Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy tökéletes házi pizza elengedhetetlen kelléke egy jó minőségű pizzasütő forma (pizzasütő lap). Itthon sajnos a pizzasütő lap nagyon ritkán kapható, ezért számomra külön öröm volt, amikor a Tefal termékét felvettük a kínálatba, és élesben, egy igazi olasz sonkás pizzával tesztelhettem.

A teszt
Itt jegyzem meg, hogy ez a termék már nemcsak nálam nem kapható, hanem a Tefal sem gyártja, így ennek a tesztnek az eredménye konkrétan nem használható. Ennek ellenére nem töröltema blogból, mivel jó példa lehet más, hasonló termékek tesztelésére.
A tesztet teljesen házi körülmények között végeztük, hagyományos elektromos sütőben. A pizza recept a saját sonkás pizza receptem volt, amely már nagyon sokszor jól vizsgázott – tehát biztos lehettem benne, hogy az eredmény a recepten nem fog múlni.
Tefal EasyGrip pizzasütő forma tapasztalatok
Egy pizzasütő formáról nem lehet sok mindent írni. Az ember nem úgy teszteli, hogy szétveri a kövön, nem is hajítja el frizbiként, vajon visszajön-e?
Egy pizzasütő forma tesztjénél egyetlen dolgot nézünk: olyanra süti-e a pizzát, amilyenre kell? Hát lássuk!
Az első gondolatok
A Tefal EasyGrip pizzasütő lap első ránézésre és fogásra is komoly terméknek tűnik. Az ember sokszor szembesül olyan konyhai eszközökkel, ahol már messziről látszik, hogy az anyag spórolásával próbáltak a kínai áruk dömpingje és az árérzékeny fogyasztók által támasztott körülményekhez alkalmazkodni.
A Tefal terméke nem ilyen. A márkától nem is várunk mást, csak minőséget, és ez már első fogásra is látszik. Vastag anyag, stabil fogás, kézbe véve is érződik, hogy nehezen deformálódó, stabil pizzasütő lapról van szó.
Az egyetlen negatív élmény az volt, hogy a használati utasítás 210 fokig írja a termék hőállóságát. Márpedig aki valaha is sütött igazi pizzát, az jól tudja, hogy az olasz ízek csak valahol 250 fok fölött kezdenek igazán megjönni. 🙂
Megjegyzés: a teszt során a recept szerint jártunk el, vagyis a sütő maximális hőfokán, 250 fok fölött sütöttük a pizzát.
A pizza sütése
Amikor a pizzatésztát beletettem a formába, bevallom kicsit meglepődtem. A termék tapadásmentessége ugyanis annyira „erőteljes” (értsd: jó), hogy a méretre húzott tészta nem maradt meg benne, ahogy más formákban szokott, hanem természetes rugalmasságának és tökéletes tapadásmentességnek köszönhetően kicsit összehúzódott. Ez aztán a sütés közben még tovább érzékelhető volt, a végeredmény jó 1-2 cm-rel kisebb pizza lett, mint ami eredetileg a formába került.
Összességében ez a tapadásmentesség nem jelent gondot, sőt, nagy mértékben megkönnyíti a háziasszony, alkalmi pizzasütő munkáját. A pizza, ahogy a termék csomagolásán látható ábra is szemlélteti, sütés után tökéletesen és egyetlen mozdulattal kivehető a pizzasütő formából.
A perforált lyukaknak köszönhetően a pizza alja ropogósra sül meg, az élmény olyan, amilyet csak ki lehet hozni egy otthoni sütőben sütött pizzából. (Megjegyzés: a hagyományos nápolyi pizza 485 fok körül sül, ezt sosem lehet otthon, hagyományos sütőben tökéletesen imitálni.)
Tefal EasyGrip pizzasütő forma összegzés
Összegzésként elmondható, hogy a Tefal EasyGrip pizzasütő forma tökéletes választás. Pontosan olyanra süti a pizzát, amilyenre kell: ropogós tésztájúra, és egyben is marad, könnyen kivehető. Mindenképpen tudom ajánlani, ha valaki szeretne házi pizzát készíteni.
Pozitívumok
- Kiváló tapadásmentes bevonat, nagyon könnyű kezelhetőség
- Perforált, ropogósra süti a tésztát
- Két oldalt fogó kialakítva, könnyen kivehető a sütőből
Negatívumok
- Csak 210 fokig hőálló (gyártó termékleírása szerint)
- Tefal EasyGrip pizzasütő forma és a pizzatészta
- Pizzaszósz
- Sütés után
- Tefal EasyGrip pizzasütő forma teszt – sonkás pizza
További információ a termékről a gyártó hivatalos oldalán: Tefal EasyGrip pizzasütő forma.