Pizza készítés otthon? A pizza nagy divat lett nálunk. Érdemes elgondolkodni rajta, hogy miért? Szerintem azért, mert az emberek szeretik azokat az egyszerű, olcsó ételeket, amelyeket változatosan el lehet készíteni. Nos, a pizza ilyen. Azért kedveljük annyira – főként azt, amit pizzériában fogyasztunk. A pizza készítésre otthon viszont kevesen vállalkoznak. Miért?

Pizza otthon sütve

Pizza otthon sütve

 

Pizza készítés otthon – sokan félnek tőle

Ha pizzát szeretnél enni: két jó választásod van. Az egyik, hogy elmész egy olyan pizzériába, ahol szakszerűen, fatüzelésű kemencében készül a pizza (esetleg ilyenből hozatsz házhoz. A másik választás, hogy otthon készíted. Az bevásárlóközpontokban kapható félkész vagy kész mirelit pizzát felejtsd el, ha csak erre gondolsz, mint pizzára, akkor inkább felejtsd el és készíts inkább valami jó tésztaételt, jobban jársz, mert olcsóbban finomabbat eszel.

Sokan meg vannak győződve arról – lehet,, hogy te is közéjük tartozol – hogy jó pizza otthon nem készíthetől. Ennek okát én abban látom, hogy az emberek (nők és férfiak) nagy része fél a kelt tészta elkészítésétől. Miért is? Hát azért, mert ott a három nagy mumus: a kovász és a dagasztás és a sütés. Szerintem ez is olyan, mint amikor a gyerekek félnek a sötétben. (Ezt a félelmet kihasználva mások a lángos sütésből és gondolom Olaszországban is a pizza készítésből meggazdagodtak.)

Nem azt szeretném ezzel mondani, hogy ne hozass pizzát soha, hanem azt, hogy otthon készíteni sem boszorkányság. Tudom, mert kipróbáltam. Mi indokolhatja az otthoni készítést? Hát esetleg egy kis megtakarítás a konyhapénzből. Fillérekből előállíthatod. Jól jöhet ez hónap végén, amikor kiapadóban van a családi kassza. A cikk végén meg fogom ezt is mutatni.

A pizza készítés 3 mumusa

Kovász:

Igaz, van aki kovásszal készíti a kelt tésztát és folyamatosan ott a kovász a hűtőszekrényben, de ez nem szükségszerű. Régen az volt, mert egy falusi gazdaságban nem volt könnyű az élesztőhöz hozzájutni, de ma már asz olaszok nagy része is élesztővel dolgozik (több videón láttam ezt. Első mumus kilőve.

Dagasztás:

Szerintem a dagasztástól való félelem abban gyökerezik, hogy régen, amikor a kenyeret otthon készítették, órákig dagasztották a nagy mennyiségű kenyértésztát, amelyből háztartásonként néha 5-6 nagy kenyeret is készítettek, amelyhez a tészta jó összedolgozása hosszú időt vett igénybe. Node fél kiló lisztből készült tésztáé? Nagyjából 10 perc alatt elvégezhető. Ha nem hiszed, próbáld ki! Én már sokszor megtettem, mert itthon sütjük a kenyeret. Második mumus is kivégezve.

Sütés:

Igaz, a sütő nem alkalmas 400-500 fokos hőmérséklet előállítására, de a méretek is sokkal kisebbek és a konyhai eszközöket gyártó cégek külföldön (Olaszországban és Angliában – akár híres chefek közreműködésével ) ma már olyan pizza sütő lapokat gyártanak, amelyek segítségével az otthoni sütőben is megközelíthető a nagybani pizza gyártók által példaként említett minősége. Mi lett a harmadik mumussal: bizony ő is halott. Hát akkor következzék:

Pizza készítés otthon

Tészta készítés

Hozzávalók:

2 db kb. 26-28 cm-es pizzához

  • 50 dkg liszt
  • 3,8 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag)
  • 1 – 2 evőkanál olíva olaj (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 teáskanál só.

Tészta készítés:

A pizza tészta készítését részletesen leírtam egy másik cikkben.

Eredménye a 2 db pizzához 2 db cipó. Egyiket félreteheted a hűtőbe 3-4 napra is, vagy akár egy kis kenyérbucinak is megsütheted.

Pizzatészta két cipó

Pizzatésztakészítése: két cipó

Tészta formázása

Némi ügyességet igényel. Részletesen leírtam a pizzatészta formázása cikkben.

Eredménye:

Pizzatészta formázása

Pizzatészta formázása

Pizza készítés otthon: feltét

A feltét két részből áll.

Az alsó rész egy paradicsom alap, amely egy sűrű paradicsom massza (friss vagy eltett) oljva olajjal és oregánóval megszórva, de semmiképpen nem sűrített paradicsom vagy ketchup.  A paradicsom alap leírását részletesen egy másik írásomban találod meg.

Erre jön a rátét, amelyben szinte mindig van valamilyen sajt, de lehetnek további kiegészítők: más sajt, sonka, bacon szalonna, kolbász, szalámi, tenger gyümölcsei (rák, kagyló, hal, konzerv hal), olíva bogyó, valamilyen zöld fűszer (gyakran bazsalikom), hogy csak a gyakoribbakat említsem.

Elősütött pizza paradicsomos alappal

Elősütött pizza paradicsomos alappal

Elősütött pizza feltéttel

Elősütött pizza feltéttel

Pizza készíés otthon – sütés

A sütésre az alábbi, erre a célra készített eszközök alkalmasak:

  • pizza kő
  • pizzasütő lap
  • pizza tepsi (vastagabb pizzákhoz

A pizza sütése elég kényes feladat, egy másik cikkben írtam róla.

Pizza tálalás

A kész pizzát szedd ki egy olyan fa lapra, vagy masszívabb tálra, amelyen biztonságosan szeletelheted az tálaló edény károsítása nélkül. Ezt szeletelve is megteheted.

pizza-talalva

Itt találsz tálaló eszközöket

Annyit még megjegyeznék, hogy ennek 26 cm-es pizzának az anyagköltsége paradicsommal, szárított fűszerrel és reszelt sajttal kb. 250 Ft. A többi attól függ, mi kerül még a tetejére. Ha sonkával vagy kolbásszal készíted el, akkor sem lesz több 450 Ft-nál. És a készen vásárolt? Rád bízom ezt a számítást és annak meggondolását is, megéri-e otthon pizzát sütni.

Érdekelhet még:

Házi pizza tippek és ötletek

 

 

 

Képek: saját készítésű pizza saját felvételei.

 

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás