni, bizonyos üzletekben készen is vásárolhatsz színes tésztát.
- A négysajtos tésztát bármilyen színű, vagy akár natúr tésztából is elkészítheted.
Narancsszínű négysajtos tészta készítése
- Tedd fel a tészta főzővizét melegedni egy nagyobb lábosban vagy fazékban.
- Készítsd el a sajtmártást: melegítsd fel a tejszínt, tedd bele állandó keverés mellett a sajtokat és a fokhagymát. Ha szükséges, sózd meg és reszelj bele kevés szerecsendiót.
- Amikor a víz forrni kezd, tedd bele a tésztát és várj, amíg feljön a víz tetejére. Ellenőrizd, hogy megfőtt-e. Amikor elérte a megfelelő állagot, szűrőkanállal szedd ki egy edénybe.
- Add hozzá a sajtmártást, keverd össze a tésztával.
Elkészítési idő:
- Tésztakészítés: 15 perc
- Pihentetés és más elkészítő munkák: 30 perc
- Tészta nyújtása, formázása, szikkasztása: 30 perc
- Tészta kifőzése, sajtmártás készítése: 10 perc
Összesen: 85 perc
Narancsszínű négysajtos tészta tálalása
Forrón rakd tányérokra. Szórd meg a reszelt parmezánnal és petrezselyemmel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa