Hagyományos húsvéti ételek: három napra készülnek: szombatra, vasárnapra és hétfőre. Nagyon változatosak és családi hagyományokhoz kötődnek. Az itt találhatók egy része az enyéimhez.
A hagyományok
Amikor a húsvéti ünnepekre gondolunk – annak vallásos tartalmától eltekintve a bárány, a nyuszi, a sonka, a tojás és a locsolkodás jutnak eszünkbe. A báránynak vallásos jelentése van, de a nyuszi és a tojás nem vallásos eredetűek, ők csak a tavasz jövetelét, valamint a növényzet és a termékenység megjelenését hirdetik. Különböző legendák szólnak róluk.
A hagyománytisztelő ember nem eszik nyulat húsvétkor, inkább dédelgeti, szeretgeti őket. Ami az asztalra kerül ilyenkor: a sonka, a tojás, a kalács és néhány jóféle leves, húsétel, és persze elmaradhatatlanok a sütemények.
A húsvét vallásos tartalmáról egy másik írásomban olvashatsz
Hagyományos húsvéti ételek, menü javaslatok
A húsvéti ételek három napról szólnak: szombatról, vasárnapról és hétfőről. Fontos, hogy jól szervezd meg a munkát, hogy ne kelljen az ünnepeket megállás nélkül a konyhában töltened. Remélem, ebben segítségedre lehetek néhány gondolattal és egy javasolt ételsorral, valamint az elkészítéshez szükséges receptekkel. .
Gondolatok
Segíthetnek a szervezésben:
- A kiválasztásnál gondolj arra, hogy kétszer ugyanaz az étel, vagy jellegzetes alapanyag ne szerepeljen (pl. ha vasárnap medvehagyma levest készítesz, akkor a második fogás ne sült hús legyen medvehagymamártással).
- Amit lehet, készíts el előre: levesek, majonéz és majonézes saláták, desszertek illetve hozzávalóik. Ne felejtsd el felmérni a hűtőszekrényed befogadóképességét.
- Családi összejöveteleknél jó ötlet, hogy felváltva legyetek házigazdák, így senkire nem hárul túl nagy teher sem anyagilag, sem munkában.
Ezek után nézzük meg, milyen ételeket készíthetsz a húsvéti ünnepekre.
Hagyományos húsvéti ételek az ünnepnapokra
Szombat esti vacsora:
- Sonka-tál (kulcs: sonka főzése)
- Francia saláta (kulcs: a majonéz készítése)
- Kalács (kulcs: a kalács készítése és sütése)
Vasárnapi ebéd változatok:
Előétel:
- Meleg: palacsinta juhtúróval vagy gombával töltve
- Töltött tojás
Leves:
Főétel:
- Kijevi csirkemell salátával
- Ananászos csirkemell párolt rizzsel
- Rántott felső csirkecomb
Saláta:
Desszert:
Hétfői locsoló várás:
Hétfői ebéd változatok:
Leves:
Főétel:
Desszert:
Ha a sütés-főzéshez szükséged van jó minőségű késekre, azt is találsz ezen az oldalon.
Ételek, képek és leírások: Pap Zsuzsa