Pizzatészta készítése nem bonyolult művelet. Egyszerű kenyértészta, és mivel nem nagy mennyiség, a dagasztás sem okoz gondot, hiszen rövid idő alatt el lehet végezni. Ez a tészta az alapja az olasz és a magyar pizzának is, bár az egyes receptek némileg eltérnek egymástól. A lényeg az, hogy a műveletek végén egy puha, könnyen formázható kelt tészta legyen az eredmény.
Pizzatészta recept
Mondhatjuk úgy is: pizzatészta alaprecept
Hozzávalók
2 db 27 – 32 cm-es pizzához
- 0,5 kg BL55-ös búzaliszt
- 380 ml víz (liszttől függően lehet kicsit több vagy kevesebb)
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag)
- 1 kávéskanál cukor
Előkészítés
- Kiveszed a hűtőből az élesztőt és ha még egész, félbe vágod, az egyik felét visszateszed.
- Kiméred a lisztet és egy nagyobb tálba (ha van kelesztőtálad, azt használd), vagy nyújtólapra öntöd. .
- Kiméred a langyos vizet.
A pizzatészta készítése – lépésekben
- A langyos vízben feloldasz 1 kávéskanál cukrot, majd belemorzsolod az élesztőt (5-10 perc alatt fel kell habosodnia).

Élesztő felfuttatása
- A lisztben elkevered az 1 teáskanál sót. Ez fontos, mert az élesztő – amennyiben nagyobb mennyiségű sóval találkozik – hatástalanná válik.
- Amikor az élesztő felhabosodott, egy részét beleöntöd a tészta közepébe és elkezded a liszttel összedolgozni. Utána részletekben hozzáöntöd a többi élesztős vizet, és az anyagok összekeverése után egy ragacsos tésztatömeged lesz.

Tészta összekeverése 1

Tészta összekeverése 2
- Ezt kézzel összedolgozod úgy, hogy a tésztát kézzel alulról emeled az edény oldalfala felé -sokszor. Végül homogén tészta legyen az eredmény (ez a dagasztás és kb. 10 perc alatt kész). Természetesen géppel is dagaszthatsz.

Pizzatészta dagasztva
- Letakarod konyharuhával (vagy a kelesztőtál fedelével). Ezután következik a tészta első kelesztése, dolgozik addig, amíg kétszeres mennyiség lesz belőle. Én kelesztőtálat használok – abban 3x dobja le a fedelet a tészta.

Első kelesztés után
- Kiborítod egy deszkára, szétnyomkodod (kinyomkodod belőle a levegőt), kétfelé vágod és mindkét bucit átdolgozod.

Pizzatészta készítése: átdolgozás

Pizzatészta készítése: két cipó
- Következik a második kelesztés. Ez egy jó fél óra körül van,

Második kelesztés
- A tészta ismét kétszeresére nő és készen áll a formázásra. A hagyományos sütőkben egyszerre csak egy pizzát tudsz szépen megsütni. A másik bucit tedd a hűtőbe. Megteheted azt is, hogy később sütöd meg Akkor a hűtő alsó, hidegebb részén tárold – maximum 4 napig. .

Pizzatészta készítése: kész cipó
A pizzatészta készítésének kritikus pontjai
- az élesztő ne találkozzon nagyobb mennyiségű sóval
- az élesztő felfuttatásához használt víz valóban langyos legyen (nem hideg és nem meleg)
- a tészta legyen egyenletesen eldolgozva
- a kelesztések megfelelően történjenek.
A pizza történetéről itt olvashatsz.
Érdekelhet még:
Pizzatészta készítése képek: saját készítésű tészta saját felvételei.