Pizzaszósz eltevése: lényegében sűrített paradicsom eltevése, hiszen a pizzaszósznak ez az alapja. Kiegészítők az extra szűz olíva olaj, az oreganó és esetenként a mozzarella sajt.
Pizzaszósz eltevése – recept
Elkészítési idő: 135 perc (ebből munka: 45 perc.
Hozzávalók
300 – 400 g sűrített paradicsomhoz
- 4 kg paradicsom
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
Előkészítés
- A paradicsomokat (egyszerre 5 – 6 darabot) kereszt alakban metszd be a szárral ellentétes oldalon.
- 1 perc után kiveszed és eltávolítod a héját.
- Feldarabolod. A lédús belső részt a magokkal együtt eltávolítod. Szűrőkanálba téve lecsepegteted. A lét ivóléként el lehet fogyasztani.
A megtisztított paradicsomokat (2, 3 kg lett) feldarabolod és lábasba teszed.
Sűrített paradicsom elkészítése
- A feldarabolt paradicsomot felteszed főni. Legalább 90 perc szükséges a főzéshez, hogy utána fel tudjuk dolgozni.
Paradicsom feldarabolva
Főzés 2
- Botmixerrel pépesíted. Beleteszed a cukrot és a sót.
- Forrón üvegekbe töltöd ügyelve arra, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben. Az anyag tetejére vékony rétegben extra szűz olíva olajat öntesz.
- Az üvegeket lezárod.
- Az így előkészített üvegeket száraz dunsztban hagyod kihűlni (egy napig hagyd benne).
Elkészítési idő:
- Héj, leves rész és magok eltávolítása: 30 perc
- Darabolás: 5 perc
- Főzés: 90 perc
- Üvegekbe töltés: 10 perc
Összesen: 135 perc (ebből munka 45 perc, de további odafigyelést igényel.

Sűrített paradicsom
Pizzaszósz eltevése – tárolás, felhasználás
- A kihűlt üvegeket felcímkézed és végleges helyükre – lehetőleg hűvös, szellős – állítod.
- Felbontás után hűtőszekrényben tartod, és lehetőleg 2 héten belül felhasználod.
- Készíthető belőle: paradicsomleves, paradicsommártás, pizzaszósz.
Pizza készítésekor a paradicsomos alapot a megformázott pizza tésztára kened (nem túl sokat, hogy a tésztát el ne áztassa). Extra szűz olíva olajjal megkened, majd oregánóval megszórod. Ha a recept szerint szükséges, mozzarella darabokat is teszel rá.
Kitérő:
A pizza sütésénél a paradicsom, az olíva olaj, az oregano (esetleg a mozzarella sajt) ízei „összeolvadnak” és ez adja a pizza hihetetlenül finom alapízét, amelyet a feltét koronáz meg. Ez a finom pizza készítésének egyik titka (van még néhány). Ezért készítjük és ezért szeretjük.
Képek: saját készítésű pizzaszósz alap saját felvételei.