Sonkás pizza az egyik legkedveltebb pizza féleség. Sokféle sonkát és sokféle formában lehet pizza feltétként használni. Szokásos a pármai sonka, és más hasonló sonkafajták. Én hajszálvékonyra szeletelt és tépkedett nyers füstölt sonkával készítettem – természetesen mozarella és bazsalikon levelek kíséretében. Nagyon finom lett.
Sonkás pizza
Hozzávalók
2 db 26-28 cm-es pizzához
- 0,5 kg lisztből készített pizzatészta (természetesen egyet is süthetsz, a másikat meg néhány nap múlva (addig hűtőszekrényben tárolhatod)
- 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 4 evőkanál paradicsom pép (lehetőleg friss paradicsom legyen, de lehet eltett is, de ne legyen sűrített paradicsom vagy kechup. (Az eredetinek mondott receptek szerint ezeket külön kell felkenni: először a paradicsomot, utána az olíva olajat, és van olyan recept is, amelyik szerint az olíva olaj a legvégén, a feltétre kerül). Én összekevertem a paradicsomot az olíva olajjal, ezáltal gyorsabban fel tudtam kenni. Te tégy a belátásod szerint.
- 2 kiskanál szárított oregánó
- 6-8 dkg mozarella sajt (az eredeti pizza bivaly-mozarellából készül, ennek híján használd a szarvasit)
- 6-8 dkg hajszálvékonyra szelt, feltépkedett nyers füstölt sonka
- 10 db bazsalikom levél (a nagyobbakat nyugodtan vágd ketté,és nem kell túl sok belőle).
Bevásárlólista
- 0,5 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg paradicsom pép (ne sűrített, ne ketchup)
- 6-8 dkg mozarella sajt
- 6-8 dkg hajszálvékonyra szelt füstölt sonka
- 10 db bazsalikom levél ( 2 szál)
Emlékeztető: olíva olaj, szárított oregánó
Sonkás pizza készítése
Melegítsd fel a pizzakövet, vagy pizzasütő lapot a sütőben. A kőnek kell fél óra, a lapnak negyed óra is elég (főként, ha lyukacsos az alja).
A pizza tésztát formázd meg a Pizzatészta formázása írásom szerint
Szurkáld meg villával a pizza közepét, (a peremet ne!).
Helyezd el a sütőlapon és süsd meg a pizzát a pizza sütés bejegyzésemben leírtakat követve (részletesen ott írtam le a sütés általam kitalált módját annak érdekében, hogy a tészta rendesen megsüljön, a feltét pedig ne süljön túl). Ami a sonkás pizzánál eltérés, hogy a feltét más, és itt természetszerűleg a sajt mellett a sonka darabokat kell a paradicsom alapra felrakni.
Sonkás pizza tálalás
A kész pizzát helyezd deszkalapra, vágd cikkere és a cikkeket helyezd át egy tálra. Ha a tál elég masszív, azon is felszeletelheted. Szeletenként is tálalhatod.
Érdekelhet még:
Sonkás pizza képek: saját készítésű pizza, saját felvételek.