Pizzatészta formázása: nem bonyolult feladat, van viszont néhány kényes pontja, amit jó tudnod ahhoz, hogy a sütésnél ne érjen csalódás. Nem gondoltam volna, hogy a végeredményt nagy mértékben befolyásolja ez az egyszerűnek tűnő művelet. Olyan valakitől tanultam, aki a nápolyi pizza készítésének szabályait igen jól ismeri. Ha valahol, akkor ott aztán igazán tudják, hogyan kell jó pizzát készíteni.

Pizzatészta formázása

Formázott pizzatészta

 

Pizza formázása

A formázás alap kérdései

  • Jól figyelj, mert formázás közben a pizzatésztát többször meg kell fordítani annak érdekében, hogy a sütőlapon levő alja legyen sima. Erre az ember nem is gondolna, mert általában a tészták aljával nem szoktunk foglalkozni, mivel az úgysem látszik.
  • A pizzánál viszont – ami a tésztát illeti – éppen fordítva van: a tészta aljának kell simának lenni. A sütési idő viszonylag rövid, ezért szépen fel kell feküdnie a sütőkőre, sütőlapra, míg a teteje nem számít annyira, a rátét úgyis egyenlőtlen lesz.
  • Alapelv: formázásnál a tésztának mindig csak a felső részéhez érj hozzá úgy, hogy a peremet ne érintsd. Tehát figyelj, felsorolom pontokban, mi a teendő.

A pizzatészta formázása

  • Először készíts elő egy olyan lapot, amiről a pizzát át tudod csúsztatni a sütőlapra. Erről a pizza sütésénél még lesz szó.
  • A lapot lisztezd be, hogy a tészta rá ne ragadjon.
  • Borítsd rá a cipót úgy, hogy a sima felső része most alulra kerüljön.
Pizzatészta cipó

Pizzatészta cipó

Pizzatészta fordítása

Pizzatészta fordítása

  • Két kezeddel kezd el lenyomkodni a közepét, és kifelé tolni a szélét úgy, hogy a pereméhez ne nyúlj hozzá. (Ha megfogdosod, sütés közben már nem fog tovább kelni, és nemcsak hogy nem lesz szép, de belül nem is lesz lyukacsos a tészta,) Addig folytasd ezt, amíg azt nem érzed, hogy már nem tudod tovább nyújtani, mert a tészta mindig visszaugrik. A perem ne legyen szélesebb, mint másfél, és ne legyen magasabb, mint másfél cm,(sütés közben ez meg fog nőni és fel is fog magasodni).
Pizzatészta formázása 1

Pizzatészta formázása 1

  • A tészta további nyújtását a kézfejeddel végezd. Hogyan? Olvasd a következő pontban.
  • Tedd a jobb tenyeredet a pizza , és egy lapáttal a bal oldalt fordítsd rá. Vigyázz a kialakított szélre. Utána a tésztát a jobb kezeddel felemeled és a bal kezeddel is alányúlsz. Így a pizza felső része most alulra került. Nyújtogasd még kicsit a két kezeddel (ha láttad már, hogy nyújtják a rétestésztát, ahhoz hasonlóan. Vigyázz, hogy ne lukadjon ki.
Pizzatészta formázása 2

Pizzatészta formázása 2

  • Amikor azt látod, hogy a mérete már megfelelő, akkor úgy tedd rá a lapátra, hogy a tészta forduljon egyet, tehát így az alja ismét alulra kerül.
  • Törekedj arra, hogy a nyers tészta 28-29 cm átmérőjű legyen. (Ez sütés közben kicsit összemegy, és nagyjából 25 cm-es pizza lesz belőle. A formázással el  is készültél.
Pizzatészta formázása

Formázott pizzatészta

Lehet, hogy először nehéznek fogod találni, de két-három alkalom után már könnyen fog menni. A képen láthatod, hogy a tészta közepe meg van szurkálva. Ez a sütés miatt van és pizza sütése részben fogok írni róla.

Érdekelhet még:

Pizzatészta készítése 

Pizzaszósz készítése 

Pizza sütése

 

Képek: saját készítés, saját felvételek (sajnos, nem a legjobbak és a méretek is változnak – elnézést ezért).