Túrós csusza: az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb magyar tésztaétel. Ha házi tésztából készül, akkor meg igazi csoda szalonna pörccel és annak zsírjával.
Túrós csusza recept
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 személyre
- 500 g házi készítésű csusza tészta
- 400 g tehéntúró
- 3,5 dl tejföl
- 10 – 15 dkg füstölt szalonna
- só
Előkészítés
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
- Tegyél fel vizet melegedni egy 5 literes fazékban (4 liter víz kell a tészta kifőzéséhez).
- A szalonnát vágd fel. Készíts 2-3 kakastaréjt (a héját ne vágd le, mert akkor nem fog felgöndörödni), a többit kockázd fel.
- A túrót dolgozd össze egy villával és 3 dl tejföllel (a többit tedd félre, a tészta tetejére.
A túrós csusza elkészítése
- A szalonnakockákat olvaszd ki és a pörcöt szedd ki egy kistányérra.
- Tegyél a vízbe sót, és amikor már lobogva forr, tedd bele a tésztát. A frissen készített házi tészta néhány perc alatt megfő. Szedd ki a tésztát és keverd össze a szalonnazsírral.
- Tedd rá a túrót és a szalonnapörcöt, keverd jól össze és tedd át egy tűzálló tálba (lehet akár tepsi is).
- Tetejére kend a maradék tejfölt, tedd rá a kakastaréjokat és tedd be a sütőbe.
- Süsd át 15-20 percig (elég, ha átforrósodik, a teteje kissé megpirul és a szalonna szeletek meggörbülnek).
Elkészítési idő:
- Csuszatészta kifőzése (közben: túró összekeverése, szalonna felvágása): 15 perc
- Szalonna kiolvasztása: 10 perc
- Összekeverés: 5 perc
- Átsütés: 30 perc
Összesen: 60 perc (frissen készített házi tésztából 90 perc)
A túrós csusza tálalása
A sütőtálból a tésztát tányérokra szeded, Szalonna darabokat tégy a tetejére.
Megjegyzés:
A túrós csuszát gyakran tálalják halászlé után második fogásként, de például harcsa pörkölthöz köretként is.
Képek: saját készítés, saját felvételek.