Színezett tészták készítése: egyszerű művelet. Csupán arról van szó, hogy a tészta összeállításánál  valamilyen színező anyagot (pl. spenótot, paradicsomot) is használni kell.

Kifőtt zöld tészta

Színezett tészták készítése

Előzetes tudnivalók

Miért színezik a tésztákat?

A színezett tésztákat egyes üzletekben lehet készen kapni, de magad is elkészíthet a megfelelő színű anyagokkal színezve. Valamivel több időt kell rászánnod. A színezés oka lehet:

  • az esztétikai hatás
  • az ízekben történő változás és
  • a változatosság.

A szokásos természetes színező anyagok

A színezés többnyire pépesített színes zöldségekkel vagy fűszernövényekkel történik. Mivel ezek nedvességet tartalmaznak, a tészta készítéséhez valamivel több lisztre lesz szükség és nyújtásukkor is több liszttel kell dolgozni.

  • narancssárga: paradicsom és sáfrány
  • világos narancssárga: sütőtök
  • világos zöld: fűszernövények
  • sötétzöld: spenót
  • rózsaszín, bordó: cékla.

A színező anyagok mennyisége:

A színező anyagok mennyiségétől függően világosabb vagy sötétebb színű tésztákat készíthetünk. Átlagosan

  • a 200 g lisztből készített tésztához 2 evőkanál színező püré szükséges és
  • az apróra vágott, főzött és pürésített anyagot a lisztbe keverve célszerű felhasználni.

Megjegyzés:

  • Szokás a tésztákat ételfestékekkel is színezni. Bár ezek ártalmatlan anyagok, de én ebben az anyagban csak természetes színező anyagokkal foglalkozom.

Színezett tészták készítése

A házi tészta készítése nem boszorkányság, és a színezett tésztáké sem az.

A színezett tészták egyaránt elkészíthetők kézi vagy gépi módszerrel készített tésztáknál. Ebben az írásban bemutatom mindkét módszert zöld illetve narancs színű tészták készítésén keresztül.

Zöld színű tészták készítése kézi módszerrel

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 3 csipet só
  • 2  evőkanál mirelit spenót
  • 1 teáskanál só a tészta kifőzéséhez

Zöldre színezett tészták készítése kézi módszerrel

  1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekészíted, villával összekevered, majd összegyúrod. Ha a színező anyagtól túl ragacsos lenne, adj hozzá lisztet annyit, amennyivel a megfelelő állagot eléred.
    Hozzávalók

    Hozzávalók

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

    Pihentetés előtt

    Pihentetés előtt

  2. Fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 1 órát.
  3. Gyúrd át a tésztát kézzel.

    Nyújtás előtt

    Nyújtás előtt

  4. Nyújtsd, majd sodord ki a megfelelő vastagságúra.

    Sodrás

    Sodrás

  5. Hagyd szikkadni 10 – 15 percig.
  6. Lisztezd be, hajtogasd össze, majd késsel vágd a kívánt szélességűre.

    Tészta szeletelése

    Tészta szeletelése

Az így elkészült tésztát frissen felhasználhatod, vagy megfelelő szárítás után tárolhatod. (Hosszagg idejű tárolás után – tapasztalatom szerint – a szín halványodhat.) Mindkét esetbe kifőzöd, majd ráteszed a megfelelő feltétet. Példa:

Kifőtt zöld tészta

Kifőtt zöld tészta

Zöld túrós tészta

Zöld túrós tészta

Narancs színű tészták készítése tésztagéppel

Hozzávalók

Azonosak a zöld tészta készítésénél leírtakhoz, csak a színező anyag változik: 2 evőkanál sűrű paradicsompüré

Narancssárgára színezett tészták készítése

A lépések megegyeznek a zöld tészta készítésénél leírtakkal – azzal az eltéréssel, hogy a nyújtás, sodrás és a formára vágás géppel történik. Képekben:

Hozzávalók összedolgozása

Hozzávalók összedolgozása

Tészta pihentetés előtt

Tészta pihentetés előtt

Tészta nyújtása tésztagépen

Tészta nyújtása tésztagépen

Tészta kinyújtva

Tészta kinyújtva

Metélt készítése

Metélt készítése

Metélt tészta

Metélt tészta

Négy sajtos narancs-színű tészta

Négy sajtos narancs-színű tészta

 

Étel, képek és leírás: Pap

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás