Sült hekk csónak krumplival: otthon is elkészítheted. Sehol nincs megírva, hogy hekket csak nyáron és a strandokon lehet enni. Semmivel nem nehezebb elkészíteni, mint bármilyen más ételt. Próbáld ki!

Hekk csónak krumplival

Sült hekk csónak krumplival

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 2 db közepes méretű tisztított hekk törzs
  • 0,5 kg közepes méretű krumpli
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 db fejes saláta
  • 1/2 – 3/4 liter napraforgó olaj a sütéshez (lábos méretétől függően
  • néhány szál petrezselyem

Bevásárlólista

  • 2 db közepes méretű tisztított hekk törzs
  • 0,5 kg krumpli
  • 1 fej saláta
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: só, liszt, piros fűszerpaprika, petrezselyem

Előkészítés

  • A tisztított hekk törzs általában nincs igazán jól megtisztítva. Késsel vakard le róla az ottmaradt pikkelyeket, belsejét is nézd meg, mert ott is lehetnek nemkívánatos belsőrész maradékok. A végén öblítsd le.
  • Éles késsel irdald be (keresztben vágd át a halhúst) kb. 2 mm távolságokban) a hátrészt, egészen a hasáig. A hasán vékonya hús és ott nincs szálka, ezért azt szükségtelen beirdalni. A bevagdaláskor megvékonyítod a húst, könnyebben átsül. (ha esetleg van szálka, azokat is átvágod, így az evésnél nem fognak zavarni.
  • Sózd meg a halakat kívül-belül.

    Hekk törzsek beirdalva

    Hekk törzsek beirdalva

  • Egy hosszúkás tálban keverd össze a lisztet és a fűszerpaprikát. (A paprika mennyiségével légy óvatos, mert sok paprikától a panír sütés közben megkeseredik.

    Paprikás liszt

    Paprikás liszt

  • Tisztítsd meg a krumplikat.
  • A salátát szedd szét, mosd meg, néhány szép levelet tégy félre a tálaláshoz, a többit (sütés közben) készítsd el fejes salátának.

Sült hekk csónak krumplival – elkészítés

  1. A krumplikat vágd négy-négy részre. A vastagabb részénél középen vágd be úgy, hogy szét ne essen. A krumpli itt majd sütés közben szétnyílik és kis csónakhoz lesz hasonló. Innen kapta a nevét. Ha kész vagy, önts rá vizet, mert különben elszíneződik.

    Krumpli felvagdalva

    Krumpli felvagdalva

  2. A hekk törzseket forgasd meg a paprikás lisztben és tedd egy tálcára. A lisztet a vágásokba is beszórhatod, akkor jobban szétnyílnak sütés közben. Most jön a dilemma:
  3. Egyszerre süssem a halat és a krumplit külön-külön edényben. Viszonylag sok olaj kell hozzá, de akkor lesz a legjobb, ha egyszerre készülnek el.
  4. Süssem egymás után, és akkor melyiket előbb? Ha ezt a megoldást választod, akkor tudnod kell, hogy a hal gyorsabban sül, mint a krumpli. Ha a halat sütöd először, akkor melegen kell tartanod, ameddig a krumpli kisül, ha a krumplit sütöd először, akármilyen gyorsan kész a hal, a krumpli kicsit összeeshet. Én többnyire a külön edényes módszert választom. A kérdés eldöntése rád van bízva.
  5. A sütéshez forró, de még nem füstölgő olajat használj, és a sütés elkezdése után vedd vissza a hőmérsékletet annyira, hogy szép, lassan süljön benne az étel. Amikor készen vagy, tálalhatsz.
  6. Ha bizonytalan vagy, nézd át a Hasáb burgonya és a  Sült kárász c. írásokat.

    Sült csónak krumpli

    Sült csónak krumpli

Elkészítési idő:

  • Előkészítési munkák: 20 perc
  • Lisztbe forgatás, hal sütése, krumpli sütése: 20 perc

Összesen: 40 perc

Sült hekk csónak krumplival – tálalás

A salátaleveleket a tányérra teszed. Félig ráfekteted a halat, majd a szabadon maradt helyre rakod  a krumplit. Petrezselyemmel díszítheted.

Hekk csónak krumplival tálalva 1

Hekk csónak krumplival tálalva 1

Hekk csónak krumplival tálalva 2

Hekk csónak krumplival tálalva 2

 

Recept, étel és képek: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás