Pizza készítés: nem bonyolult, és nagyon nagy örömet tud okozni annak is, aki készíti, és annak is, aki fogyasztja a pizzát.
Majdnem minden háziasszonynak van egy saját házi pizza receptje, amivel a családot néhanapján megörvendezteti. Itt összeszedtünk néhány jó tanácsot, ami házi pizza készítésénél hasznos lehet.
Pizza készítés – pizza típusok
A házi pizzát – csakúgy mint tulajdonképpen bármilyen éttermi vagy bolti pizzát – három kategóriába lehet sorolni. A tészta vastagságától és a használt feltételtől függően a pizza lehet
- Eredeti, olasz, olaszos. Ez általában vékony tésztás, legfeljebb két-három feltéttel, paradicsomos szósszal készített házi pizzát jelent. Itthon ez a legkevésbé elterjedt, talán mert egy rossz recepttel sajnos könnyű elrontani. Kattints a linkre, és nézd meg blogunkon a saját olasz házi pizza receptünket! Ebben nem csalódhatsz!
- Amerikai típusú. Ez általában vastag tésztás, és a feltét is jóval bőkezűbben van mérve, mint az olasz pizzánál.
- Magyaros. Inkább az amerikaira hasonlít, a leggyakrabban négyszögletes tepsiben készül, vastag tésztával, és erőteljes ízű feltétekkel. Leginkább itthon elterjedt még a pizzára nem paradicsomos szószt tenni, tejfölös, tejszínes szószok is inkább a magyaros pizza kategóriába esnek.
Formája lehet kerek vagy négyszögletes. Utóbbi talán gyakrabban készül otthon, hiszen bármilyen hagyományos pizza tepsiben megsüthető.
Pizza készítés – 4 tipp
Ha csak néhány tippet mondhatnék a pizza készítéséről, akkor azok az alábbiak lennének:
- Csak a legjobb tészta receptet válaszd. Csak azért, mert híres ember neve alatt adták el, még nem biztos hogy jó. A legjobb házi pizza receptet arról ismered fel, hogy egyszerű, és mindenkinek őszintén ízlik.
- Minél egyszerűbb pizzaszószt használj. Az olaszok egyenesen odáig mennek, hogy csak passzírozott paradicsomot, oregánót, olívaolajat és mozzarella sajtot tesznek a pizzára. Nem főzik, nem bonyolítják – és mégis, vagy inkább ettől lesz annyira finom!
- A feltétel tekintetében sokszor a kevesebb a több, vagyis jobb. Próbáld ki egyszer, hogy mennyiség helyett a minőségre mész, kevesebb, de kiváló minőségű feltéttel.
- Szerezz be egy jó minőségű pizzasütő lapot, pizzatepsit, pizzasütő formát. Általában ez az első és legnagyobb lépés a tepsiben sült valami – amit csak a háziasszony felé irányuló jóindulatból hajlandó mindenki pizzának nevezni – és az igazi otthoni pizza között.
A tökéletes olasz házi pizza készítésének 7 titkát a linkre kattintva olvashatod.