Rántott csirke wokban: abszurdnak tűnik, pedig nem az – mert itt a tapadásmentes bevonatú wokról van szó, amely nem alkalmas ázsiai ételek készítésére
Rántott csirke wokban
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db nagyobb csirke 2 combja és a melle
- só
- 0,8 – 1 liter napraforgó olaj
A panírozáshoz:
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 6 – 8 evőkanál zsemlemorzsa
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb csirke
- 2 db tojás
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só
Megjegyzés:
- A leírás 28 cm felső átmérőjű wok serpenyőre (általában a woknak ez a mérete) vonatkozik.
- A csirke többi része: farhát, szárnyak és csontok: kiegészítéssel felhasználhatók csirke húsleves készítésére.
- Ha szeretnéd gyorsítani az elkészítést, vásárolj 8 db kicsontozott felső combot.
Előkészítés
- A csirkét a szokásos módon feldarabolod: levágod a két combját, a két szárnyát és a farhátról leválasztod a mellét.
- A combokat ketté vágod és kicsontozod. A mellet lefejted a csontról és 2 – 2 szeletet készítesz belőle. Így összesen lesz 8 db rántani való csirke szeleted. A szeleteket – ahol szükséges – bevágod, a mellből készített szeleteket kissé klklopfolod.
- Ha ezt nem szeretnéd elvégezni, vásárolj 8 db kicsontozott csirkecombot (már sok helyen kapható. Ez esetben megnyered azt az időt, amelyet a csirkebontásba ill. kicsontozásba kellene befektetned. Viszont kicsit többet fogsz a húsért fizetni.
- A két tojást felütöd, jól összekevered.
Rántott csirke wokban – elkészítés
Panírozás:
A csirke szeleteket megsózod, majd panírozod:
- lisztbe
- felvert tojásba
- majd zsemlemorzsába
forgatod. Tálcára kirakod. (Ne tedd egymásra, mert ez nem tesz jót a panírnak.)
Sütés wokban:
A Wok serpenyő használata a konyhában c. cikkben találsz néhány gondolatot a wokban történő sütésről.
A wokba öntöd az olajat. Felmelegíted annyira, hogy forró legyen, de még ne füstöljön. (Kis leesett, panírozott hús bedobásával ellenőrizheted, hogy mikor megfelelő.)
Belehelyezel három panírozott hús-szeletet (használj fogót, ne szurkáld a húst), egy perc után megfordítod, így két perc alatt a panír megsül, és megakadályozza, hogy a húsból a nedvesség eltávozzon.
Ezután a hőmérsékletet csökkented, és a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöd. Amikorra ez megtörténik, a hús is átsül.
A megsült szeleteket kiszeded, lecsepegteted, majd dupla papírtörlőre teszed, amely még további olajat szív le a húsról. Ezzel a hússal el is készültél.
Elkészítési idő:
- Előkészítés csirkebontással, kicsontozással: 30 perc
- Panírozás: 10 perc
- Sütés: 3 adagban: 20 perc
Összesen: 60 perc
Tálalás
Tálalhatod hasáb burgonyával és friss zöldségekkel. (Ez esetben a tisztítás- és darabolással megnövekszik az előkészítési idő. A krumpli sütését egy másik edényben a hús sütése alatt elvégezheted. A zöldségekből készíthetsz hagyományos vagy fűszeres-olíva-olajos salátát is.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa