Zöld konyha

Zöld konyha, avagy környezetbarát konyha kialakítása mindannyiunk érdeke, hiszen ezzel hozzá tudunk járulni saját szintünkön környezetünk megóvásához és Földünk fenntartható fejlődéséhez.

Forest line 10 darabos tapadásmentes indukciós edénykészlet g1

A zöld konyha, avagy környezetbarát konyha két alapköve:

  • a mértékletességből adódó takarékoskodás
  • a hulladékok megfelelő kezelése

A zöld konyha első alapköve: takarékoskodás

A mértékletesség azt jelenti, hogy semmiből nem használunk többet, mint amennyire szükségünk van. A háztartásban – és ezen belül a konyhában – sokkal több helyen tudsz takarékoskodni, mint gondolnád. Összeszedtem neked azokat a területeket, ahol te is meg tudod valósítani az ésszerű gazdálkodást, és ezzel hozzá tudsz járulni, hogy Földünk még hosszú ideig élhető legyen. A takarékoskodás fő területei:

  • az élelmiszerek
  • az energia és
  • a tisztítószerek .

Takarékoskodás az élelmiszerekkel

Mielőtt még azt mondanád: ugyan, mit számít az a kis romlott élelmiszer, vagy kidobott ételmaradék, ismerkedj meg néhány adattal.

Magyarországon 2 millió tonna (180 kg/fő) élelmiszer-hulladék keletkezik évente (ez hasonló adat, mint az európai átlag). Ebből a háztartások 21 %-kal (azaz 4 200 000 tonna, azaz 37,8 kg/fő) veszik ki a részüket. Ez forintosítva azt jelenti, hogy – az italokat nem számítva – fejenként átlagosan évente 16000 Ft-ot dobunk ki az ablakon és emellett fejenként 37,3 kg hulladékot is termelünk. Ezek átlagos adatok, kinél több, kinél kevesebb. (Forrás: Hulladékból Termék weblap.) Ez egy 4 tagú családnál 64000 Ft/év. Másra is el tudnád költeni, igaz?

Néhány lehetőség a takarékoskodásra

Élelmiszerek:

  • Mértékletesen vásárolj! Persze lehet, hogy lesz maradék, de beépítheted a következő napok étkezésébe, vagy lefagyaszthatod későbbi felhasználásra. A fagyasztható ételekről itt olvashatsz.
  • Minőségre töreked még akkor is, ha drágábban vásárolsz, mert ezzel elkerülöd, hogy a vásárolt élelmiszer egy részét ki kelljen dobnod. Ügyelj a lejárati időkre is.
  • Ha van lehetőséged, termelj néhány dolgot otthon (zöldség, gyümölcs a kiskertben, vagy néhány cserép fűszernövény az erkélyen).

Takarékoskodás a vízzel

Kevesebb víz használatához (bár odafigyeléssel is elérhetsz eredményt), de beruházásra is szükség lehet. Sok vizet takaríthatsz meg a következő eszközökkel – és ezt tapasztalat alapján mondom:

  • vízátfolyás csökkentő feltét
  • átfolyós vízmelegítő áramláscsökkentővel
  • mosogatógép vásárlása (bizonyítottan kevesebb a vízfelhasználás, mint kézi mosogatásnál)

Takarékoskodás az elektromos árammal

Két területet célszerű itt külön választani:

Konyhai nagy berendezések:

  • Tűzhely (főzőlap és sütő)
  • Mosogatógép
  • Hútőgép
  • VÍzmelegítő kazán

Ma már szinte mindenki előtt ismert, hogy a leginkább energiatakarékos főzőlap az indukciós. Ára folyamatosan csökken, és vannak olyan átalakító lapok, amelyek lehetővé teszik az eredetileg indukciós tűzhelyen nem használható edényekben való főzést is.

A nagy készülékek vásárlásnál az ár mellet alaposan nézd meg az energiafelhasználási jellemzőket. Ma már létezik az A++ kategória is. Az energiamegtakarítás egy idő után kompenzálja a magasabb árat sőt megtakarítást is eredményezhet.

A készülékek leírásában megtalálhatók azok az üzemeltetési és karbantartási utasítások, amelyek lehetővé teszik az energiatakarékos felhasználást.

Konyhai eszközök, kisgépek a zöld konyhában

Fontos szempont, hogy a tartós, jó minőségű és energiatakarékos eszközök és kisgépek – magasabb áruk mellett – hosszú ideig használhatók, így, mivel ritkábban kell ezeket az eszközöket lecserélni, eleve csökkentik a hulladékok mennyiségét.

Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy az áruházban új kategóriát nyitottunk Zöld termékek megnevezéssel. Ide folyamatosan felkerülnek majd azok a termékek, amelyek használatuk, tartósságuk vagy optimális energiafelhasználásuk miatt hulladékcsökkentőknek tekinthetők. 

Vásárlásuknál meggondolandók:

  • a tartós eszközök – mivel hosszú ideig tudjuk ezeket használni – csökkentik a hulladékok mennyiségét

    Talent Tefal tapadásmentes edénykészlet

    Talent Pro Tefal tapadásmentes edénykészlet

  • vannak egyszerű, praktikus kézi eszközök, amelyek nem fogyasztanak elektromos áramot

    Tescoma 4 betétes reszelő készlet

    Tescoma 4 betétes reszelő készlet

  • hány személyes a háztartás
  • ne vásárolj fölösleges funkciókat (egy-egy funkció több kisgépnél is előfordulhat)
  • a kisgépnek legyen helye a munkalapon vagy könnyen hozzáférhető helyen (egyébként nem fogod használni)
  • a típus kiválasztásánál figyelj az áramfogyasztásukra – trend: az egyre kevesebb, még optimális energiával működők).

Takarékoskodás a gázzal

Gáztűzhely

A gáztűzhelynél a legnagyobb megtakarítást az jelentheti, ha arra ügyelsz, hogy az edény alatt a gázrózsa lángja mindig legyen kisebb, mint az edény alja, mert így lesz kisebb – az amúgy elég tetemes hőveszteség.

Energiamegtakarítás szempontjából leghasznosabb  megoldások a fentiek mellett

  • főzés: fedő alatt

    Tefal Hero rozsdamentes fazék

    Tefal Hero rozsdamentes fazék

  • sütés: ha lehet, kisebb mennyiséget serpenyőben (a sütő sokkal többet  fogyaszt)

    Párolás

    Párolás

  • vízforraló

    Bosch ComforLine TWK6A014 piros vízforraló

    Bosch ComforLine TWK6A014 piros vízforraló

  • kukta

    Facile 7 literes digitális kukta

    Facile 7 literes digitális kukta

  • többfunkciós szendvicssütő használata.

A zöld konyha második alapköve: a hulladékok csökkentése és kezelése

Két fontos területről beszélhetünk ezzel kapcsolatban:

  • hulladékok mennyiségének csökkentés
  • hulladékok szelektív kezelése

Nagyon szerteágazó területről van itt szó. Most csak a legfontosabb  dolgokról lesz szó.

A hulladékmennyiségek csökkentésének lehetőségei

  • Élelmiszerek átgondolt vásárlása, maradékok felhasználása
  • Egyszer használatos dolgok helyett tartós eszközök használata (vászon bevásárlótáska, kosár, PET palackok helyett hordozható flakonok, szódásüveg – ahol lehetséges, tízórai csomagolás dobozban, műanyag tányér, pohár, szívószál használatának kerülése
  • olyan konyhai eszközök, amelyek használatuk, tartósságuk, optimális energiafelhasználásuk miatt hulladékcsökkentő termékeknek tekinthetők.

Hulladékok szelektív gyűjtése

Az elkerülhetetlen hulladékmennyiségeket szelektíven gyűjtve elősegítjük azok újrahasznosítását. Ilyen hulladékok

  • a papír
  • fém
  • üveg
  • műanyagok
  • háztartási sütőolaj.

Jó, ha tudod, léteznek már e célra összeilleszthető szemetesek (Rezon Kft)

A gyűjtés ma már legtöbb helyen szelektív tárolókban megoldott, a sütőolaj pedig MOL töltőállomásoknál leadható.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..