Reggelik: az egyik legváltozatosabb ételcsoport, de ezt általában nem használjuk ki – mindössze néhány variációra szorítkozunk, vagy elküldjük a családtagokat egy gyorsétterembe reggelizni.
Reggelik
A reggelik szerepe az étkezésben
A reggeli a nap első étkezése, a nap első felében végzett tevékenységünk megalapozása. Legyen hát:
- tápláló (tartalmazzon fehérjét, zsírt és lassan felszívódó szénhidrátot)
- változatos (úgy érheted el, ha bizonyos időszakra – egy vagy két hétre előre megtervezed)
- vitamindús (mindig tartalmazzon zöldségeket).
- tartalmazzon folyadékot
A reggeli ételek változatossága
A változatosság lehetősége adott, hiszen sokféle ételt készíthetünk reggeliként, hogy ne a konkrét ételeket, hanem csak ételcsoportokat említsük :
- hideget/meleget
- sültet/főttet
- húsosat/húsmenteset
Ezekhez pedig sokféle alapanyagot használhatunk fel. Következzék egy felsorolás a teljesség igénye nélkül:
- tej
- joghurt, kefir
- sajt
- tojás
- húskészítmény (sonka, kolbász, virsli)
- szalonna
- péksütemény
- zöldségek.
A változatosságot akkor tudod érvényre juttatni, ha egy bizonyos időszakra (egy vagy két hétre) megtervezed a reggeliket.
A reggelik mennyisége
Ez függ
az életkortól
- gyermek
- serdülő
- felnőtt
- idős felnőtt
a tevékenységtől, amely lehet
- ülőmunka
- fizikai munka
- nehéz fizikai munka
- sport .
Meghatározása kilokalóriában történik és egy kis keresgéléssel megtalálható.
Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, annyi biztosan kimondható – nem vonatkozik a növésben levő fiatalokra – hogy aki több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit fogyaszt, az biztosan gyarapodik a kilókban. Ennek mértéke meghaladja a cikk kereteit.
Hol reggelizz?
A gyorséttermek és büfék látogatása helyett készíts inkább reggelit otthon. Miért? – Mert ha odafigyelsz és egy kis időt szánsz rá, lehet:
- jobb
- egészségesebb
- változatosabb
- táplálóbb
- vitamindúsabb
- pénztárca-barátabb (azaz olcsóbb).
A meleg reggelik nagy részéhez alapeszköz egy közepes méretű serpenyő.
Példák – segítség a tervezéshez
Reggeli italok
Hideg:
- frissen facsart gyümölcslé
- frissen készített gyümölcsturmix
- frissen készített tejes turmix
- hideg tej
- joghurt
- kefir
Meleg italok:
- fekete tea
- zöld tea
- gyümölcstea
- tejeskávé
- kapucsinó
- kakaó
- csokoládé
Reggeli ételek
Hideg
Szendvicsek:
- tojáskrémes
- májkrémes
halas
Müzlis
- tejjel
- joghurtttal
- kefirrel
Villásreggeli:
- caprese
- kontinentális
Meleg
Tésztás:
Tojásos:
- rántotta
- gombás tojás
- omlett
- ham and eggs
- bundáskenyér
- pirított kenyér tükörtojással
Húsos:
- sült virsli
Ételek, képek és szöveg: Pap Zsuzsa