Rántott csirke wokban: abszurdnak tűnik, pedig nem az – mert itt a tapadásmentes bevonatú wokról van szó, amely nem alkalmas ázsiai ételek készítésére

Rántott csirke wokban

Rántott csirke wokban

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 db nagyobb csirke 2 combja és a melle
  • 0,8 – 1 liter napraforgó olaj

A panírozáshoz:

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 6 – 8 evőkanál zsemlemorzsa

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb csirke
  • 2 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só

Megjegyzés:

  • A leírás 28 cm felső átmérőjű wok serpenyőre (általában a woknak ez a mérete) vonatkozik.
  • A csirke többi része: farhát, szárnyak és csontok: kiegészítéssel felhasználhatók csirke húsleves készítésére.
  • Ha szeretnéd gyorsítani az elkészítést, vásárolj 8 db kicsontozott felső combot.

Előkészítés

  • A csirkét a szokásos módon feldarabolod: levágod a két combját, a két szárnyát és a farhátról leválasztod a mellét.
  • A combokat ketté vágod és kicsontozod. A mellet lefejted a csontról és 2 – 2 szeletet készítesz belőle. Így összesen lesz 8 db rántani való csirke szeleted. A szeleteket – ahol szükséges – bevágod, a mellből készített szeleteket kissé klklopfolod.

    Csirke szeletek

    Csirke szeletek

  • Ha ezt nem szeretnéd elvégezni, vásárolj 8 db kicsontozott csirkecombot (már sok helyen kapható. Ez esetben megnyered azt az időt, amelyet a csirkebontásba ill. kicsontozásba kellene befektetned. Viszont kicsit többet fogsz a húsért fizetni.
  • A két tojást felütöd, jól összekevered.

Rántott csirke wokban – elkészítés

Panírozás:

A csirke szeleteket megsózod, majd panírozod:

  • lisztbe

    Panírozás 1

    Panírozás 1

  • felvert tojásba

    Panírozás 2

    Panírozás 2

  • majd zsemlemorzsába

    Panírozás 3

    Panírozás 3

forgatod. Tálcára kirakod. (Ne tedd egymásra, mert ez nem tesz jót a panírnak.)

Panírozott csirke szeletek

Panírozott csirke szeletek

Sütés wokban:

A Wok serpenyő használata a konyhában c. cikkben találsz néhány gondolatot a wokban történő sütésről.

A wokba öntöd az olajat. Felmelegíted annyira, hogy forró legyen, de még ne füstöljön. (Kis leesett, panírozott hús bedobásával ellenőrizheted, hogy mikor megfelelő.)

Belehelyezel három panírozott hús-szeletet (használj fogót, ne szurkáld a húst), egy perc után megfordítod, így két perc alatt a panír megsül, és megakadályozza, hogy a húsból a nedvesség eltávozzon.

Hús sütése 1

Hús sütése 1

Ezután a hőmérsékletet csökkented, és a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöd. Amikorra ez megtörténik, a hús is átsül.

Sütés 2

Sütés 2

A megsült szeleteket kiszeded, lecsepegteted, majd dupla papírtörlőre teszed, amely még további olajat szív le a húsról. Ezzel a hússal el is készültél.

Rántott csirke szeletek

Rántott csirke szeletek

Elkészítési idő:

  • Előkészítés csirkebontással, kicsontozással: 30 perc
  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés: 3 adagban: 20 perc

Összesen: 60 perc

 Tálalás

Tálalhatod hasáb burgonyával és friss zöldségekkel. (Ez esetben a tisztítás- és darabolással megnövekszik az előkészítési idő. A krumpli sütését egy másik edényben a hús sütése alatt elvégezheted. A zöldségekből készíthetsz hagyományos vagy fűszeres-olíva-olajos salátát is.

Rántott csirke wokban - tálalva 1

Rántott csirke wokban – tálalva 1

Rántott csirke wokban - tálalva 2

Rántott csirke wokban – tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa