Wok serpenyő használata a konyhában: talán nálad is található egy tapadásmentes bevonatú változat jól elrejtve egy nehezen hozzáférhető helyen. Valahonnan hozzád került, az is lehet, hogy te vetted, de nem használod. Pedig lehetne.

Wok serpenyő

Wok serpenyő használata a konyhában

A wok használatának korlátai

Szinte minden konyhában – talán nálad is, mint nálam – lapul az edények között eldugva egy wok serpenyő – többnyire tapadásmentes fajta. Ez nem is csoda, hiszen sok edénycsaládnak része annak ellenére, hogy ezt a fajtát általában nem javasolják. ázsiai ételek készítésére. Ennek az oka, hogy a tapadásmentes bevonat a magasabb hőmérsékleteket nem bírja. (Az ázsiai ételek készítéséhez általában acél wokot használnak, amely – elsősorban gáztűzhelyen megfelelő gázrózsával magas hőfokra hevíthető, amire az ázsiai ételek pirításánál szükség van. (Jó lenne a gyártókat megkérdezni, hogy milyen célból került be a kínálatokba.)

Ha azonban a tulajdonodban már van egy ilyen edény, érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen ételek készítésénél lehet különleges formáját felhasználni. Lehet, hogy a gasztronómia szakértői majd követ vetnek rám ezért az eretnek gondolatért, de azt gondolom, hogy ennek az edénynek a helye is megtalálható a konyhában.(Előre bocsátom, hogy kerámialapos tűzhelyem  és egy kiegészítő egy lapos indukciós főzőlapom van.)

Lehetőségeid

  • Elajándékozhatod

Jó ötlet is, meg nem is. Te megszabadulsz tőle. A megajándékozott látszólag örülni fog neki , de valószínűleg nála is a konyhaszekrény mélyén fog kikötni.

  • Felhasználhatod ételkészítéshez – egy kis átgondolással a jó tulajdonságait kihasználva. Ehhez szeretnék néhány ötletet adni a következőkben.

Wok serpenyő használata a konyhában – ételek

Slambuc wokban

Ez egy régi pásztorétel, amelyet bográcsban készítenek. A wok kicsit hasonlít a bográcshoz abban, hogy ívelt és elég magas az oldala. Meg lehet benne az ételt rázni és sütés közben zsírral körbe öntözni. Ha otthon szeretnél slambucot készíteni, a receptet én adom hozzá.

Slambuc készítése wokban

Slambuc készítése wokban

Slambuc wokban készítve

Slambuc wokban készítve

Rántott hús, rántott zöldségek wokban

Wok serpenyőben történő készítésükhöz az ötletet Szilágyi Balázs „Rántott hús wokban” honlapjának címe adta. Igaz, a honlap elnevezése inkább képletes, a rántott hús a magyar, a Wok pedig a külföldi konyhák jelképe. Én viszont arra gondoltam ez írás alapján, mi lenne, ha kipróbálnám rántott hús és rántott zöldséges sütésére. A sütés a wokban több szempontból lehet előnyös:

  • A wok alja kisebb felületű, mint a teteje, ezért a sütéshez kevesebb olaj kell.
  • A wok magasabb, mint a serpenyő, ezért ugyanolyan magas olajszint mellett annak kifröcsögése kevésbé szennyezi össze a sütőlapot.
  • A gázrózsa szabályozásával, vagy a kerámia lap két fokozatú sütőlapján beállíthatod, hogy lassabban vagy gyorsabban süljön az étel. (Melegítés alulról, vagy melegítés alulról és oldalról.)

Rántott karfiol wokban

A gondolatot tett követte. Mivel éppen rántott karfiolt készültem sütni, rögtön ki is próbáltam, hogyan lehet a sütést wokban elvégezni.

Rántott karfiol sütés wokban

Rántott karfiol sütés wokban

Rántott karfiol wokban

Rántott karfiol wokban

 

A receptet itt találod.

 

Megjegyzés: az ételek ilyen módon történő elkészítését folytatom, ezért később további receptek következnek.

 

Képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás