Pizza házilag is készíthető, minősége megközelíti a kemencében készítettet. Nem mindegy azonban, hogy milyen sütőt, edényt, eszközt használsz.
Pizzához háromféle módon juthatsz hozzá:
- elmész egy pizzériába: ez idő- és pénzigényes,
- házhoz hozatod: ez pénzigényes,
- megsütöd magad – könnyebb, mint gondolnád és alig kerül pénzbe.
Igen, mondod, de miben? Nos ebben az írásban erről lesz szó.
A témához tartozik: ha van jó recepted, kedved és megfelelő eszközöd, hasonló módon készíthetsz kenyérlángost és krumplis lángost, azaz langallót.
Pizza házilag: a megfelelő eszközzel
Sokáig elterjedt volt az a nézet, hogy jó pizzát (kenyérlángost, langallót) csak kemencében lehet sütni. Igaz, ami igaz, valamikor, évekkel ezelőtt én is megpróbáltam zománcos tepsiben, de az eredmény élvezhetetlen volt annak ellenére, hogy a kelt tésztában nem volt semmi hiba. El is ment a kedvem tőle – hosszú időre.
Közben azonban a sütéshez értő emberek elkezdtek azon gondolkodni, hogyan tudnának segíteni Neked abban, hogy az otthon sütött pizza hasonlatos legyen ahhoz, ami kemencében készült (belül puha, kívül ropogós. Megpróbáltak olyan körülményeket teremteni, amilyenek a kemencében vannak. Természetesen ez csak részben sikerülhetett, mivel az otthoni sütőd csak 250 fokon, esetleg mostanában már 300 fokon képes működni (a kemencében viszont 500-600 fokos hőmérséklet van). Ez a hőmérséklet különbség a sütési idő hosszával kiegyenlíthető, de nem ez volt az egyetlen nehézség, amellyel szembe kellett nézniük. Mivel többen is törték ezen a fejüket, többféle, lényegében három megoldás született.
- Kerámia lap, amely porózus és felmelegítve képes arra, hogy a tészta nedvesség tartalmát is magába szívja.
- Fémből készült pizzasütő, amely alul perforált, és a lyukakon át olyan hőmérséklet éri a pizzát alul is, mint felül.
- Vékony, jó hővezető lemez, amely átmelegítve gyorsan képes a tésztának alulról is a hőt átadni.
Kerámia lapok
Ez az eszköz az, amelynek segítségével leginkább megközelíthetők a kemencében uralkodó körülmények, mivel a kemence alja hasonló anyagból készül.
- Legnagyobb előnye, hogy felmelegítve képes a tésztából a nedvességet magába szívni, így a tészta kérgének kialakításához ideális.
- Hátrányai: egyes példányok nagyon nagyok és nehezek (lehet akár 7 kg!), tárolásuk és a velük való bánásmód (képzelj el egy 7 kg-os forró követ) kissé körülményes. Az előmelegítési idő meglehetősen hosszú, a nagy daraboknál a háromnegyed órát is elérheti. A nagyobb darabok ára is igen borsos: láttam már 17000 Ft-ért is. További hátrány a törékenysége.
- Optimális megoldás ebben a témában a Jamie Oliver pizza kő, amely drendelkezik a kerámia lap előnyeivel, mindössze 2 kg súlyú, 30 cm átmérőjű, így egy szokásos méretű pizza minden további nélkül megsüthető rajta
Lyukacsos pizzasütők
Lényege, hogy a sütő alja lyukacsos, tehát a tészta alulról is ugyanazt a hőmérsékletet kapja, mint felülről, könnyű, ezért könnyen is kezelhető, tapadásmentes bevonattal van ellátva, nem törékeny és kis helyen tárolható. Ebből két fajtát ismerek:
Kitchen Craft Masterclass márka (angol):
Galvanizált szénacél (a galvanizálásnak köszönhetően tartós és nem vetemedik) dupla tapadásmentes bevonattal, amely PTFE-t, PFOA-t és BPA-t (magyarázatot lásd a cikk végén) nem tartalmaz. A bevonatra rendeltetésszerű használat esetén 5 év, az edényre 20 év a garancia. Kerek (32 cm-es pizzához) és szögletes kivitelben kapható.
Tefal Easy Grip termékcsalád pizzasütője (francia):
Szénacél alapon strukturált tapadásmentes bevonattal (amely FPOA-t, ólmot és kadmiumot nem tartalmaz), jra hasznosítható, 32 cm-es pizza süthető benne. A perem megkönnyíti a sütőlap használatát.
Vékony szénacélból készült kerek tepsi, peremmel
Paderno,(olasz) márka:
Gyorsan átmelegszik, kis helyen tárolható, nem törékeny, más étel készítésére is alkalmas, többféle méretben kapható. Hátránya, hogy olajjal bekenve kell tárolni és hogy ezt a réteget sütés előtt el kell távolítani. Árban ez a legkedvezőbb.
Kiválasztás
Jó pizza házilag is készítheő a fenti eszközökkel. Saját körülményeidet mérlegelve kell eldöntened, hogy melyik lenne számodra legalkalmasabb.
Pizza lapát
Itt kell megjegyeznem, hogy az előmelegített pizza sütővel vigyázni kell. A pizzát legbiztonságosabban egy pizza-lapáttal helyezheted el a forró kerámián vagy sütőlapon.
Igyekeztem ez írásban pártatlan lenni – egyébként mindegyik eszköz szerepel a termékkínálatunkban. Kiegészítésként a pizza lapátot is megvásárolhatod.
Az eszközök áráról, jellemzőiről bővebben és a vásárlásról itt tájékozódhatsz:
Megjegyzés:
A szövegben előfordult nagybetűs rövidítések:
- PTFE: politetrafluoretilén
- PFOA: perfluoroktánsav
- BPA: biszfenol
Amikor (több évtizeddel ezelőtt elkezdték gyártani a teflon nevű bevonatokat, akkor ezek az anyagok a bevonatban nyomokban előfordulhattak. Amikor ez kiderült, a gyártók változtattak eljárásaikon. A mai korszerű tapadásmentes bevonatok más módszerrel készülnek. Egyes gyártók ki is hangsúlyozzák, hogy gyártmányaikban ezek a veszélyesnek nevezhető anyagok még nyomokban sem fordulnak elő.
Forrás: a gyártók honlapjai és termékleírásai