Sült hekk csónak krumplival: otthon is elkészítheted. Sehol nincs megírva, hogy hekket csak nyáron és a strandokon lehet enni. Semmivel nem nehezebb elkészíteni, mint bármilyen más ételt. Próbáld ki!
Sült hekk csónak krumplival
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
2 adaghoz
- 2 db közepes méretű tisztított hekk törzs
- 0,5 kg közepes méretű krumpli
- 4 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- 1 db fejes saláta
- 1/2 – 3/4 liter napraforgó olaj a sütéshez (lábos méretétől függően
- só
- néhány szál petrezselyem
Bevásárlólista
- 2 db közepes méretű tisztított hekk törzs
- 0,5 kg krumpli
- 1 fej saláta
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: só, liszt, piros fűszerpaprika, petrezselyem
Előkészítés
- A tisztított hekk törzs általában nincs igazán jól megtisztítva. Késsel vakard le róla az ottmaradt pikkelyeket, belsejét is nézd meg, mert ott is lehetnek nemkívánatos belsőrész maradékok. A végén öblítsd le.
- Éles késsel irdald be (keresztben vágd át a halhúst) kb. 2 mm távolságokban) a hátrészt, egészen a hasáig. A hasán vékonya hús és ott nincs szálka, ezért azt szükségtelen beirdalni. A bevagdaláskor megvékonyítod a húst, könnyebben átsül. (ha esetleg van szálka, azokat is átvágod, így az evésnél nem fognak zavarni.
- Sózd meg a halakat kívül-belül.
- Egy hosszúkás tálban keverd össze a lisztet és a fűszerpaprikát. (A paprika mennyiségével légy óvatos, mert sok paprikától a panír sütés közben megkeseredik.
- Tisztítsd meg a krumplikat.
- A salátát szedd szét, mosd meg, néhány szép levelet tégy félre a tálaláshoz, a többit (sütés közben) készítsd el fejes salátának.
Sült hekk csónak krumplival – elkészítés
- A krumplikat vágd négy-négy részre. A vastagabb részénél középen vágd be úgy, hogy szét ne essen. A krumpli itt majd sütés közben szétnyílik és kis csónakhoz lesz hasonló. Innen kapta a nevét. Ha kész vagy, önts rá vizet, mert különben elszíneződik.
- A hekk törzseket forgasd meg a paprikás lisztben és tedd egy tálcára. A lisztet a vágásokba is beszórhatod, akkor jobban szétnyílnak sütés közben. Most jön a dilemma:
- Egyszerre süssem a halat és a krumplit külön-külön edényben. Viszonylag sok olaj kell hozzá, de akkor lesz a legjobb, ha egyszerre készülnek el.
- Süssem egymás után, és akkor melyiket előbb? Ha ezt a megoldást választod, akkor tudnod kell, hogy a hal gyorsabban sül, mint a krumpli. Ha a halat sütöd először, akkor melegen kell tartanod, ameddig a krumpli kisül, ha a krumplit sütöd először, akármilyen gyorsan kész a hal, a krumpli kicsit összeeshet. Én többnyire a külön edényes módszert választom. A kérdés eldöntése rád van bízva.
- A sütéshez forró, de még nem füstölgő olajat használj, és a sütés elkezdése után vedd vissza a hőmérsékletet annyira, hogy szép, lassan süljön benne az étel. Amikor készen vagy, tálalhatsz.
- Ha bizonytalan vagy, nézd át a Hasáb burgonya és a Sült kárász c. írásokat.
Elkészítési idő:
- Előkészítési munkák: 20 perc
- Lisztbe forgatás, hal sütése, krumpli sütése: 20 perc
Összesen: 40 perc
Sült hekk csónak krumplival – tálalás
A salátaleveleket a tányérra teszed. Félig ráfekteted a halat, majd a szabadon maradt helyre rakod a krumplit. Petrezselyemmel díszítheted.
Recept, étel és képek: Pap Zsuzsa