Rántott karfiol wokban – a tapadásmentes bevonattal ellátott wokban pirítani ugyan nem célszerű, de az edényt más módon mégis használni tudod.
Rántott karfiol wokban
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 4 db nagyméretű karfiol rózsa (egy nagy fej négy alsó rózsája)
- 4 kanál liszt
- 2 db tojás
- 4 kanál zsemlemorzsa
- só
- 0.8 1 liter napraforgó olaj a sütéshez
Bevásárlólista
- 1 nagy fej karfiol
- 2 db tojás
- 1 l napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só
Megjegyzések:
- A címre utalva szükséged lesz még egy 28 cm átmérőjű wokra. Ha nincs, nem nagy baj, hiszen a karfiolt lábosban is megtudod sütni. De ha van a szekrényed mélyén, elő vele! Ha már van, használd!
- Az ételt természetesen kisebb rózsákból is elkészítheted. (Én is kettévágtam a nagyokat.)
Előkészítés
- A nagy karfiol rózsákat ketté vágod.
- Leöblíted, majd blansírozod. (Néhány percig forrásban levő vízben főzöd.) Erre azért van szükség, hogy a karfiol kissé megpuhuljon és panírozható legyen. A közben leeső kisebb darabokat félreteszed.
- Közben előkészíted a panírozó anyagokat (liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa) megfelelő méretű tányérokban, vagy más edényben. Ha szeretnél egyforma panírozó tálakat, látogass el ide.
Rántott karfiol wokban – elkészítés
A wok serpenyő használatáról részleteket itt írtam.
Panírozás:
A kihűlt zöldségeket kissé megsózod, majd panírozod,
- lisztbe
- felvert tojásba,
- zsemlemorzsába forgatod,
és egy tálcára kirakod.
A panírozásnál ügyelj arra, hogy a tojást jól lecsepegtesd, mert ellenkező esetben utólag kifolyik a hézagokból és átnedvesíti a zsemlemorzsát.
Sütés wokban:
A wokban sütésnek van néhány előnye, amennyiben félig töltöd az olajjal:
- kevesebb olaj elég a sütéshez
- a magas perem akadályozza a kifröcsögést és tisztább marad a tűzhely.
Az olaj melegítésénél ügyelj arra, hogy a wok oldala is melegedjen, mert gyorsabban melegszik és a karfiol is gyorsan sül. (Hús sütésénél éppen ellenkezőleg: az olaj felmelegítése után csak az edény alját melegítsd, mert akkor a hús lassabban, tehát jól át fog sülni. – Ezt elég nehéz pontosan leírni, de a sütésnél majd tapasztalod.
A sütés egyébként a szokásos:
- először egyik, majd fordtás után a mások oldalt aranybarnára sütöd
- kiszedés után lecsepegteted
- dupla szűrőpapírral bélelt tálra szeded.
Rántott karfiol tálalása
A rántott karfiolhoz többféle köretet készíthetsz:
Tálalhatod:
- hasáb burgonyával
- különféle salátákkal.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa