Rántott karfiol wokban – a tapadásmentes bevonattal ellátott wokban pirítani ugyan nem célszerű, de az edényt más módon mégis használni tudod.

Rántott karfiol wokban

Rántott karfiol wokban

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 db nagyméretű karfiol rózsa (egy nagy fej négy alsó rózsája)
  • 4 kanál liszt
  • 2 db tojás
  • 4 kanál zsemlemorzsa
  • 0.8 1 liter napraforgó olaj a sütéshez

Bevásárlólista

  • 1 nagy fej karfiol
  • 2 db tojás
  • 1 l napraforgó olaj

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só

Megjegyzések:

  • A címre utalva szükséged lesz még egy 28 cm átmérőjű wokra. Ha nincs, nem nagy baj, hiszen a karfiolt lábosban is megtudod sütni. De ha van a szekrényed mélyén, elő vele! Ha már van, használd!
  • Az ételt természetesen kisebb rózsákból is elkészítheted. (Én is kettévágtam a nagyokat.)

Előkészítés

  • A nagy karfiol rózsákat ketté vágod.

    Karfiol rózsák kettévágva

    Karfiol rózsák kettévágva

  • Leöblíted, majd blansírozod. (Néhány percig forrásban levő vízben főzöd.) Erre azért van szükség, hogy a karfiol kissé megpuhuljon és panírozható legyen. A közben leeső kisebb darabokat félreteszed.
    Blansírozás

    Blansírozás

  • Közben előkészíted a panírozó anyagokat (liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa) megfelelő méretű tányérokban, vagy más edényben. Ha szeretnél egyforma panírozó tálakat, látogass el ide.

Rántott karfiol wokban – elkészítés

A wok serpenyő használatáról részleteket itt írtam.

Panírozás:

A kihűlt zöldségeket kissé megsózod, majd panírozod,

  • lisztbe

    Panírozás 1

    Panírozás 1

  • felvert tojásba,

    Panírozás 2

    Panírozás 2

  • zsemlemorzsába forgatod,

    Panírozás 3

    Panírozás 3

és egy tálcára kirakod.

A panírozásnál ügyelj arra, hogy a tojást jól lecsepegtesd, mert ellenkező esetben utólag kifolyik a hézagokból és átnedvesíti a zsemlemorzsát.

Sütés wokban:

A wokban sütésnek van néhány előnye, amennyiben félig töltöd az olajjal:

  • kevesebb olaj elég a sütéshez
  • a magas perem akadályozza a kifröcsögést és tisztább marad a tűzhely.

Az olaj melegítésénél ügyelj arra, hogy a wok oldala is melegedjen, mert gyorsabban melegszik és a karfiol is gyorsan sül. (Hús sütésénél éppen ellenkezőleg: az olaj felmelegítése után csak az edény alját melegítsd, mert akkor a hús lassabban, tehát jól át fog sülni. – Ezt elég nehéz pontosan leírni, de a sütésnél majd tapasztalod.

A sütés egyébként a szokásos:

  • először egyik, majd fordtás után a mások oldalt aranybarnára sütöd
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  • kiszedés után lecsepegteted

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  • dupla szűrőpapírral bélelt tálra szeded.

    Lecsepegtetés 2

    Lecsepegtetés 2

Rántott karfiol tálalása

A rántott karfiolhoz többféle köretet készíthetsz:

Tálalhatod:

  • hasáb burgonyával
  • különféle salátákkal.
Rántott karfiol wokban tálalva 1

Rántott karfiol wokban tálalva 1

Rántott karfiol wokban tálalva 2

Rántott karfiol wokban tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás