Sült oldalas: akkor lesz igazán finom, ha utolsó lépésként még a sütőben is átsütöd. Ehhez át kell rakni egy másik edénybe, ami sütőbe tehető. Vagy….van más megoldás is.
Sült oldalas recept
Elkészítés idő: 120 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg sertés oldalas
- 1 teáskanál sertészsír
- 1 db közepes hagyma
- 1 teáskanál majoránna
- 1 kiskanál fekete bors
- 1 szál friss vagy 1 kiskanál szárított zsálya
- só
- 8 fejes saláta levél vagy 8 szál petrezselyem
- Sütéshez: nagyméretű serpenyő levehető nyéllel
Előkészítés
- Az oldalast alaposan megmosod, hogy csontszilánkok még véletlenül se maradjanak rajta.
- Feldarabolod úgy, hogy egy vagy két borda legyen egy-egy darabban.
- A hagymát apróra vágod.
- A fűszereket előkészíted.
- A húsdarabokat mindkét oldalukon és – ha vastagok a szeletek – a vágási felületen is befűszerezed
Sült oldalas elkészítése
- A sütéshez használhatsz bármilyen serpenyőt, de ha levehető nyelű edényt használsz, átsütés előtt nem kell átraknod másik edénybe, csak a nyelet kell eltávolítanod.
- A serpenyőben felforrósítod a zsírt.
- Megfuttatod, kissé meg is párolod benne az apróra vágott hagymát. Amikor kész, a serpenyő oldalára húzod és beleteszed a húsdarabokat a serpenyőbe. Mindkét oldalukat – ha vastag – a vágási felületeket is átsütöd.
- Kevés vizet teszel alá, a hagymát szétosztod és lefedve párolod egy-másfél óráig, amíg a hús olyan puha lesz, hogy szinte leválik a csontokról.
- A sütőt előmelegíted 200 fokon.
- Leveszed a fedőt és a nyelet. Beteszed a serpenyőt a sütőbe. A hús mindkét oldalát sütöd 2 – 3 percig. Ezalatt a párolásnál megmaradt víz nagy része is elpárolog és a hús szép barna kérget kap a felületen, belül viszont puha marad.
- Az oldalas elkészült.
- Tálra szeded a húsdarabokat és a serpenyőben maradt szaftot a tetejére öntöd. Családi körben azt is megteheted, hogy a serpenyőből tálalsz.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Elősütés 5 perc
- Párolás: 90 perc
- Sütés sütőben 5 perc
Összesen: 120 perc (ebből munka: 30 perc)
Megjegyzés:
Ezzel a módszerrel energiát is megtakaríthatsz ahhoz képest, hogy az egész sütést sütőben végeznéd, mivel a sütő üzemeltetése sokkal több energiát emészt fel (legyen villany vagy gáz), mint egy főzőlap. .
Tálalás
A húsdarabokat salátával bélelt tányérokra teszed, köretként krumplipürét tálalsz hozzá. A salátalevelek helyett petrezselyemszálakat is használhatsz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.