Sonkás pizza az egyik legkedveltebb pizza féleség. Sokféle sonkát és sokféle formában lehet pizza feltétként használni. Szokásos a pármai sonka, és más hasonló sonkafajták. Én hajszálvékonyra szeletelt és tépkedett nyers füstölt sonkával készítettem – természetesen mozarella és bazsalikon levelek kíséretében. Nagyon finom lett.

Sonkás pizza tálon

 

Sonkás pizza

Hozzávalók

2 db 26-28 cm-es pizzához

  • 0,5 kg lisztből készített pizzatészta (természetesen egyet is süthetsz, a másikat meg néhány nap múlva (addig hűtőszekrényben tárolhatod)
Pizzatészta két cipó

Pizzatészta készítése: két cipó

  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 4 evőkanál paradicsom pép  (lehetőleg friss paradicsom legyen, de lehet eltett is, de ne legyen sűrített paradicsom vagy kechup. (Az eredetinek mondott receptek szerint ezeket külön kell felkenni: először a paradicsomot, utána az olíva olajat, és van olyan recept is, amelyik szerint az olíva olaj a legvégén, a feltétre kerül). Én összekevertem a paradicsomot az olíva olajjal, ezáltal gyorsabban fel tudtam kenni. Te tégy a belátásod szerint.
  • 2 kiskanál szárított oregánó
  • 6-8 dkg mozarella sajt (az eredeti pizza bivaly-mozarellából készül, ennek híján használd a szarvasit)
  • 6-8 dkg hajszálvékonyra szelt, feltépkedett nyers füstölt sonka
  • 10 db bazsalikom levél (a nagyobbakat nyugodtan vágd ketté,és nem kell túl sok belőle).

Bevásárlólista

  • 0,5 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg paradicsom pép (ne sűrített, ne ketchup)
  • 6-8 dkg mozarella sajt
  • 6-8 dkg hajszálvékonyra szelt füstölt sonka
  • 10 db bazsalikom levél ( 2 szál)

Emlékeztető: olíva olaj, szárított oregánó

Sonkás pizza készítése

Melegítsd fel a pizzakövet, vagy pizzasütő lapot a sütőben. A kőnek kell fél óra, a lapnak negyed óra is elég (főként, ha lyukacsos az alja).

A pizza tésztát formázd meg a Pizzatészta formázása írásom szerint

Formázott pizza

Formázott pizza

Szurkáld meg villával a pizza közepét, (a peremet ne!).

Helyezd el a sütőlapon és süsd meg a pizzát a pizza sütés bejegyzésemben leírtakat követve (részletesen ott írtam le a sütés általam kitalált módját annak érdekében, hogy a tészta rendesen megsüljön, a feltét pedig ne süljön túl). Ami a sonkás pizzánál eltérés, hogy a feltét más, és itt természetszerűleg a sajt mellett a sonka darabokat kell a paradicsom alapra felrakni.

Pizza elősütés 1

Pizza elősütés 1

Pizza elősütés 2

Pizza elősütés 2

Paradicsomos alap felrakva

Paradicsomos alap felrakva

Sonkás sajtos feltét felrakva

Sonkás sajtos feltét felrakva

Sonkás pizza sütve

Sonkás pizza sütve

Sonkás pizza tálalás

A kész pizzát helyezd deszkalapra, vágd cikkere és a cikkeket helyezd át egy tálra. Ha a tál elég masszív, azon is felszeletelheted. Szeletenként is tálalhatod.

Sonkás pizza szelet

Sonkás pizza szelet

Érdekelhet még:

Pizza Margherita

Szalámis pizza 

 

Sonkás pizza képek: saját készítésű pizza, saját felvételek.

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás