A kenyérlángos régi magyar étel. A kenyérsütéssel egy időben készítették úgy, hogy a kenyér tésztájából félretettek annyit, amennyi lángost készíteni szándékoztak, Amíg a kenyér sült, megformázták a tésztát, rátették a feltéteket, majd amikor a kenyér megsült, betették a kemencébe és megsütötték. Sokáig azt gondoltuk, hogy otthon nem is lehet kenyérlángost sütni. Ennek érdekében nem is történt semmi. Nem így a pizzasütés körül. Ott bezzeg elkezdtek gondolkodni azon, hogyan készíthetnének olyan eszközöket, amelyekkel az otthoni sütés megvalósítható.Van már több is. Ebben az írásban bemutatok egyet, amelyet kipróbáltam mind a pizza, mind a kenyérlángos készítésére. Mindkettő nagyon finom lett.
A kenyérlángos tészta és feltét készítése
Hozzávalók:
A tésztához
1 db 32 cm-es kenyérlángoshoz, Ha kétszeresét készíted, egymás után is megsütheted, vagy egyiket a néhány napig a hűtőben tárolhatod. .Ha még nem késztettél, először ezzel a kisebb mennyiséggel próbáld ki:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl langyos víz
- 1,5 dkg élesztő
- 1 – 2 evőkanál olíva olaj (nem feltétlenül kell)
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só.
A feltéthez
- 1 dl tejtöl
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 db nagyobb lila hagyma
- 5 dkg sajt
Tészta és feltét készítés:
- Fél deci langyos vízben feloldod a cukrot, belemorzsolod az élesztőt és félreteszed.
- A lisztet beleszitálod egy tálba. Hozzákevered a sót és közepébe mélyedést készítesz.
- Amikor az élesztő felhabosodott, beleteszed a tészta közepébe, hozzáteszed még az olajat és a maradék langyos vizet.
- Összedolgozod, kb. 10 perc munkával homogén tésztává gyúrod. Az összedolgozás kezdetén használhatsz egy erősebb villát, akkor a kezedre nem ragad annyi tészta. Utána kézzel dolgozol tovább. Amikor kész vagy, a tésztát cipóvá formázod
- A cipót az edény fedelével vagy konyharuhával letakarod. Addig hagyod kelni, amíg kétszeresére dagad a tészta (ez kb. másfél óráig tart).
Amíg a tészta kel, előkészíted a feltétet:
- A 2 gerezd fokhagymát szétzúzva a tejfölhöz kevered.
- A szalonnát csíkokra vágod, majd egyik oldalán bevagdalod.
- A lila hagymát karikákra vágod.
- A sajtot megreszeled.
A megkelt tésztára ráütsz, hogy kimenjen belőle a levegő és alaposan átdolgozod, majd letakarva ismét félreteszed kelni addig, amíg a tészta ismét kétszeresére nő. A kelesztés vége felé bekapcsolod asütőt 250 fokra (előmelegítés)
A kenyérlángos formázása
- A pizza sütőt vékonyan beolajozod.
- A tésztát kiveszed a tálból, és két kézzel kör alakúra formázod, (a széle mindig vastagabb marad, mint a közepe) majd a tepsibe fekteted.
A feltét elkészítése
- A fokhagymás tejfölt a tésztára kened.
- Rárakod egyenletesen elosztva a szalonna szeleteket, a lila hagyma karikákat
- reszelt sajttal megszórod.
A kenyérlángos sütése
- A 250 fokra előmelegített sütőben sütöd 10 percig, utána a hőmérsékletet leveszed 180 fokra és további 10 percig ezen a hőmérsékleten sütöd. Ez nem szentírás, kis mértékben változhat a sütődtől függően.
Megjegyzés:
Az igazi az lenne, ha a kenyérlángost nem az edényben készítenéd el, hanem sütésre előkészítve tennéd a serpenyőbe. Ez egy peremmel ellátott serpenyőnél elég nehéz feladat. Kell hozzá pizza lapát és szilikon fogókesztyű, ezért én úgy döntöttem, hogy a serpenyő előmelegítésétől eltekintek, mivel vékony anyagról van szó, amely gyorsan átmelegszik. A kenyérlángos így is nagyon jó lett. Ha ragaszkodsz az előmelegített serpenyőhöz, és elég ügyes is vagy, be kell szerezned a megfelelő eszközöket: pizza lapátot és szilikon védőkesztyűt. Nálunk mindkettőt megtalálod.
Kenyérlángos tálalása
- Cikkekre vágod és tányérokra rakod. A szeleteléshez alkalmas eszköz a pizzaszeletelő.
Amennyiben még nem készítettél kelt tésztát, ajánlom, olvasd el a pizza készítésről szóló cikkemben a Pizzasütés rejtelmei és 3 mumusa részeket.
Nézd meg a kerek pizzasütő tepsit!
Érdekelhet még a kenyérsütés:
Kenyérlángos képek: saját készítésű kenyérlángos saját felvételei