Vákuumcsomagolás a háztartásban két két helyen játszik szerepet: az ételek eltarthatóságában és a sous vide technika alkalmazásánál.
Vákuumcsomagolás alkalmazása
A vákuumcsomagolás alkalmazásának két fő területe:
- az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítása
- a souz vide technikában történő alkalmazás, az ételek készítése közben azok íz- és zamatanyagainak megőrzése.
Az élelmiszerek eltarthatósága
Az élelmiszerek eltarthatóságát több tényező befolyásolja, amelyek jó részét a háztartásokban ideig-óráig) sikerül kiküszöbölni. Ezek a következők:
- a hőmérséklet (a hőmérséklet csökkentésével az eltarthatósági idő növekszik – lásd hűtő, mélyhűtő))
- a mikroorganizmusok (baktériumok, penészgombák) bejutása a levegőből (befőzés, dunsztolás)
- a rovarok (legyek, darazsak, egyéb rovarok) bejutása az élelmiszerekhez (megfelelő elzárás)
Van azonban egy tényező: az oxigén jelenléte, amely szintén csökkenti az ételek élvezeti értékét sütés-főzés és tárolás közben, és további jelenléte hosszabb idejű tárolásnál az élelmiszerek romlásában is szerepet játszik.
Eltávolításához és kizárásához speciális technika: vákuumcsomagolás szükséges.
A sous vide technikában történő alkalmazás
Kettős hatás érvényesül:
- A vákuumcsomagolás főzés közben elzárja a főzővíztől az élelmiszereket, ennek következtében azok nem vesztik el értékes anyag tartalmukat.
- A hozzájuk csomagolt fűszerek és egyéb ízesítő anyagok jobban kifejtik hatásukat, mert nem tudnak eltávozni a lezárt tasakokból.
A vákuumcsomagolás eszközei
A vákuumcsomagoláshoz szükséges:
- vákuumfólia hegesztő készülék
- vákuumtasakok.
Hegesztő készülék
Működésének lényege: a ráhelyezett zacskóból eltávolítja a levegőt, majd a zacskót hegesztéssel lezárja. A zacskóban levő élelmiszer ezután már nem érintkezik levegővel és szakszerűbben, hosszabb ideig tárolható, vagy adott hőfokú vízfürdőben hőkezelhető (szuvidálható). Bizonyos feltételek mellett a szuvidált élelmiszerek is tárolhatók, így felhasználáskor az étel egy befejező művelettel gyorsan elkészíthető.
Vákuumtasakok
A mélyhűtőben levő tároláshoz a tasakokkal szembeni követelmény, hogy hegeszthetők és szilárdak legyenek, és szobahőfokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten feleljenek meg az élelmiszeripari követelményeknek.
Szuvidálás céljára viszont (mivel itt magasabb hőmérsékletekről van szó) csak speciális, többrétegű műanyag tasak használható, amelynek
- belső rétege megfelel az élelmiszeripari előírásoknak az adott hőmérsékleten
- középső része megfelelő szilárdságot biztosít
- külső rétege pedig ellenáll a víznek.
Ezekből az eszközökből már különféle típusok elérhetők nálunk is, amelyek a háztartásokban a szakszerű tárolást és a szuvidálási technika alkalmazását is lehetővé teszik.
Képek forrása: byzoo.hu.