Szuvidáló készülékek, szuvidáló gépek

Szuvidáló készülékek: olyan készülékek vagy kisgépek, amelyekben vagy amelyeknek segítségével elvégezhető adott élelmiszerek szuvidálása, azaz alacsony hőmérsékleten történő főzése.

Hippo szuvidáló készülék szett

A szuvidálás technológiája

A szuvidált ételek elkészítése általában az alábbi lépésekben történik:

  • tisztítás
  • fűszerezés
  • lezárás vákuumozott tasakokban
  • hőkezelés a vákuumozott tasakokban 100 foknál alacsonyabb hőmérsékleten
  • utókezelés: húsoknál kéregsütés

A szuvidálás eszközei

A technológiához néhány eszköz szükséges. Ezek:

  • vákuumfóliázó
  • szuvidáló készülék (merülő vagy kádhoz csatlakoztatott
  • vákuumfólia (zacskók vagy tekercs formában)

Vákuumfóliázó:

A szuvidálási folyamat adott hőfokon, vákuum tasakokban történik. A vákuum tasakok, zacskó elkészítéséhez vákuumfóliázóra van szükség, amely a ráhelyezett zacskóból a levegőt eltávolítja és a tasakot légmentesen lezárja, lehegeszti.

Szuvidáló készülék:

Az eljárás lelke. Lényegében egy hőfokszabályzóval és keverővel ellátott vízfürdő, amelyben a víz adott ideig egy beállított hőmérsékleten tartható. A hőfok egyenlőségét a vízfürdőben keverés biztosítja.

Vákuumfólia tasak:

Az élelmiszerek szuvidálása lezárt tasakokban történik, amelyekből a levegőt a vákuumhegesztő lezárás előtt a készülék eltávolítja. A tasak anyagának olyannak kell lennie, amelyből a szuvidálás hőmérsékletén semmiféle káros anyag nem oldódhat ki, és a beletett élelmiszert nem szennyezheti be. A tasak méretének a vákuumfóliázóval összhangban kell lennie. Egyes esetekben zacskók helyett végtelenített tömlőt használnak.

Szuvidáló készülékek

A készülék lényegében nagyon egyszerű, egy hőfokszabályzóval és keverővel ellátott vízfürdő, felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor talán otthon is össze lehetne állítani. Történtek is erre próbálkozások, lehet is találni konkrét megoldást az interneten. Azt gondolom azonban, hogy a 21. században mind esztétikusabb, praktikusabb és pontosabb készülékekre van igény.

A szuvidáló készülékek alaptípusai

Az alaptípusok három csoportba sorolhatók:

  • merülőtestek
  • szuvidáló tartályok
  • szuvidáló funkcióval ellátott többfunkciós berendezések

Merülőtest hőfokszabályzóval és keverővel

Az esztétikus és praktikus készülék bármilyen megfelelő méretű edényben elhelyezhető. A hőfokszabályzó és keverő egy cső formájú burkolatban van. Bekapcsolása és beállítása mechanikus állító gombokkal, vagy érintő kapcsolókkal történik. Amellett, hogy a háztartásban felmerülő igényeket teljes mértékben kielégíti, nagy előnye, hogy kis helyen tárolható.

Turtle szuvidáló készülék

Merülő szuvidáló készülék

Medencés megoldás a hozzá csatlakoztatott keverővel és hőfokszabályzóval

Különféle méretekben készül, a 4 literes térfogattól a 10 vagy akár még nagyobb kádakig. A háztartásban akkor indokoltak, ha nagyobb létszámra kell főzni és a konyhapulton megfelelő helyet lehet a készülék számára kialakítani. Kezelésük általában érintő felületen történik és drágábbak, mint a merülőtestes készülékek.

Hippo szuvidáló készülék

Tartályos szuvidáló készülék

Hippo szuvidáló készülék szett

Szuvidáló készülék szett

Szuvidáló funcióval is ellátott multifunkciós vagy egyéb készülékek:

  • multifunkcionális főzőfazekak (ezek között van olyan is, amely kuktafunkcióval is rendelkezik, sokszor automatizmusokkal is ellátva
  • melegítő funkcióval ellátott turmixgép megfelelő méretű tartállyal (2 adag készítéséhez).

    MUC88B68 Autocook főzőedény

    Multifunkciós főzőedény

Ezek használatához alapos átgondolás szükséges (nem biztos, hogy általában minden élelmiszer szuvidálására allkalmas a turmix tartály mérete miatt.

A szuvidáló készülékek ára

Mérettől, kivitelezéstől és esztétikai megjelenéstől függően változik. Tájékoztató árhatárok:

A merülő készülékek         40 –  60 e Ft

A tartályos készülékek      60 – 120 e Ft (a nagyobb éttermi készülékek még drágábbak)

A vákuumfóliázó               20 –   50 e Ft

 

Képek forrásai:

byzoo.hu (szuvidálás)

bosch-home.com (multifunkciós főzőedény)

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..