Raviolini sablon használata: raviolini készítésénél szinte nélkülözhetetlen, mivel ez olyan kisméretű töltött tészta, amelyet mérete miatt segédeszköz nélkül szinte lehetetlen lenne elkészíteni.

Delicia kerek raviolini forma

Raviolini sablon használata

A raviolinit akkor tudod elkészíteni, ha van tésztagéped, mivel kb.12 cm széles tészta csíkokra lesz szükséged.

A raviolíni mérete

A raviolíni olyan szögletes töltött tészta, amely a mi derelyénkhez hasonló, de mérete sokkal kisebb. Egy-egy oldala mindössze 3,3 – 3,5 cm hosszú. El tudod képzeni, hogy ilyen méretű töltött tésztát a szokásos derelye készítési módszerrel, amely szemmértékre készül, hasonló módon, szemmértékkel kimérve el lehet készíteni? Úgy gondolom, hogy ez keveseknek sikerülne úgy, hogy az elkészített tésztácskák túléljék a kifőzést.

Szerencsére nincs is erre szükség, mert létezik olyan segédeszköz, egy sablon, amelynek segítségével a ravioli könnyen és problémamentesen elkészíthető. Nálunk is kapható, mégpedig a Tescoma kínálatában.

A raviolini sablon

A sablon kialakítása:

  • A raviolini sablon két részből áll. Az alsó rész mélyedéseket tartalmaz. Ide kerül majd a tészta alsó része a töltelék elhelyezésére. A felső rész a tészta méretének megfelelő méretű vágóélekkel van ellátva. A két lap eltérő szinnel készül.

A mélyedések – és ennek megfelelően a tészta töltött részének alakja lehet félgömb vagy szögletes.Delicia kerek raviolini formaDelicia szögletes raviolini forma

A sablon mérete:

  • A sablon hossza 27 x 11 cm, hasznos felülete 23 x 10 cm.
  • Az egy alkalommal elkészíthető raviolinik száma  7 x 3 = 21 db.

Raviolini sablon használata

Tésztakészítés

Hozzávalók

4 adaghoz (4 x 21 db raviolinihoz)

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 1 evőkanál víz (feltételes)
  • 1 mokkás kanál só

A töltelékhez

  • 25 – 30 dkg darált hús
  • 1 db közepes hagyma
  • só, bors

Előkészítés

  • A hozzávalókból elkészíted a tésztát. Összegyúrás után folpackba csomagolva egy órán át a hűtőben pihenteted.
  • Közben elkészíted a tölteléket. A hagymát felaprítod, zsíron üvegesre párolod. Hozzáadod a darált húst, megsózod, frissen őrölt borssal megszórod. A hagymás zsíron átforgatod, majd fedő alatt puhára párolod, majd a levét elpárologtatod. Lehet például bolognai ragu is.
  • A hűtőből kivett tésztát 4 egyenlő darabba vágod. Egyszerre egy-egy darabbal dolgozol (a többi becsomagolva hagyod, hogy ne száradjon ki.
  • A tészta negyed részéből tésztagéppel kb. 12 cm széles és 50 cm hosszú tésztacsíkot készítesz a legvékonyabb áteresztő hengerekkel. Közben a tésztát többször meglisztezed. A tészták két végét (amelyek oválisak) óvatosan széthúzogatod olyan szélesre, mint a tésztacsík.

A raviolini sablon használata

A sablon használatának lépései:

  1. A tésztacsíkot két egyforma részre keresztben szétvágod.

    03. Kinyújtott tésztalap

    03. Kinyújtott tésztalap

  2. A sablon tetejét leveszed. Az egyik tésztacsík egyik oldalát alaposan belisztezed és a sablon mélyedésekkel ellátott részére fekteted. A lyukaknál kissé benyomkodod.
    04. Alsó tésztalap elhelyezése

    04. Alsó tésztalap elhelyezése

    05. Alsó tésztalap benyomkodva

    05. Alsó tésztalap benyomkodva

  3. Mokkás kanállal a tölteléket a mélyedésekbe rakod. A mélyedések körül a tésztát vizes ecsettel megkened, hogy jobban összeragadjon.

    06. Alsó tésztalap töltelékkel

    06. Alsó tésztalap töltelékkel

  4. A másik tésztacsíkot belisztezed és a nem lisztezett oldalával a másik tésztalapra teszed.

    07. Felső tésztalap elhelyezése

    07. Felső tésztalap elhelyezése

  5. Kézzel összenyomod úgy, hogy a levegő távozzon el a tésztalapok közül.
  6. A sablon másik részét a vágóélekkel lefelé a megtöltött tésztára helyezed, majd sodrófával alaposan lenyomkodod, hogy a vágóélek a tésztát átvágják.
    08. Raviolinik szétvágva

    08. Raviolinik szétvágva

    7. Ezután a formát felemelve a raviolinikat deszkára vagy konyharuhára borítod.

  7. 11. Húsos raviolini főzés előtt

    11. Húsos raviolini főzés előtt

A tésztákat kifőzöd, kevés vajjal összekevered, hogy ne ragadjanak össze.  Tálaláskor sajttal (esetleg még petrezselyemmel) megszórod.

Húsos raviolini

Húsos raviolini

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás