Hagyományos húsvéti ételek: három napra készülnek: szombatra, vasárnapra és hétfőre. Nagyon változatosak és családi hagyományokhoz kötődnek. Az itt találhatók egy része az enyéimhez.

Kijevi csirkemell

A hagyományok

Amikor a húsvéti ünnepekre gondolunk – annak vallásos tartalmától eltekintve a bárány, a nyuszi, a sonka, a tojás és a locsolkodás jutnak eszünkbe. A báránynak vallásos jelentése van, de a nyuszi és a tojás nem vallásos eredetűek, ők csak a tavasz jövetelét, valamint a növényzet és a termékenység megjelenését hirdetik. Különböző legendák szólnak róluk.

A hagyománytisztelő ember nem eszik nyulat húsvétkor, inkább dédelgeti, szeretgeti őket. Ami az asztalra kerül ilyenkor: a sonka, a tojás, a kalács és néhány jóféle leves, húsétel, és persze elmaradhatatlanok a sütemények.

A húsvét vallásos tartalmáról egy másik írásomban olvashatsz

Hagyományos húsvéti ételek, menü javaslatok

A húsvéti ételek három napról szólnak: szombatról, vasárnapról és hétfőről. Fontos, hogy jól szervezd meg a munkát, hogy ne kelljen az ünnepeket megállás nélkül a konyhában töltened. Remélem, ebben segítségedre lehetek néhány gondolattal és egy javasolt ételsorral, valamint az elkészítéshez szükséges receptekkel. .

 Gondolatok

Segíthetnek a szervezésben:

  • A kiválasztásnál gondolj arra, hogy kétszer ugyanaz az étel, vagy jellegzetes alapanyag ne szerepeljen (pl. ha vasárnap medvehagyma levest készítesz, akkor a második fogás ne sült hús legyen medvehagymamártással).
  • Amit lehet, készíts el előre: levesek, majonéz és majonézes saláták, desszertek illetve hozzávalóik. Ne felejtsd el felmérni a hűtőszekrényed befogadóképességét.
  • Családi összejöveteleknél jó ötlet, hogy felváltva legyetek házigazdák, így senkire nem hárul túl nagy teher sem anyagilag, sem munkában.

Ezek után nézzük meg, milyen ételeket készíthetsz a húsvéti ünnepekre.

Hagyományos húsvéti ételek az ünnepnapokra

Szombat esti vacsora:

Vasárnapi ebéd változatok:

Előétel:
Leves:
Főétel:
Saláta:
Desszert:

Hétfői locsoló várás:

Hétfői ebéd változatok:

Leves:
Főétel:
Desszert:

 

Ha a sütés-főzéshez szükséged van jó minőségű késekre, azt is találsz ezen az oldalon.

 

Ételek, képek és leírások: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás