Zöldséges gombaleves: a zöldségek és az alaplé teszik a gombalevest igazán finommá, ezért – ha lehet – ezeket ne hagy ki belőle.

Zöldséges gombaleves

Zöldséges gombaleves

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 40 dkg termesztett csiperke
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db közepes hagyma
  • 1/8 db közepes zeller
  • 10 dkg mirelit zöldborsó (lehet friss is)
  • 1 evőkanál sertés-zsír v. 2 ek napraforgó olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 0,5 liter alaplé vagy húsleves
  • 0,5 liter víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 só -ízlés szerint

A levesbetéthez (nokedli):

  • 1 tojás
  • kb. 2 evőkanál liszt
  • 2 csipet só

Bevásárlólista

  • 40 dkg termesztett csiperke
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 db közepes zeller
  • 1 kisebb csomag mirelit zöldborsó
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy napraforgó olaj, liszt, alaplé vagy húsleves, só

Előkészítés

  • A zöldségeket felkockázod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  • A hagymát és a petrezselymet felaprítod.
  • A gombát darabokra vágod.

    Gomba feldarabolva

    Gomba feldarabolva

Zöldséges gombaleves készítése

  1. A zsiradékon a hagymát megpárolod egy közepes méretű lábosban vagy fazékban.

    Hagyma dinsztelés

    Hagyma dinsztelés

  2. Ráteszed a sárgarépát, fehérrépát, zellert és tovább párolod kb. 15 percig. Kissé le is piríthatod, mert akkor a sárgarépától szebb színe lesz a levesnek.

    Zöldségek párolása

    Zöldségek párolása

  3. Hozzáadod a zöldborsót.

    Zöldborsó hozzáadva

    Zöldborsó hozzáadva

  4. Ráteszed a gombát és tovább párolod kb. 10 percig.
  5. Megszórod a liszttel. Megkevergeted.

    Gomba hozzáadva és lisztszórás

    Gomba hozzáadva és lisztszórás

  6. Hozzáadod az alaplevet és a vizet. Lassan felforralod.

    Felengedve alaplével

    Felengedve alaplével

  7. Amig a leves felforr, elkészíted a nokedlitésztát és  beleszaggatod a lassan forró levesbe.
  8. Amikor a nokedlik feljöttek a leves tetejére, elkészültél.

    Nokedli belefőzve

    Nokedli belefőzve

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Hagyma és zöldségek párolása: 20 perc
  • Főzés, nokedli kifőzése: 20 perc

Összesen: 55 perc

Zöldséges gombaleves tálalása

Az elkészült levesre rászórod a vágott petrezselymet és tálalhatod.

Zöldséges gombaleves tálalva 1

Zöldséges gombaleves tálalva 1

Zöldséges gombaleves tálalva 2

Zöldséges gombaleves tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás