Pizzaszósz (pizzakrém) készítése nem bonyolult művelet: olyan sűrített paradicsom alap, amelyen a sűrített paradicsomra még extra szűz olíva olaj és oregánó, egyes pizzaféléknél még mozarella sajt kerül. A paradicsom alap készülhet friss paradicsomból, de iparilag vagy házilag eltett sűrített paradicsomból is.
Pizzaszósz recept – friss paradicsomból
A legjobb pizzaszósz az, amit friss paradicsomból készítesz.
Hozzávalók
- 6 db nagyobb, vagy 10 db kisebb paradicsom
- 1 kiskanál kristálycukor
- 1 mokkás kanál só
Ebből a mennyiségből 6 – 8 evőkanálnyi tökéletes pizzaszósz alapként használható sűrített paradicsom lesz, ami 2 – 3 db. közepes méretű pizzára elég.
Megjegyzések:
- Az anyag mennyisége elég nehezen határozható meg, mivel a paradicsomok test-tartalma igen különböző. Ha valamit mégis mondanék akkor 2 db 28-30 centiméteresre nyújtott pizzához 6 db nagyobb, vagy 10 db kisebb paradicsom kell. Természetesen készíthetsz többet is. Olíva olajjal keverve és a tetejére is öntve hűtőben egy-két hétig eltartható.
- Egy 32 cm-es pizzára nagyjából 3 evőkanálnyi püré kenhető fel anélkül, hogy a tészta elázna. Erre ügyelj, ne arra, hogy a pürét felhasználd.
- Ha ritkán és csak egy pizzát készítesz, akkor azt ajánlom, hogy inkább készen és kis mennyiségben kapható sűrített paradicsommal dolgozz (ne de aranyfácánból vagy hasonlókból, hanem lehetőleg olasz gyártmányú (passata di pomodoro), amiből a pizzaszósz egyszerűen elkészíthető.
Pizzaszósz készítése házilag friss paradicsomból
- Távolítsd el a paradicsomok zöld leveleit. Egy éles késsel készíts rájuk kereszt alakú metszést. Ez segít majd a héj eltávolításában.
- Dobd forró vízbe egy-két percre.
- Szedd ki a forró vízből. A kereszt alakú bevágásnál kezdve távolítsd el a héját.
- Vágd ki a szár csatlakozásánál levő keményebb, zöldes részt. Vágd ketté, távolítsd el a magokat és a körülötte levő puha részt.
- Tedd szűrőkanálba, csepegtesd le, és nyomkodd meg időnként kanállal, hogy a végén egy pasztaszerű anyag legyen belőle.
- Botmixerrel pépesítsd.
- Ezzel készen is van a pizza paradicsom alapja. Ezt kell a tésztára felkenni és utána olíva olajjal is átkenni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a paradicsom-pépet összekevertem olíva olajjal és úgy kentem a pizzára.
- Befejezésként valamilyen szárított fűszerrel (a szokásos az oregánó) szórd meg.
Ezzel elkészült a pizza alapja.
Pizzaszósz készítése eltett paradicsomból.
Az eltevés ugyanúgy történik friss paradicsomból, mint a fenti leírás. Az elkészült pépet rövid ideig tartó főzés után száraz dunsztban kell kidunsztolni. Az üvegek mérete ne legyen nagyobb 300 ml-nél. A pizzaszósz eltevése ezt részletesen leírja.
Pizzára felkenve kicsit sötétebb lesz, de ugyanolyan finom.
Érdekelhet még:
Pizzaszósz készítése képek: saját készítésű pizza alap saját felvételei