Tormás cékla köret: egy változat a cékla köretek sorában. Kétféle módon is elkészítheted hozzá a céklát: főzéssel vagy sütéssel. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Erről is lesz szó.
![Tormás cékla köret](https://fozzkonnyen.hu/wp-content/uploads/tormas-cekla-koret-300x225.jpg)
Tormás cékla köret
Főzés vagy sütés – ez itt a kérdés!
A cékla előkészítése
A céklát a köretekhez vagy salátához kétféle módon tudod előkészíteni: főzéssel vagy sütéssel.
Cékla főzése:
A céklát megmosod, a hosszú vékony végét levágod. egy nagyobb edényben felteszed főni hideg vízben úgy, hogy a víz ellepje. Addig főzöd, amíg megpuhul (kb. 1 óra). A vizet leöntöd, Hideg vízzel lehűtöd, meghámozod és az ételhez megfelelően feldarabolod, majd ízesíted. A főzést részletesen a Céklasaláta recept tartalmazza.
- Előnyei: a főzéshez viszonylag kevés energiát használsz fel (főként, ha indukciós tűzhelyed van), a héja lehúzható, így kevés a veszteség.
- Hátránya: a főzésnél sok értékes anyag megy veszendőbe (nézd meg a kiöntött főzővizet).
Cékla sütése:
A céklát nyersen meghámozod, nagyobb darabokra vágod, beolajozva és fűszerezve sütőtálban megsütöd a sütőben (kb. 1 óra). A sütést alufóliába csomagolva is elvégezheted. Az étkezéshez szükséges darabokra vágod. A sütés módját részletesen a Cékla sütése sütőben c. írásom tartalmazza.
- Előnye: mind az aromák, mind az értékes anyagok nagy rész a zöldségben marad, és étkezéskor nagyobb az ízélmény, az értékes anyagok pedig a szervezetbe jutnak.
- Hátrányai: hámozáskor nagyobb a veszteség, mint főzésnél, a sütő előmelegítése és egy órás üzemeltetése jóval több energiamennyiséget igényel, mint a sütés.
A döntést rád bízom: melyiket választod? Az olcsóbbat, vagy a jobbat? Én az utóbbi időben a sütés mellett tettem le a voksot, az egészségünk érdekében.
Tormás cékla köret
Hozzávalók
4 – 6 adaghoz
- 4 db közepes nagyságú cékla
- 4 – 6 evőkanál csípős vagy csemege tormakrém
- 2 – 4 evőkanál olíva olaj
- fűszerek: só, bors, őrölt kömény (feltételesen: fokhagyma, majoránna, rozmaring, kakukkfű)
Bevásárlólista
- 4 db közepes nagyságú cékla
- 1 kis üveg csípős vagy csemege tormakrém
Emlékeztető: só, bors, őrölt kömény, egyéb fűszerek
Tormás cékla köret készítése
- A céklát főzéssel vagy sütéssel megpuhítod.
- A megpuhított céklát tetszés szerint formára (kockák, csíkok vagy szeletek) darabolod. (Köret esetében a kocka a legpraktikusabb megoldás.
Főtt cékla felszeletelve
Sült cékla felkockázva
- Szükség szerint tovább ízesíted (tedd hozzá, amiről úgy érzed, hogy hiányzik). Ha főzéssel készült, kevés olíva olajjal meglocsolod. (Sütésnél ez csak akkor kell, ha fóliában, szárazon sütötted.)
Tormás cékla köret tálalása
Az étel mellé tálalod. (Nem kell hozzá külön salátás tányér.) Tetszés szerinti csípős vagy csemege tormakrémet teszel rá. Ne keverd össze, mert nem lesz szép látvány!
![Tormás cékla köret tálalva 1](https://fozzkonnyen.hu/wp-content/uploads/tormas-cekla-koret-talalva-1-300x225.jpg)
Tormás cékla köret tálalva 1
![Tormás cékla köret tálalva 2](https://fozzkonnyen.hu/wp-content/uploads/tormas-cekla-koret-talalva-2-300x225.jpg)
Tormás cékla köret tálalva 2
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa