Színezett tészták készítése: egyszerű művelet. Csupán arról van szó, hogy a tészta összeállításánál valamilyen színező anyagot (pl. spenótot, paradicsomot) is használni kell.
Színezett tészták készítése
Előzetes tudnivalók
Miért színezik a tésztákat?
A színezett tésztákat egyes üzletekben lehet készen kapni, de magad is elkészíthet a megfelelő színű anyagokkal színezve. Valamivel több időt kell rászánnod. A színezés oka lehet:
- az esztétikai hatás
- az ízekben történő változás és
- a változatosság.
A szokásos természetes színező anyagok
A színezés többnyire pépesített színes zöldségekkel vagy fűszernövényekkel történik. Mivel ezek nedvességet tartalmaznak, a tészta készítéséhez valamivel több lisztre lesz szükség és nyújtásukkor is több liszttel kell dolgozni.
- narancssárga: paradicsom és sáfrány
- világos narancssárga: sütőtök
- világos zöld: fűszernövények
- sötétzöld: spenót
- rózsaszín, bordó: cékla.
A színező anyagok mennyisége:
A színező anyagok mennyiségétől függően világosabb vagy sötétebb színű tésztákat készíthetünk. Átlagosan
- a 200 g lisztből készített tésztához 2 evőkanál színező püré szükséges és
- az apróra vágott, főzött és pürésített anyagot a lisztbe keverve célszerű felhasználni.
Megjegyzés:
- Szokás a tésztákat ételfestékekkel is színezni. Bár ezek ártalmatlan anyagok, de én ebben az anyagban csak természetes színező anyagokkal foglalkozom.
Színezett tészták készítése
A házi tészta készítése nem boszorkányság, és a színezett tésztáké sem az.
A színezett tészták egyaránt elkészíthetők kézi vagy gépi módszerrel készített tésztáknál. Ebben az írásban bemutatom mindkét módszert zöld illetve narancs színű tészták készítésén keresztül.
Zöld színű tészták készítése kézi módszerrel
Hozzávalók
4 adaghoz
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- 3 csipet só
- 2 evőkanál mirelit spenót
- 1 teáskanál só a tészta kifőzéséhez
Zöldre színezett tészták készítése kézi módszerrel
- A tészta hozzávalóit egy tálban összekészíted, villával összekevered, majd összegyúrod. Ha a színező anyagtól túl ragacsos lenne, adj hozzá lisztet annyit, amennyivel a megfelelő állagot eléred.
- Fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 1 órát.
- Gyúrd át a tésztát kézzel.
- Nyújtsd, majd sodord ki a megfelelő vastagságúra.
- Hagyd szikkadni 10 – 15 percig.
- Lisztezd be, hajtogasd össze, majd késsel vágd a kívánt szélességűre.
Az így elkészült tésztát frissen felhasználhatod, vagy megfelelő szárítás után tárolhatod. (Hosszagg idejű tárolás után – tapasztalatom szerint – a szín halványodhat.) Mindkét esetbe kifőzöd, majd ráteszed a megfelelő feltétet. Példa:
Narancs színű tészták készítése tésztagéppel
Hozzávalók
Azonosak a zöld tészta készítésénél leírtakhoz, csak a színező anyag változik: 2 evőkanál sűrű paradicsompüré
Narancssárgára színezett tészták készítése
A lépések megegyeznek a zöld tészta készítésénél leírtakkal – azzal az eltéréssel, hogy a nyújtás, sodrás és a formára vágás géppel történik. Képekben:
Étel, képek és leírás: Pap