Szuvidáló készülékek: olyan készülékek vagy kisgépek, amelyekben vagy amelyeknek segítségével elvégezhető adott élelmiszerek szuvidálása, azaz alacsony hőmérsékleten történő főzése.
A szuvidálás technológiája
A szuvidált ételek elkészítése általában az alábbi lépésekben történik:
- tisztítás
- fűszerezés
- lezárás vákuumozott tasakokban
- hőkezelés a vákuumozott tasakokban 100 foknál alacsonyabb hőmérsékleten
- utókezelés: húsoknál kéregsütés
A szuvidálás eszközei
A technológiához néhány eszköz szükséges. Ezek:
- vákuumfóliázó
- szuvidáló készülék (merülő vagy kádhoz csatlakoztatott
- vákuumfólia (zacskók vagy tekercs formában)
Vákuumfóliázó:
A szuvidálási folyamat adott hőfokon, vákuum tasakokban történik. A vákuum tasakok, zacskó elkészítéséhez vákuumfóliázóra van szükség, amely a ráhelyezett zacskóból a levegőt eltávolítja és a tasakot légmentesen lezárja, lehegeszti.
Szuvidáló készülék:
Az eljárás lelke. Lényegében egy hőfokszabályzóval és keverővel ellátott vízfürdő, amelyben a víz adott ideig egy beállított hőmérsékleten tartható. A hőfok egyenlőségét a vízfürdőben keverés biztosítja.
Vákuumfólia tasak:
Az élelmiszerek szuvidálása lezárt tasakokban történik, amelyekből a levegőt a vákuumhegesztő lezárás előtt a készülék eltávolítja. A tasak anyagának olyannak kell lennie, amelyből a szuvidálás hőmérsékletén semmiféle káros anyag nem oldódhat ki, és a beletett élelmiszert nem szennyezheti be. A tasak méretének a vákuumfóliázóval összhangban kell lennie. Egyes esetekben zacskók helyett végtelenített tömlőt használnak.
Szuvidáló készülékek
A készülék lényegében nagyon egyszerű, egy hőfokszabályzóval és keverővel ellátott vízfürdő, felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor talán otthon is össze lehetne állítani. Történtek is erre próbálkozások, lehet is találni konkrét megoldást az interneten. Azt gondolom azonban, hogy a 21. században mind esztétikusabb, praktikusabb és pontosabb készülékekre van igény.
A szuvidáló készülékek alaptípusai
Az alaptípusok három csoportba sorolhatók:
- merülőtestek
- szuvidáló tartályok
- szuvidáló funkcióval ellátott többfunkciós berendezések
Merülőtest hőfokszabályzóval és keverővel
Az esztétikus és praktikus készülék bármilyen megfelelő méretű edényben elhelyezhető. A hőfokszabályzó és keverő egy cső formájú burkolatban van. Bekapcsolása és beállítása mechanikus állító gombokkal, vagy érintő kapcsolókkal történik. Amellett, hogy a háztartásban felmerülő igényeket teljes mértékben kielégíti, nagy előnye, hogy kis helyen tárolható.
Medencés megoldás a hozzá csatlakoztatott keverővel és hőfokszabályzóval
Különféle méretekben készül, a 4 literes térfogattól a 10 vagy akár még nagyobb kádakig. A háztartásban akkor indokoltak, ha nagyobb létszámra kell főzni és a konyhapulton megfelelő helyet lehet a készülék számára kialakítani. Kezelésük általában érintő felületen történik és drágábbak, mint a merülőtestes készülékek.
Szuvidáló funcióval is ellátott multifunkciós vagy egyéb készülékek:
- multifunkcionális főzőfazekak (ezek között van olyan is, amely kuktafunkcióval is rendelkezik, sokszor automatizmusokkal is ellátva
- melegítő funkcióval ellátott turmixgép megfelelő méretű tartállyal (2 adag készítéséhez).
Ezek használatához alapos átgondolás szükséges (nem biztos, hogy általában minden élelmiszer szuvidálására allkalmas a turmix tartály mérete miatt.
A szuvidáló készülékek ára
Mérettől, kivitelezéstől és esztétikai megjelenéstől függően változik. Tájékoztató árhatárok:
A merülő készülékek 40 – 60 e Ft
A tartályos készülékek 60 – 120 e Ft (a nagyobb éttermi készülékek még drágábbak)
A vákuumfóliázó 20 – 50 e Ft
Képek forrásai:
byzoo.hu (szuvidálás)
bosch-home.com (multifunkciós főzőedény)