Lencsegulyás: kevéssé ismert étel (mindenki inkább a babgulyást főzi). Tégy most kivételt és készíts gulyást a lencséből. Megéri kipróbálni, mert a lencse sok értékes anyagot tartalmaz.

Lencsegulyás

Lencsegulyás

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 1 kg sertéslapocka
  • 40 dkg lencse
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 2 – 3 kiskanálnyi só
  • 10 dkg készen vásárolt csipetke
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db nagyobb fehérrépa
  • 1/4 db zeller
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 kg sertéslapocka
  • 40 dkg lencse
  • 1 nagy fej hagyma
  • 10 dkg csipetke
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db nagyobb fehérrépa
  • 1/2 db zeller levéllel
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, sertészsír, édes piros fűserpaprika, só

Előkészítés

  • A lencsét mosd meg és egy órára áztasd be.

    Lencse

    Lencse

  • A sertéslapockát mosd meg és vágd 2 –  3 cm-es kockákra.

    Hús kockákra vágva

    Hús kockákra vágva

  • A zöldségeket tisztítsd le vágd kis kockákra.

    Zöldségek

    Zöldségek

  • A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
  • A petrezselymet néhány szál kivételével vágd fel apróra.

Lencsegulyás készítése

  1. Párold meg a zsíron a hagymát egy nagyobb, legalább 5 literes lábasban. Az utolsó fél percben tedd hozzá a fokhagymát is.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Tedd hozzá a húst, forgasd meg a párolt hagymában addig, amíg a húsdarabok színe megváltozik.

    Hús hozzáadása

    Hús hozzáadása

  3. Párold a húst addig, amíg félig puha lesz.
    Hús párolása 1

    Hús párolása 1

    Hús párolása 2

    Hús párolása 2

  4. Tedd hozzá a piros paprikát, keverd össze a hússal.
  5. Tégy hozzá kb. másfél liter vizet.
  6. Tedd bele a lencsét, a zöldséget, a zellerzöldet és a csipetkét.

    Lencse, zöldségek és csipetke hozzáadása

    Lencse, zöldségek és csipetke hozzáadása

  7. Főzd tovább addig, amíg minden puha lesz. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet.

    Főzés

    Főzés

  8. Ezzel az étel elkészült.

    Lencsegulyás készen

    Lencsegulyás készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Hagyma párolás, hús párolás: 30 perc
  • Főzés babbal, majd zöldségekkel, tarhonyával: 40 perc

Összesen: 90 perc

Lencsegulyás tálalása

Merd a levest tányérokba és szórd meg vágott petrezselyemmel.

Lencsegulyás tálalva 1

Lencsegulyás tálalva 1

Lencsegulyás tálalva 2

Lencsegulyás tálalva 2

A csülök főzőlevével készült Zöldséges lencseleves receptjét itt találod.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

>