Reggelik: az egyik legváltozatosabb ételcsoport, de ezt általában nem használjuk ki – mindössze néhány variációra szorítkozunk, vagy elküldjük a családtagokat egy gyorsétterembe reggelizni.

Pirítós tükörtojással

Reggelik

A reggelik szerepe az étkezésben

A reggeli a nap első étkezése, a nap első felében végzett tevékenységünk megalapozása. Legyen hát:

  • tápláló (tartalmazzon fehérjét, zsírt és lassan felszívódó szénhidrátot)
  • változatos (úgy érheted el, ha bizonyos időszakra – egy vagy két hétre előre megtervezed)
  • vitamindús (mindig tartalmazzon zöldségeket).
  • tartalmazzon  folyadékot

A reggeli ételek változatossága

A változatosság lehetősége adott, hiszen sokféle ételt készíthetünk reggeliként, hogy ne a konkrét ételeket, hanem csak ételcsoportokat említsük :

  • hideget/meleget
  • sültet/főttet
  • húsosat/húsmenteset

Ezekhez pedig sokféle alapanyagot használhatunk fel. Következzék egy felsorolás a teljesség igénye nélkül:

  • tej
  • joghurt, kefir
  • sajt
  • tojás
  • húskészítmény (sonka, kolbász, virsli)
  • szalonna
  • péksütemény
  • zöldségek.

A változatosságot akkor tudod érvényre juttatni, ha egy bizonyos időszakra (egy vagy két hétre) megtervezed a reggeliket.

A reggelik mennyisége

Ez függ

az életkortól

  • gyermek
  • serdülő
  • felnőtt
  • idős felnőtt

a tevékenységtől, amely lehet

  • ülőmunka
  • fizikai munka
  • nehéz fizikai munka
  • sport .

Meghatározása kilokalóriában történik és egy kis keresgéléssel megtalálható.

Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, annyi biztosan kimondható – nem vonatkozik a növésben levő fiatalokra – hogy aki több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit fogyaszt, az biztosan gyarapodik a kilókban. Ennek mértéke meghaladja a cikk kereteit.

Hol reggelizz?

A gyorséttermek és büfék látogatása helyett készíts inkább reggelit otthon. Miért? – Mert ha odafigyelsz és egy kis időt szánsz rá, lehet:

  • jobb
  • egészségesebb
  • változatosabb
  • táplálóbb
  • vitamindúsabb
  • pénztárca-barátabb (azaz olcsóbb).

A meleg reggelik nagy részéhez alapeszköz egy közepes méretű serpenyő.

Példák – segítség a tervezéshez

Reggeli italok

Hideg:

  • frissen facsart gyümölcslé
  • frissen készített gyümölcsturmix
  • frissen készített tejes turmix
  • hideg tej
  • joghurt
  • kefir

Meleg italok:

  • fekete tea
  • zöld tea
  • gyümölcstea
  • tejeskávé
  • kapucsinó
  • kakaó
  • csokoládé

Reggeli ételek

Hideg

Szendvicsek:

  • tojáskrémes

    Tojásos zöldséges szendvics

    Tojásos zöldséges szendvics

  • májkrémes

    Csirkemájkrémes szendvics

    Csirkemájkrémes szendvics

halas

Szardíniás szendvics

Szardíniás szendvics

Müzlis

Müzli reggelihez

Müzli reggelihez:

  • tejjel
  • joghurtttal
  • kefirrel

Villásreggeli:

  • caprese

    Caprese főtt tojással

    Caprese főtt tojással

  • kontinentális

Meleg

Tésztás:

Tojásos:

Húsos:

  • sült virsli
    Sült virsli zöldségekkel

    Sült virsli zöldségekkel

     

Ételek, képek és szöveg: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás