Raviolini sablon használata: raviolini készítésénél szinte nélkülözhetetlen, mivel ez olyan kisméretű töltött tészta, amelyet mérete miatt segédeszköz nélkül szinte lehetetlen lenne elkészíteni.
Raviolini sablon használata
A raviolinit akkor tudod elkészíteni, ha van tésztagéped, mivel kb.12 cm széles tészta csíkokra lesz szükséged.
A raviolíni mérete
A raviolíni olyan szögletes töltött tészta, amely a mi derelyénkhez hasonló, de mérete sokkal kisebb. Egy-egy oldala mindössze 3,3 – 3,5 cm hosszú. El tudod képzeni, hogy ilyen méretű töltött tésztát a szokásos derelye készítési módszerrel, amely szemmértékre készül, hasonló módon, szemmértékkel kimérve el lehet készíteni? Úgy gondolom, hogy ez keveseknek sikerülne úgy, hogy az elkészített tésztácskák túléljék a kifőzést.
Szerencsére nincs is erre szükség, mert létezik olyan segédeszköz, egy sablon, amelynek segítségével a ravioli könnyen és problémamentesen elkészíthető. Nálunk is kapható, mégpedig a Tescoma kínálatában.
A raviolini sablon
A sablon kialakítása:
- A raviolini sablon két részből áll. Az alsó rész mélyedéseket tartalmaz. Ide kerül majd a tészta alsó része a töltelék elhelyezésére. A felső rész a tészta méretének megfelelő méretű vágóélekkel van ellátva. A két lap eltérő szinnel készül.
A mélyedések – és ennek megfelelően a tészta töltött részének alakja lehet félgömb vagy szögletes.
A sablon mérete:
- A sablon hossza 27 x 11 cm, hasznos felülete 23 x 10 cm.
- Az egy alkalommal elkészíthető raviolinik száma 7 x 3 = 21 db.
Raviolini sablon használata
Tésztakészítés
Hozzávalók
4 adaghoz (4 x 21 db raviolinihoz)
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 db közepes méretű tojás
- 1 evőkanál víz (feltételes)
- 1 mokkás kanál só
A töltelékhez
- 25 – 30 dkg darált hús
- 1 db közepes hagyma
- só, bors
Előkészítés
- A hozzávalókból elkészíted a tésztát. Összegyúrás után folpackba csomagolva egy órán át a hűtőben pihenteted.
- Közben elkészíted a tölteléket. A hagymát felaprítod, zsíron üvegesre párolod. Hozzáadod a darált húst, megsózod, frissen őrölt borssal megszórod. A hagymás zsíron átforgatod, majd fedő alatt puhára párolod, majd a levét elpárologtatod. Lehet például bolognai ragu is.
- A hűtőből kivett tésztát 4 egyenlő darabba vágod. Egyszerre egy-egy darabbal dolgozol (a többi becsomagolva hagyod, hogy ne száradjon ki.
- A tészta negyed részéből tésztagéppel kb. 12 cm széles és 50 cm hosszú tésztacsíkot készítesz a legvékonyabb áteresztő hengerekkel. Közben a tésztát többször meglisztezed. A tészták két végét (amelyek oválisak) óvatosan széthúzogatod olyan szélesre, mint a tésztacsík.
A raviolini sablon használata
A sablon használatának lépései:
- A tésztacsíkot két egyforma részre keresztben szétvágod.
03. Kinyújtott tésztalap
- A sablon tetejét leveszed. Az egyik tésztacsík egyik oldalát alaposan belisztezed és a sablon mélyedésekkel ellátott részére fekteted. A lyukaknál kissé benyomkodod.
04. Alsó tésztalap elhelyezése
05. Alsó tésztalap benyomkodva
- Mokkás kanállal a tölteléket a mélyedésekbe rakod. A mélyedések körül a tésztát vizes ecsettel megkened, hogy jobban összeragadjon.
06. Alsó tésztalap töltelékkel
- A másik tésztacsíkot belisztezed és a nem lisztezett oldalával a másik tésztalapra teszed.
07. Felső tésztalap elhelyezése
- Kézzel összenyomod úgy, hogy a levegő távozzon el a tésztalapok közül.
- A sablon másik részét a vágóélekkel lefelé a megtöltött tésztára helyezed, majd sodrófával alaposan lenyomkodod, hogy a vágóélek a tésztát átvágják.
08. Raviolinik szétvágva
7. Ezután a formát felemelve a raviolinikat deszkára vagy konyharuhára borítod.
-
11. Húsos raviolini főzés előtt
A tésztákat kifőzöd, kevés vajjal összekevered, hogy ne ragadjanak össze. Tálaláskor sajttal (esetleg még petrezselyemmel) megszórod.

Húsos raviolini
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa